Domácí síť Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

dred001
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: leden 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Domácí síť

Příspěvekod dred001 » 21 dub 2019 15:33

Zdravíčko odborníci potřeboval bych radu.

Chtěl bych doma předělat lan síť. Momentálně mám doma pouze wifi router připojený na internet a z něj je vše napojeno. Jenomže ten je na půdě a konektivita z něj není zrovna ideální. Sousedi mají od nás lepší signál než já proto bych to chtěl předělat, jak jsem se pokusil v malování naznačit viz příloha.
Myšlenka je taková, pořídil bych obyčejný router, do něj bych měl zapojené zařízení lan. Jedno lanko pro wifi router, ten bych přemístil z půdy do obýváku. Chtěl bych se hlavně zbavit wifi routru na půdě. A teď teda ta otázka. Budou spolu zařízení komunikovat ty co jsou napojeny kabelem i ty co by se připojily bezdrátově na druhý router? Nebo mám zvolit variantu, že pouze pořídím repeatr a ten napojím kabelem a odšroubuju antény?, pak bude síť fungovat bez složitého nastavování.
Omlouvám se, pokud už to někdo řešil, ale nenašel jsem to.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17036
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod ITCrowd » 21 dub 2019 15:42

Přípoj na půdě je jaký? Bezdrát?
Router na půdě je co zač? Přesný typ a výrobce.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

dred001
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: leden 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť

Příspěvekod dred001 » 21 dub 2019 15:59

Připoj je kabelem z antény. Router asus RT-N12.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17036
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod ITCrowd » 21 dub 2019 16:01

A před tím asusem je nějaká krabička? Jak máš napájenu tu anténu? Bývá tam PoE adapter (power on ethernet).
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

dred001
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: leden 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť

Příspěvekod dred001 » 21 dub 2019 16:25

Tak to budeš muset prominout, ale to nevím ani já. Na střeše máme vysílač providera pro vesnici nebo tak nějak, ten nám vyvedl hodně dávno lanko z té krabice u ní. Od té doby se měnil dvakrát router. Ale jak je to v té krabici co je před asusem nemám zdání.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17036
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod ITCrowd » 21 dub 2019 16:31

No, ten asus asi PoE nemá.
Takže:
koupíš si kabel, který natáhneš dolů až na místo, kde chceš mít ten router. Připojíš ho tam, kde je teď připojen router. https://www.czc.cz/solarix-spojka-cat5e ... 88/produkt
A k routeru připojíš kabelem všechna stolní PC + TV. Pokud máš ntb, na kterém hraješ hry, bude dobře, když připojíš i ten, nebo pro něj aspoň necháš přívod. Pokud router umístíš vhodně (tedy někam doprostřed), pak další wifi nebude potřeba.
Ještě doplním - pokud někdy v budoucnu budeš uvažovat nad gigabitovou vnitřní sítí, pak kabely kup kategorie minimálně cat5e.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

dred001
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: leden 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť

Příspěvekod dred001 » 21 dub 2019 16:59

No kdyby to tak šlo, už to mám hotové. Jediná možnost je využití staré cesty vedení kabelů. Maximálně pokud by se vešly další dva kabely do husího krku tak použít místo routru switch (ale to bych potom hnal celý provoz jedním kabelem ze switche do routru to nechci). Ale lepší jak jsem kreslil, wifi router dám jako APčko a připojím k obyčejnému routru kabelem. Jenom si nedokážu uvědomit zda budou zařízení mezi sebou komunikovat.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17036
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod ITCrowd » 21 dub 2019 17:15

V tom případě doporučuji koupit nový router, ten n12 má stejně nejlepší léta za sebou. Kabel od antény hnát až dolů, tam dát nový router. Z LAN portu prvního routeru připojit ten asus jako switch. Jak na to, najdeš v mém podpisu - router jako switch.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

dred001
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: leden 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť  Vyřešeno

Příspěvekod dred001 » 21 dub 2019 17:24

Díky za odpovědi.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Domací server
    od nakatomi » 21 led 2019 21:09 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    821
    od nakatomi
    22 led 2019 16:58
  • Domácí PC sestava
    od k.oskar » 17 zář 2019 17:38 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    2
    255
    od dom324
    17 zář 2019 18:19
  • Rozšíření domácí sítě
    od JanaVrtkuva » 30 pro 2018 10:45 » v Sítě - hardware
    6
    864
    od JanaVrtkuva
    31 pro 2018 11:47
  • Domácí síť; VPN
    od zumba » 05 lis 2018 13:37 » v Administrace sítě
    5
    1411
    od TRNX
    05 lis 2018 20:43
  • Domácí monitor do 5 tis
    od Ruff26 » 22 říj 2018 09:53 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    0
    395
    od Ruff26
    22 říj 2018 09:53

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti