kdysi dávno jsem používal k přenosu souborů mezi svým tehdejším PC a notebookem křížený 100 Mbit LAN kabel, na kterém byla rychlost přenosu dat cca 12 MB/s (tedy prakticky teoretické maximum, které činí 12,5 MB/s). Tehdy mě tato "rychlost" příliš nelimitovala, protože všichni asi víme, jak byly před lety rychlé HDD a žádné rychlé flashky ani USB 3.0 neexistovalo...

Před několika dny jsem se rozhodl, že se pokusím o něco podobného ale na Gbit síti, jelikož 100 Mbit dnes už rozhodně nestačí, na mém aktuálním PC a notebooku...
Takže trocha teorie: Na Gbit síti by měla data téct o rychlosti maximálně 125 MB/s, což by mi vzhledem k rychlosti HDD na notebooku mělo s menší rezervou stačit. Praxe se však ukázala být dosti rozdílná, protože se nedostanu přes 50 MB/s (většinou tak 30 - 40 MB/s), což je zatraceně pomalé... Sice jsem nečekal, že se dostanu na teoretické maximum oněch 125 MB/S, ale stejně jsem nečekal i to, že se dostanu na nějakou 1/3 teoretické rychlosti...

Jsem si jistý, že je vše zapojené správně (protokol IPv4), obě zařízení mají gigabitový LAN port a používám gigabitový křížený LAN kabel (zkusil jsem i jiný). Přitom když zkusím kopírovat stejné soubory na externí disky/Flashku a naopak - dostanu se na cca 100 MB/s, což je limit externího disku/Flashky...
Takže vůbec nevím, kde je problém - neví někdo z vás, co s tím?