Nefunkční internet přes kabel

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

JoohanS
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: září 19
Pohlaví: Muž

Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod JoohanS » 09 zář 2019 13:40

Ahoj, prosím potřeboval bych poradit s problémem. Jsem naprostý laik jak v oblasti sítí, tak v IT obecně, prosím proto o schovívavost :)

Problém: Internet na notebooku nefunguje, pokud je připojený kabelem. Při připojení přes Wifi vše funguje tak jak má. Od poskytovaltele máme na střeše bytovky anténu, ze které je internet veden kabelem do všech bytů. Zde vstupuje do Wifi routeru TP-Link. Pokud se připojuji bezdrátově, je vše v pořádku. Pokud ale chci propojit notebook s tímto routerem kabelem přes port na zadní straně routeru, internet nefunguje. Na fórech jsem našel radu, že mám v nastavení síťové karty ve správcích zařízení nastavit rychlost linky na pevno. Maximální rychlost, při které však internet takto funguje, je 10Mbps, což je polovina rychlosti, které dosahuju přes Wifi. Tuším nějaký problém v nastavení síťové karty přímo v mém notebooku, jelikož jsem zkoušel kabelem připojit i další notebooky, na kterých šlo vše bez problému, bez jakéhokoli nastavování, v podstatě ihned po připojení kabelem a rychlost internetu byla mnohem vyšší, než přes Wifi (tedy ideální stav, kterého bych chtěl docílit i na svém notebooku). Můj notebook je Acer Aspire f15 se síťovou kartou Realtek PCIe GbE Family Controller. Mám oficiální Windows 10. Předesílám, že jsem nainstaloval nejnovější ovladače k této síťové kartě (jsou novější, než ovladače na jiných noteboocích, které jsem zkoušel kabelem připojovat a kde vše fungovalo). Nepomohla přeinstalace Windows, nepomohlo odinstalování a znovu nainstalování síťové karty. Detail na závěr - po připojení k těm ostatním fungujícím notebookům se jako název sítě zobrazilo jméno Wifi, přes kterou se běžně v domácnosti připojujeme. Při připojení k mému ntb se toto však nestalo a zobrazil se název TP-Link-badfd0. Prosím o radu, jak vyřešit tento problém. Díky všem, JoohanS



Reklama
zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9480
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod zeus » 09 zář 2019 14:06

Vitej na PC-Help!
Zkus jiny kabel, prip. zkus notebook timto kabelem pripojit k jinemu routeru/switchi.
Wifi prejmenujes v Centru siti a sdileni, ale nevidim k tomu duvod.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

gogo1963
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1237
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod gogo1963 » 09 zář 2019 14:15

zkus wifi zakázat v síťových připojeních, pak by se mohl notes připojit přes ethernet ...

JoohanS
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: září 19
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod JoohanS » 09 zář 2019 14:23

Díky za reakce - zkoušel jsem více druhů kabelů, dokonce jsem koupil nový cat5e, ale nepomohlo to. Stejným kabelem jsem připojoval i ty ostatní ntb, kde to fungovalo, jak jsem popisoval výše. Takže kabelem to není.

A co se týče zakázání Wifi, to jsem taky udělal. Ono se to po připojení kabelem tváří, že to připojené je, ale zkrátka ta rychlost /nebo spíš nerychlost/ je otřesná.

Doom351
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod Doom351 » 09 zář 2019 14:34

Pokud tedy správně chápu tak ten TP-Link je tvůj.

Do nastavení routeru se dostaneš přes prohlížeč, zadáním IP adresy routeru.
IP adresu routeru zjistíš v cmd (zkratka Win+R a do řádku napsat cmd) příkazem ipconfig /all (při připojení na WiFi).

Pak nám sem postni konfiguraci routeru, výpis ipconfigu při připojení na wifi a ještě jednou při připojení přes kabel.
Dle mého totiž při připojení přes Ethernet nedostáváš adresu z DHCP, ale to se bez informací zmíněných výše nedozvíme.

EDIT : Tak moje chyba, měl jsem rozepsáno před tvým posledním příspěvkem. Pokud internet funguje (jen je pomalý) tak bude chyba jinde než jak jsem původně zmínil.
Fanda do :
Routerů = Mikrotik, Juniper
Spojů (bezdrát má smysl) = Siklu Eterhaul, Racom RAy, Ceragon
L2 = Cisco, Juniper, HP
Systém = Widle (bez nich bych neměl na chleba) :geek:

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9480
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod zeus » 09 zář 2019 15:30

Vyzkousej, jak se sit chova v live linuxu.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

gogo1963
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1237
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod gogo1963 » 09 zář 2019 15:34

zeus píše:Vyzkousej, jak se sit chova v live linuxu.


"Jsem naprostý laik " ... nevím, jestli to zvládne ...

jaká je ta "nerychlost" připojení? Měřils to nějak? To může mít desítky důvodů ...

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17155
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod ITCrowd » 09 zář 2019 16:30

Viz. můj podpis - diagnostika sítě. viewtopic.php?f=109&t=148215
Ověř, zda je síťovka detekována ve windows a zda je nastaveno "získat IP adresu a DNS automaticky".
Dej sem výpis ipconfig /all.
Pokud internet funguje, ale jen při 10Mpbs, pak to může znamenat, že nejdou všechny piny síťové karty.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 09 zář 2019 16:47, celkem upraveno 2 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9480
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod zeus » 09 zář 2019 16:33

gogo1963: Duvod je jasne zminen, ale radeji ti ho odcituji
Na fórech jsem našel radu, že mám v nastavení síťové karty ve správcích zařízení nastavit rychlost linky na pevno. Maximální rychlost, při které však internet takto funguje, je 10Mbps

Sitovka si tedy nedokaze automaticky vyjednat linkovou rychlost. Kabel jiny zkousel, router nehodla menit, tak radeji vyloucime vliv OS, ne?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17155
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod ITCrowd » 09 zář 2019 16:38

Jistěže. Live linux není nic složitého. Stačí dle návodu vytvořit flashku (nebo stáhnout iso a vypálit) a nabootovat. Otestovat, jaká rychlost bude na síti. Je třeba ověřit, zda je HW karty v pořádku.
V routeru bych chybu nehledal, pokud ostatní zařízení fungují.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

gogo1963
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1237
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod gogo1963 » 09 zář 2019 17:11

Zeus ... já měl na mysli reálnou rychlost .. pokud mají wifi poskytovatele, s agregací 50:1 a připojí se půl baráku, nebo celý v nějakou dobu, reálnou rychlost bude mít víš jakou ... no a pokud nastavil rychlost na pevno, nejde odnastavit? Nebo jde, ale jede to ještě pomaleji? zamotal jsem se ...
Naposledy upravil(a) gogo1963 dne 09 zář 2019 17:13, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17155
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nefunkční internet přes kabel

Příspěvekod ITCrowd » 09 zář 2019 17:13

gogo - douč se, a teprve pak přispívej do témat. Tvé příspěvky rozhodně tazateli nepomůžou. Chceš-li něco vědět, založ si téma a bude ti zodpovězeno.
Tazatel má zjevně větší znalosti, než ty.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 09 zář 2019 17:15, celkem upraveno 1 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomalý internet přes kabel
    od petr312 » 01 čer 2019 17:10 » v Vše ostatní (inet)
    1
    1058
    od ITCrowd
    01 čer 2019 17:53
  • Nefunkční internet
    od Froxen » 08 úno 2019 17:01 » v Sítě - hardware
    17
    835
    od ITCrowd
    08 úno 2019 18:05
  • Nova základní deska - nefunkční internet
    od ZerbGO » 01 lis 2019 18:15 » v Problémy s hardwarem
    22
    1213
    od ZerbGO
    05 lis 2019 18:27
  • Takřka nefunkční internet po zapojení Apple TV
    od Holi-cz » 03 říj 2019 22:39 » v Administrace sítě
    16
    871
    od ITCrowd
    04 říj 2019 14:20
  • Vzdálený tisk přes internet
    od PMococh » 14 kvě 2019 10:25 » v Sítě - hardware
    8
    805
    od ITCrowd
    14 kvě 2019 20:29

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 9 hostů