Problémy s routerem Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Domoo27
Level 1
Level 1
Příspěvky: 77
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Problémy s routerem  Vyřešeno

Příspěvekod Domoo27 » 16 úno 2021 11:57

Zdravím,

mám v domě dva routery, jeden slouží jako hlavní (Asus RT N18U), druhý jako AP (Asus RT-AC1200G+).

Hlavní router měl z ničeno nic včera problém se připojit k síti a v mapě sítě byl odpojen od sítě. Což dá se říct nebyla úplně pravda, protože určité webové stránky fungovaly. Také měl problém se připojit k jakémukoliv NTP serveru pro synchronizaci času. Dnes jsem router dal do továrního nastavení, a funguje jak má, dokonce používá NTP: pool.ntp.org a čas sedí. Zajímalo by mě ale, proč se tohle stalo a kdyby byl někdo schopný a ochotný, tak příkládám do přílohy log routeru v pdf. (přikládám v příloze také screen webových stránek, které před továrním nastavením nešly.)

Druhý "problém" je takový, že router v režimu AP také není schopný synchronizovat čas pomocí NTP. Ať zadám jakoukoliv NTP adresu, tak "(Upomínka: Vaše systémové hodiny nebyly synchronizovány se serverem NTP)". Když se přes router snažím pingnout na jakoukoliv adresu, tak

"PING 195.113.144.238 (195.113.144.238): 56 data bytes

--- 195.113.144.238 ping statistics ---
5 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss"

EDIT** teď tak přemýšlím nad tím, že router v řežimu AP toho asi ani schopnej není?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod ITCrowd » 16 úno 2021 12:40

"Hlavní router měl z ničeno nic včera problém se připojit k síti a v mapě sítě byl odpojen od sítě. Což dá se říct nebyla úplně pravda, protože určité webové stránky fungovaly. " - možná převzal druhý router. Máš dva routery za sebou? To je ovšem špatně.
"Také měl problém se připojit k jakémukoliv NTP serveru pro synchronizaci času." To by byl důsledek předchozího.
V logu je akorát tak b...l, nejde z toho nic vyčíst. Je to zpřeházené, zápisy z května??? Souvisí ze ztrátou času?
Jaký máš na té RT-18 firmware? Aktuální verze je 3.0.0.4.382.52288

"Druhý "problém" je takový, že router v režimu AP také není schopný synchronizovat čas pomocí NTP." - špatně zapojen. Routery Asus to mají trošku jinak. Pročti si: viewtopic.php?f=41&t=212495
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Domoo27
Level 1
Level 1
Příspěvky: 77
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod Domoo27 » 16 úno 2021 12:52

Dva routery za sebou? To by byly, kdyby ten druhý nefungoval jako AP? nebo se pletu?
Ano souvisí to se ztátou času, dokonce jsem ten log i v noci pročistil a router restartoval. (ještě před továrním nastavením)
A na RT 18 je 3.0.0.4.382_52288-geac6f28, takže to by mělo bát cajk.

Aha, tak to jsem netušil, router v režimu AP mám právě připojený na LAN, ne jako WAN. Takže jdu zkusit prohodit :)

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod ITCrowd » 16 úno 2021 13:01

Ještě k tomu výpadku - taky by to mohlo být výpadkem DNS providera. Pak stránky, které zůstaly v cache mohly fungovat. Ale to je už vaření z vody...
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Domoo27
Level 1
Level 1
Příspěvky: 77
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod Domoo27 » 16 úno 2021 13:06

Jasně chápu, díky moc za rady. Hlavně teda s tím WANem, to jsi mě dostal, to jsem si myslel, že mám zapojené správně.

Router jsem přepojil na WAN, ale čas se teda ještě neopravil, ani po restartu a ani nechce komunikovat s NTP servery.

Jinak v síti mi to hlásí dva routery, což je divné protože první IPčko je správně, to je RT 18, ale to druhé k tomu ani nemám přístup. To vypadá jako providerovo. Ale netuším, co to může být. Hned z antény na střeše to jde právě do RT 18.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod ITCrowd » 16 úno 2021 13:09

Pokud to zařízení 192.168.2.1 není ten AP, pak si zjisti u providera, co tam vlastně je, a jestli to umí routovat. Pokud ano, pak si oba asusy dej jako AP a nech routovat zařízení providera.
Ostatně, co se ti zobrazí, když zadáš do prohlížeče 192.168.2.1?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Domoo27
Level 1
Level 1
Příspěvky: 77
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod Domoo27 » 16 úno 2021 13:14

Ono takhle, právě 192.168.2.1 je RT 18, router v APčku se vůbec neukazuje. Což je předpokládám správně. Ta záhadná adresa je právě 192.168.1.1, do které se ani nedostanu, viz příloha.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod ITCrowd » 16 úno 2021 13:18

Zkus tam pro srandu 192.168.1.1:8080
Třeba se ozve :-)
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Domoo27
Level 1
Level 1
Příspěvky: 77
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod Domoo27 » 16 úno 2021 13:20

Bohužel neozval :D Škoda!

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod ITCrowd » 16 úno 2021 13:22

Aha.
V tom případě je v logu zpráva: May 5 07:05:07 WAN Connection: ISP's DHCP did not function properly. Tedy dle mě nebyl problém na straně routeru, ale na straně providera...

Dodatečně přidáno po 3 minutách 33 vteřinách:
propříště - log se restartem maže. Takže nejdřív stáhnout log, poté resetovat.
A platí, co jsem napsal - pokud to zařízení providera umí routovat, nechat routování na něm a sám si rozmístit jen AP. To ti potvrdí/vyvrátí provider.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Domoo27
Level 1
Level 1
Příspěvky: 77
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod Domoo27 » 16 úno 2021 13:26

Díky, napsal jsem providerovi o tom, jestli v noci nenastal problém, abych si to potvrdil a také jsem mu napsal o té záhadné adrese. Tak kdyžtak dám vědět :)

A díky za pomoc.

A pravděpodobně neumí, protože jsem zkoušel napojit můj záložní router od TP linku přímo na anténu jako AP a vůbec se nechytal.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problémy s routerem

Příspěvekod ITCrowd » 16 úno 2021 13:27

Není zač, od toho tu jsme :-)
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s routerem
    od MrLucky » 07 bře 2021 13:33 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    267
    od ITCrowd
    07 bře 2021 14:54
  • Problém s routerem ASUS
    od janesc0re » 15 říj 2020 17:33 » v Administrace sítě
    6
    1031
    od janesc0re
    23 říj 2020 11:14
  • Problém s wifi routerem
    od Pizzaboy » 17 říj 2020 12:58 » v Problémy s hardwarem
    1
    316
    od ITCrowd
    17 říj 2020 15:02
  • Seznámení s routerem Asus rt-ax55
    od ITCrowd » 22 kvě 2021 10:01 » v Sítě - hardware
    1
    4654
    od Ltb
    23 kvě 2021 18:48
  • Problémy s PS5
    od vasson » 06 dub 2021 11:33 » v Problémy s hardwarem
    2
    231
    od vasson
    06 dub 2021 11:47

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], puskin a 2 hosti