Jak na "smart home"

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Nut
Level 3
Level 3
Příspěvky: 441
Registrován: listopad 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Jak na "smart home"

Příspěvekod Nut » 06 kvě 2020 15:22

Zdravím, potreboval bych poradit s vyberem HW ohledem "smarthome" ,jde spise o propojenost a ulehceni nez "smart". Momentalne pracujeme na projektu domu,chci se pripravit a už začlenit IoT a smarthome do hrubé stavby do 10let to bude dle mne standard u novostaveb.

Plánuji vetši rack do tech. mistnosti,kde bude bežet server (ten už mám). Četl jsem o " domoticz " offline reseni a propojení pres nej i eWelink (ktery podporuje mnoho senzoru a spínaču).

Múj plán je : Server s napr. domoticz - svetelne vypinace RF/wifi (napr. sonoffo), žaluzie taktéž , TČ,dvere,termostaty, senzor teploty venku,senzory pohybu (to nevim jak vyresit) domoticz dokaze i podmínky. Všechny dalši veci pres RF (TV,radio,garaz,brána). Všechno samozrejme pres Alexu/Google home pokud to pujde.

Rád bych znal vaše řešení,názory a rady.

Zatím si kladu otázky :
- Jaký RF vysílač z Ali koupit,aby zabral celej barák,prej Broadlink už neni co býval?
- Vypínače nejspíš dotykové na WiFi a nahraní offline FW pres muj server,máte nekdo skusenost jaké pasují do EU krabiček? Popripade to obejit a dat to přes RF.
- Vyřešil nekdo žaluzie? Prostý on/off vypinac nebude stacit,či?
- Kam tahat UTP kabel do budocna?
- Neznate nejaké dobré forum,kde se tomuhle venuji? Klidne v AJ.



Koukal jsem i na dodavatelské řešení,ale nejak mne to neoslovilo,za 150k svetla,topení,zaluzenie a plyn. kamna. A kdybych chtel neco pridat po letech,tak musím zas dokupovat i techniku od nich a byl bych omezen.


Když něco nejde silou použij na to větší sílu.

Reklama
Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6941
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak na "smart home"

Příspěvekod faraon » 06 kvě 2020 19:41

Obrázek

Hraješ si na Star Trek? Možná do deseti let budeš mít spíš problém do toho domu přivést nějakou vodu, než nějaké IoT. A opravdu musí Google pokaždé vědět že jsi na záchodě rozsvítil světlo?
Je právě SECHS hodin!

Nut
Level 3
Level 3
Příspěvky: 441
Registrován: listopad 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Jak na "smart home"

Příspěvekod Nut » 07 kvě 2020 12:54

Prosím příspěvky k tématu,mne nezajíma,že ty nepodporuješ tyto technologie.
A Star Trek jsem nevidel :)
Když něco nejde silou použij na to větší sílu.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 42403
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak na "smart home"

Příspěvekod petr22 » 07 kvě 2020 13:24

Chtel jsi slyset nazory.

Vazne myslis, ze tolik vysilacu na vsech frekvencich v takove blizkosti nema vliv na zdravi ?
Takove mnozstvi vysilacu okolo hlavy v noci muze zpusobit do par let klidne rakovinu nebo leukemii.

Nech si poradit a udelej to vsechno standardnim zpusobem, zadny vendor lock a hlavne co nejjednodussi,
aby to nestalo majlant v pripade jakekoliv poruchy.

S tim co chces riskujes pouze to ze prijde borec s notebookem, odemkne si uplne vsechno, vybere ti
barak a zase za sebou zamkne a nedostanes od pojistovny korunu a na zaznamech nic nebude.

Proste udelej UTP rozvod po baraku, v kazde mistnosti dve dvojzasuvky proti sobe a tam co bude
pocitac dej tech zasuvek kdyztak vic.

Soused se pokusil pred 5 lety udelat to co ty, nechal si to udelat od firmy, stalo to 300.000 Kc a nekolikrat
mesicne tam firma musi delat udrzbu, vecne neco nefunguje. Po tech 5 letech uz narazil i na to, ze nove
vyrobky teze firmy jsou nekompatibilni, stare nepodporovane a je treba upgradovat uplne vse coz je
>100.000 Kc investice.

Neexistuje jediny duvod, proc by vypinac cehokoliv na zdi mel komunikovat pres wifi (30 vypinacu v dome
- 30 vysilacu). Jestli chces rozvecet na chodbe kdyz tam nekdo vejde, porid vypinac s cidlem pohybu. Usetris
stovky tisic na realizaci a desitky tisic na udrzbe, jen holt budes muset k vypinaci dojit jako vsichni ostatni.

A jak jiz bylo receno - vse co navazes na Google nebo podobnou sluzbu, tak se naprosto vse loguje a informace
muze dotycny pouzit (sam jsi s tim souhlasil) - a nemyslim si ze chces aby nekdo vedel, kdy chodis spat, kdy
chodis z baraku a do baraku a na co se koukas na TV (ta ma taky Android, ze?).

Nut
Level 3
Level 3
Příspěvky: 441
Registrován: listopad 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Jak na "smart home"

Příspěvekod Nut » 07 kvě 2020 14:40

petr22 píše:Chtel jsi slyset nazory.



Ďekuji,přesne takový názor jsem chtel slyšet. Proto jsem i psal,ze bych chtel lokalni server (offline) a nejlépe pres UTP,taky mne wifi představa znervoznovala.A ze google bude vedet kdy jdu spát je mi celkem jedno,klidne i muze vedet kdy splachuju na WC. Spíš dát nejaký RF vysílač 433Mhz. Pokusím se pohledat veci a zredukovat WiFi zarizení.


Pokud by mne ješte nekdo rady jak to udelat,tak pište :)
Když něco nejde silou použij na to větší sílu.

Uživatelský avatar
HappyMental
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1345
Registrován: září 11
Bydliště: Nýdnol, Bulharsko
Pohlaví: Muž

Re: Jak na "smart home"

Příspěvekod HappyMental » 07 kvě 2020 15:29

Podívej se na systémy iNELS a KNX.
iNELS-český, centralizovaný (ústředna), levnější, ale jen jeden výrobce (ELKO EP) který když skončí, přijdeš o podporu
KNX-mezinárodní, decentralizovaný, cca 2x dražší oproti iNELSU, ale zase větší podpora
dá se s tím vytvořit ledacos.

Bezdrátu bych se vyhnul jak jen to bude možné a natahal si všude kabely, jsou s tím jen problémy. Nějaké homemade řešení možné je, ale budeš mít samozřejmě nulovou podporu, celé si to musíš vymyslet sám a spolehlivost je další věc.

A základem každého takového systému je dobře zpracovaná projektová dokumentace.
i7-4790 | GTX 1070 | HyperX 18GB | ASRock B85M Pro4 | Corsair RM550x | Crucial BX500 240GB | Crucial MX500 500GB | Seagate Mobile HDD 1TB | W10 Pro
ThinkPad L560, ThinkPad E430

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6941
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak na "smart home"

Příspěvekod faraon » 08 kvě 2020 11:49

Jen bych ještě jednou vypíchnul, vyhni se módním "hotovým řešením", drž se standardů a univerzality, nevymýšlej žádný bezdrát, všechno tahej po kabelech, a přemýšlej s předstihem ať nedopadneš takhle: https://forum.root.cz/index.php?topic=22958.0

S tím outsorcováním umělé inteligence také opatrně, ať nedopadneš jako ti co si před časem nadšeně nakoupili chytré žárovky ovládané přes mobil, a když za rok výrobce vypnul server, zůstaly jim úplně obyčejné žárovky za šílenou cenu. I Google už toho dost povypínal, když mu to přestalo vydělávat!
Je právě SECHS hodin!

Nut
Level 3
Level 3
Příspěvky: 441
Registrován: listopad 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Jak na "smart home"

Příspěvekod Nut » 08 kvě 2020 21:31

Co zatím čtu,tak to vidim tak,že udelám jen nekolik vypinacu (ty nejpouzivanejsi),žaluzie a topení,zbytek na RF. A vyhnout se cloudu (privatni server) ,Alexa/Google asis. jen tak neskoncí,tam je a bude obrovská skupina lidi co to podrží.

Teď bych chťel přejít k hardwaru,máte nekdo nejaký spolehlivý RF vysílač s Alexou?
Když něco nejde silou použij na to větší sílu.

kachnak
Level 1
Level 1
Příspěvky: 57
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Muž

Re: Jak na "smart home"

Příspěvekod kachnak » 08 kvě 2020 22:21

Ja bych se byt tebou vykaslal na hi-tec a sel cestou Jablotron. Je to overeny system na kterem se da vyhrat a udelat vse co by jsi chtel,vse se odvjiji od sikovnosti technika a pozadavku a moznosti zakaznika.
Toto neni reklama jen nazor na internet of things a smart home.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Set-top-box se smart funkcemi
    od Pandora Rosalez » 30 pro 2019 21:29 » v Vše ostatní (hw)
    3
    584
    od Pandora Rosalez
    31 pro 2019 21:42
  • Smart Box O2 a funkce mesh
    od Jsimi » 14 úno 2020 17:05 » v Sítě - hardware
    1
    664
    od ITCrowd
    14 úno 2020 17:17
  • Problém s internetem po pořízení smart TV
    od Zajda » 18 led 2020 16:46 » v Administrace sítě
    11
    1163
    od Χ‌‌
    18 led 2020 20:38
  • Je u operacniho systemu android pro smart tv stabilita?
    od p3v4x » 23 dub 2020 12:00 » v Vše ostatní (z oblasti IT)
    4
    217
    od p3v4x
    25 dub 2020 22:54
  • ASUS WebStorage / Smart Sync - jak to funguje?
    od kro.v » 04 kvě 2020 10:38 » v Sítě - hardware
    0
    170
    od kro.v
    04 kvě 2020 10:38

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů