Jak zabezpečit NAS

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

FrenclakCZ
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: únor 15
Pohlaví: Muž

Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod FrenclakCZ » 16 čer 2019 21:17

Zdravím, mám postavený NAS server ze starého PC, postavený na Synology softwaru, který slouží pro ukládání fotek, videí, dokumentů, filmů apod. Mám ho připojený přes veřejnou IP, pro webové rozhraní NASu mám Self signed ssl. Řeším jak ho efektivně zabezpečit. Doma se do něj připojuji jako na síťový disk ve Windows přes lokalni ip (192.168.x.x) a "venku" pouze přes veřejnou IP, na které mám povolené jen ty určité porty, tim se dostanu do weboveho rozhrani, kde muzu NAS nastavovat a taky je tam jakýsi file manager. Na NASu mám zapnutý firewall a zakazane ftp, ssh a další věci co nepotřebuji. Jak ho zabezpečit a jak udělat, abych na něj mohl přistupovat z venku? Když ve Windows zadám při připojení síťového disku místo lokální ip, veřejnou, tak se to nepřipojí, webové rozhraní ale jde jak přes lokální, tak přes veřejnou. Může mi prosím někdo poradit jak na něj nejlépe přistupovat z venku a jak to zabezpečit? A to spojení přes webové rozhraní je šifrované? Když mám jen self singed ssl? U chromu mi to píše, že je web nebezpečný a certifikát neplatný.

Děkuji za případně rady.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17331
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod ITCrowd » 16 čer 2019 21:31

Nejlepší je na něj z venku nepřistupovat.
To, že ti chrome píše neplatný certifikát je v pořádku.
Jak bych to řešil já:
všechny webové služby nepovolit.
Pro sdílení souborů použít FTPS (FTP přes SSL), vygenerovat si certifikát a ten použít pro klienta (FileZilla). Pochopitelně běžící na zcela nestandardních portech.
A už vůbec ne možnost nastavení zvenčí.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

FrenclakCZ
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: únor 15
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod FrenclakCZ » 16 čer 2019 21:48

Dá se to nějak zkombinovat s veřejnou IP, kterou mám dostupnou? Zkoušel jsem VPN server zprovoznit, ale to se mi nedaří. FTP a SSH mám zakázané, ale FTPS je asi dobrá volba. Bohužel aktuálně server beží tedy na lokální IP na kterou mám povolený určité porty a přes veřejnou IP na ni přistupuji. Dá se to nastavit přes ten Synology SW tak, aby jsem zakázal i ostatní služby jako webové rozhraní apod.? je tam možnost nastavení firewallu, kde mám zakázané to FTP a SSH a další věci jak už jsem psal, ale když jsem zkoušel se připojit na FTP přes lokalní IP tak to fungovalo.. Mám to chápat tak, že ten firewall mi pouze blokuje ty úlohy z venčí? pokud na ně přistupuji pod veřejnou IP? Když jsem zkusil zakázat ve firewalli webové rozhraní, tak to fungovalo pořád a na veřejné IP...

dvorakj
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3275
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod dvorakj » 16 čer 2019 23:11

ja to resim pomoci open vpn, tim se pripojim do site (je treba nastavit routes) a pak delam jako z domu, vsechno do NAS zvenku mam zakazane.
VPN server muze delat bud domaci router nebo samotny NAS, synology to umi.

FrenclakCZ
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: únor 15
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod FrenclakCZ » 16 čer 2019 23:22

Jak to mám udělat? Zakázat ve synology firewallu? A to připojení přes VPN.. jak? Mám povolený port pro ten VPN server ve firewallu povolený, ale pomoci GUI mně to nejde připojit

Voky0077
Level 1
Level 1
Příspěvky: 99
Registrován: červen 17
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod Voky0077 » 16 čer 2019 23:25

ITCrowd píše:Pochopitelně běžící na zcela nestandardních portech.

Jak tohle pomůže zabezpečení? Není to spíš security through obscurity?

FrenclakCZ
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: únor 15
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod FrenclakCZ » 16 čer 2019 23:34

Chtěl bych to rozjet přes ten OpenVPN a ostatní z venku právě zakázat, akorát nevím jak to zprovoznit. OpenVPN se mi nedaří připojit přes GUI na windows 7. Kdyz se chci pripojit pres OpenVPN GUI klienta, tak mi to naháže chyby, potom se mi to tak na minutu spojí ( to poznám tak že na webu ve VPN server nastavení je připojené zařízení 1 a IP zařízení ) ale tak po té minutě se to restartuje a odpojí... zkoušel jsem to přes hotspot.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17331
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod ITCrowd » 17 čer 2019 10:19

Voky0077 píše:
ITCrowd píše:Pochopitelně běžící na zcela nestandardních portech.

Jak tohle pomůže zabezpečení? Není to spíš security through obscurity?
Pomůže to tak, že to vyřadí všechny boty "očuchávající" standardní porty.

Dodatečně přidáno po 5 minutách 3 vteřinách:
Frenclak: VPN si postav mezi routerem <-> vnějším počítačem.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

FrenclakCZ
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: únor 15
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod FrenclakCZ » 17 čer 2019 16:29

Nedaří se mi to postavit.. na ten NAS od Synology se dá nainstalovat balíček VPN Server, na kterém se dá zprovoznit OpenVPN, zkoušel jsem to podle návodů na YouTube zprovoznit, ale nedaří se mi to potom k němu připojit z venku (nevím co dělám špatně) port mám povolený, IP veřejnou, server zapnutý OpenVPN taky, firewall to neblokuje, ale prstě se to něpřipojí (nebo připojí ale po minutě to spadne)

Dodatečně přidáno po 13 minutách 27 vteřinách:
Nemůže to být někdo v nastavení routeru zakázané? Nemám tam přístup, tudíž jsem akorát požádal providera, aby mi povolil port pro OpenVPN na adresu NASu, ale jestli se tam musí ještě něco dalšího povolit nebo nastavit nevím..

dvorakj
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3275
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod dvorakj » 17 čer 2019 18:36

presmeruj komunikaci v routeru port 1194 na ip adresu toho synology.

idealni by bylo, kdyby vpn server byl router, ale ten tvuj to asi neumi.

FrenclakCZ
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: únor 15
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod FrenclakCZ » 17 čer 2019 18:41

Mám přesměrované na port 1194/UDP na IP NASu, ale nejde mi to, nevím jestli v tom routru se musí ještě neco více nastavit, protože tam nemám přístup.. A jestli umí router být jako VPN taktéž nevím .. leda bych zkusil napsat providerovi a zeptat se ho..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17331
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak zabezpečit NAS

Příspěvekod ITCrowd » 17 čer 2019 21:02

Jak psal kolega. VPN by měl tvořit router, popřípadě firewall před routerem (Tak se dělá profesionální řešení). Otevírat porty na routeru, aby mi VPN tvořilo něco v interní síti osobně považuji za nesmysl.
Pokud to se zabezpečením myslíš vážně, pak ať ti provider dodá pouze modem, za který si připojíš vlastní router.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti