Jak omezit internet pro PC?

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

xDead
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: březen 20
Pohlaví: Muž

Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod xDead » 07 bře 2020 21:59

Zdravím.. :)

Mám tento Wi-Fi router:
https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/archer-c6/?fbclid=IwAR21Yo5czLGGAE6oJ0WD30tQzp7KFDWttfNXSUU48ENxc6WzuXv-pFlOvI0

A mám problém... (více problémů)

Denně jsou připojeny 4 mobilní telefony, 1 PC (kabel) a občas XBOX ONE (WI-FI)..

Problém je v tom, že:

Uploaduju video na YouTube přes PC a chci si zahrát na Xboxu, jenže hra se laguje jako ***** a na mobilu internet to samé + na PC TÉŽ strašně pomalý internet..

Těch problémů je více, prostě problém je pomalý internet.. :)

Mám 100/10 (Mbps).. :)

Jde nějak omezit třeba maximální zátěž nebo něco pro PC (třeba v routeru)? Prostě, aby mohl člověk normálně prohlížet internet a nečekat 5 minut, než se otevře jedna stránka?

Mohl by mi někdo napsat návod?

Díky :)



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18503
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod ITCrowd » 07 bře 2020 22:51

Vítej na PC-HELP!
Připoj xbox kabelem a bude po problému.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 911
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod Coxx-cz » 07 bře 2020 22:53

Dá se omezit maximální download/upload rychlost pro jednotlivé IP adresy pomocí bandwidth control. Vidět to jde například tady - https://www.youtube.com/watch?v=k7uAPTQO5yw. Pak je ale samozřejmě dobré nastavit pro zařízení, která chceš omezit, statickou IP adresu.
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

xDead
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: březen 20
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod xDead » 07 bře 2020 22:57

ITCrowd píše:Vítej na PC-HELP!
Připoj xbox kabelem a bude po problému.


Jasně, jenže už tu vedou dva kabely (jeden do televize (programy) a druhý pravě do PC, takže by to tu byl ještě větší "bordel jako v tanku" :D

Nelze to třeba tady v tom?
Obrázek

Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 911
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod Coxx-cz » 07 bře 2020 23:03

Ne, QoS řeší úplně něco jiného. A pokud máš PC, TV a Xbox někde blízko sebe a router daleko tak je nejjednodušší volba natáhnout z routeru jeden kabel a k PC/TV/Xboxu dát switch.

Dodatečně přidáno po 1 minutě 51 vteřinách:
U zařízení která se nepřenáší nedává smysl je dlouhodbě využívat na WiFi...
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

xDead
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: březen 20
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod xDead » 07 bře 2020 23:34

Coxx-cz píše:Ne, QoS řeší úplně něco jiného. A pokud máš PC, TV a Xbox někde blízko sebe a router daleko tak je nejjednodušší volba natáhnout z routeru jeden kabel a k PC/TV/Xboxu dát switch.

Dodatečně přidáno po 1 minutě 51 vteřinách:
U zařízení která se nepřenáší nedává smysl je dlouhodbě využívat na WiFi...


Díky.. :)

Ten switch bych tedy bral.. Jak to funguje? (nevyznám se v tom) Je to něco, jak rozdvojka?
Mě by stačilo jen pro dva kabely (PC a do XBOXU).. A hlavně jaký vybrat? :)

Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 911
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod Coxx-cz » 07 bře 2020 23:45

Ano, vpodstatě je to chytrá rozdvojka. U těch základních není potřeba ani nic moc nastavovat - do jednoho portu píchneš kabel do routeru a do ostatních jednotlivá zařízení. Jinak jaký vybrat, to záleží co od toho požaduješ a kolik chceš investovat.

Dodatečně přidáno po 43 vteřinách:
Jinak pro tvoje potřeby by jako takový základ bohatě stačil třeba tento:
https://www.czc.cz/tp-link-tl-sg105/122873/produkt
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

CyberCodeDroid
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 107
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod CyberCodeDroid » 08 bře 2020 07:55


Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 911
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod Coxx-cz » 08 bře 2020 08:35

Proč mu znova posíláš ten stejný switch který jsem navrhnul já? :D
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

CyberCodeDroid
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 107
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod CyberCodeDroid » 08 bře 2020 08:54

Coxx-cz
Přehlédl jsem, omlouvám se :smile:

martin.100
Level 1
Level 1
Příspěvky: 64
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod martin.100 » 08 bře 2020 13:27

Mám doma dva tyto switche https://www.czc.cz/tenda-teg1005d/223189/produkt, jde pověsit i na stěnu a kabely pak směřují dolů. Naprostá spokojenost

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 552
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod sim20 » 08 bře 2020 13:37

Kabel je zamozřejmě lepší než WiFi, ale tvůj problém podle mě nevyřeší.

Tvůj problém pravděpodobně způsobuje bufferování packetů na routeru při 100% vytížení linky - to způsobuje vysoké latence.
Otestovat to můžeš tady: http://www.dslreports.com/speedtest - sleduj bufferbloat.

Nevím jestli to jde vyřešit na tvém routeru. Kdybys měl router podporující OpenWrt, řešením je SQM (Smart Queue Management).


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC na internet
    od Maykos » 14 lis 2019 08:53 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    7
    571
    od Azmir
    15 lis 2019 00:01
  • Internet
    od stuartik » 06 čer 2019 09:24 » v Sítě - hardware
    5
    796
    od Pic
    11 čer 2019 14:21
  • Internet O2
    od Celestis » 04 dub 2020 10:34 » v Vše ostatní (inet)
    10
    468
    od Fox_25
    04 dub 2020 18:58
  • Internet
    od Lossos » 22 čer 2019 16:20 » v Sítě - hardware
    38
    2031
    od HappyMental
    22 čer 2019 18:26
  • Optický internet
    od DobrodruhCZ » 05 lis 2019 15:23 » v Vše ostatní (inet)
    9
    1178
    od DobrodruhCZ
    05 lis 2019 17:15

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 11 hostů