dostalo se mi nějakých informací ohledně IP adres, avšak mám pocit, že v tom stále trochu plavu.
Tedy mrknul jsem na tuto službu www.mojeip.cz a dostal odpověď:
Vaše IP: 91.103.xxx.xxx
Pokud zadám v cmd příkaz ipconfig, dostanu odpověď, že adresa mého PC je 192.168.1.100.
Pokud se podívám na službu mojeip.cz z druhého pc dostanu stejnou odpověď jako v prvním případě. Výstup ipconfig na druhém pc je 192.168.1.102.
V obou případech mám ve vlastnostech připojení k síti nastaveno: "získávat IP adresu ze serveru DHCP automaticky." Takže si myslím, že adresy, které mě vypsal příkaz ipconfig jsou přesně ty adresy ze serveru DHCP.
Takže mě vrtalo hlavou co je to za adresu co mě vypisuje mojeip.cz. Zkušenější kamarád mě řekl "to je adresa tvého routeru." Tak jsem kouknul na zařízení v síti, našel jsem svůj router a ve vlastnostech našel, že jeho IP je 192.168.1.1.
Takže veškeré moje zařízení co mám doma se nacházejí v neveřejné síti 192.168.1.0, ale co je potom znamená ta adresa 91.103.xxx.xxx? Může to být IP adresa wi-fi antény? Může to být adresa routeru mého poskytovatele připojení, který směruje do více neveřejných sítí - tedy, že tuto adresu má více zákazníků?
Vím, že by mohlo pomoci zavolat mému poskytovateli připojení a jednoduše se jej zeptat, ale dnes se již nikomu nedovolám a napadlo mě, že odpověď na můj dotaz je možná triviální...
Předem děkuji za vaše rady a podněty