Pomoc se zprovozněním domácí sítě - kabeláž a Switch Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

feevercz
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Pomoc se zprovozněním domácí sítě - kabeláž a Switch

Příspěvekod feevercz » 05 zář 2021 12:01

Zdravím,
obracím se na vás jako úplný laik co se zapojení sítě týká. Pro představu, teprve dnes jsem se dozvěděl, že na síťové kabely se koncovky RJ-45 nasazují krimpovacími kleštěmi.
V novém bytě mám v různých částech vyvedené síťové zásuvky o 2 konektorech.
Níže zasílané odkazy na fotky jsou uploadované pomocí nástroje Lightshot, takže nebojte, že bych vás posílal někam do nebezpečí.

Všechny kabely jsou svedené do pojistkové skříně, kde koukají jen holé kabely bez koncovek a popisků - na zásuvkách také žádné označení není.
Foto pojistkové skříně:
skrin.png


Aktuálně mám domů zavedený VDSL internet 250/50Mbit.
Modem s routerem jsou připojeny v obýváku z jednoho konektoru zásuvky, v pojistkové skříni je něco zvláštně na sebe napojeno a kdybych si měl tipnout, tak to asi bude napojení té obývákové zásuvky a vede se tím signál do WAN konektoru modemu/routeru.
Detail toho připojení "něčeho":
spojeni.png



Moje otázký zní:
1.) Je zde nějaký jednoduchý a inteligentní způsob, jak mohu zjistit, který kabel jde do které zásuvky?
2.) Jakým způsobem mohu přivést "internet" do ostatních zařízení v bytě? (V tuto chvíli řeším jen pevné připojení svého stolního PC)
3.) Doporučili byste mi nějaký rozumný switch? (Pokud jej tedy potřebuju.)

V případě, že budete ochotní mi poradit opravdu stylem, aby to pochopilo i malé dítě, tak budu moc rád :D .

Předem moc díky za rady!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) feevercz dne 08 zář 2021 23:55, celkem upraveno 2 x.

Reklama
juwa
Level 1
Level 1
Příspěvky: 79
Registrován: listopad 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pomoc se zprovozněním domácí sítě - kabeláž a Switch

Příspěvekod juwa » 05 zář 2021 12:42

1. Pokud nejsou kabely označeny/popsány, tak klasicky "prozvonit" a následně označit/popsat.
2. Modem/router dej k té "pojistkové skříni" a zapoj do něj WAN (xDSL) plus kabely které vedou k zásuvkám v pokojích. Koncovky budeš muset koupit/nakrimpovat. Existují konektory na lanko nebo drát, vyber správné dle typu kabelů. Kleště si můžeš půjčit.
3. Běžný modem/router mívá 4 LAN zásuvky. Takže switch (pokud nepotřebuješ připojit víc jak 4 zařízení) nepotřebuješ. Kromě toho obsahuje wi-fi část která umožňuje bezrátové připojení telefonů atd.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48517
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc se zprovozněním domácí sítě - kabeláž a Switch

Příspěvekod petr22 » 05 zář 2021 13:50

Nechapu smysl dotazu - sitove rozvody nejsou dokoncene, pockej az je stavebni firma dokonci, je to jeji prace.

Ono toho pri pohledu na obrazku neni dokonceneho vic nez jen sitove rozvody - o tom, ze nekdo ani neumi vyriznout
obdelnikovy otvor radsi nemluve.

Pak bys mel mit v kazde mistnosti na zdi zasuvky a kabely ve rozvodne skrini budou zakonceny koncovkami RJ45.

Podle jejich poctu pak koupis switch nebo router. Kam co vede je uplne jedno, zapojuje se to vse do jednoho sitoveho prvku.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21700
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc se zprovozněním domácí sítě - kabeláž a Switch

Příspěvekod ITCrowd » 06 zář 2021 09:10

Až bude tazatel dodržovat pravidla, která registrací schválil, pak si možná najdu čas na to, abych poradil.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

feevercz
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc se zprovozněním domácí sítě - kabeláž a Switch

Příspěvekod feevercz » 08 zář 2021 18:36

juwa píše:1. Pokud nejsou kabely označeny/popsány, tak klasicky "prozvonit" a následně označit/popsat.
2. Modem/router dej k té "pojistkové skříni" a zapoj do něj WAN (xDSL) plus kabely které vedou k zásuvkám v pokojích. Koncovky budeš muset koupit/nakrimpovat. Existují konektory na lanko nebo drát, vyber správné dle typu kabelů. Kleště si můžeš půjčit.
3. Běžný modem/router mívá 4 LAN zásuvky. Takže switch (pokud nepotřebuješ připojit víc jak 4 zařízení) nepotřebuješ. Kromě toho obsahuje wi-fi část která umožňuje bezrátové připojení telefonů atd.


1.) Nevím co přesně znamená kabely "prozvonit", ale jelikož stejně mi k ničemu nejsou kabely bez koncovek, tak jsem na ně nakrimpoval RJ-45 a pak prostě zkoušel zasuvku po zasuvce, než jsem přišel na to, který kabel vede kam do zásuvky, takže to mám vyřešeno.
2.) Modem router je teď v obýváku, už to tak bylo napojeno - z těch screenshotů co jsem posílal, tak to jediné napojení. Příjde mi to tak ok, protože je alespoň v obýváku silný wifi signál, když tu je např. návštěva na mobilu. Jelikož vedle sebe jsou v obýváku 2 zásuvky do té skříně, tak jednou vedu (asi xDSL, prostě "internety") do modemu/ routeru. Z modemu/routeru mám přes LAN1 zapojenou televizi a LAN2 posílám zpět druhou zásuvkou do pojistkové skříně skříně.
Ve skříni jsem jen přes konektor RJ-45 samec/samec napojil i zásuvku u PC a ten napojil do sítě a vše funguje - víc zařízení nyní k pevnému připojení nemám.

Je s tímto řešením něco fundamentálně špatně? (když pominu to, že kdybych ten modem/router měl rovnou v poj. skříni, tak nepotřebuju switch, kdybych tam chtěl vše zapojit.)

Klidně bych i ten modem zapojil do té skříně, jenže tam nikde není zásvka poblíž a dělat si i eletrikáře si netroufnu.

Dodatečně přidáno po 3 minutách 29 vteřinách:
petr22 píše:Nechapu smysl dotazu - sitove rozvody nejsou dokoncene, pockej az je stavebni firma dokonci, je to jeji prace.

Ono toho pri pohledu na obrazku neni dokonceneho vic nez jen sitove rozvody - o tom, ze nekdo ani neumi vyriznout
obdelnikovy otvor radsi nemluve.

Pak bys mel mit v kazde mistnosti na zdi zasuvky a kabely ve rozvodne skrini budou zakonceny koncovkami RJ45.

Podle jejich poctu pak koupis switch nebo router. Kam co vede je uplne jedno, zapojuje se to vse do jednoho sitoveho prvku.


To bych se bohužel asi donekonečna načekal. Sestra byt již v takovém stavu koupila a nikdo na něm žádné práce už neprovádí. Zásuvky jsou již po bytě rozvedené, celkem 7.

Na kabely jsem již nakrimpoval koncovky a odzkoušel, který kabel vede kam.

Doplňující dotazy jsem napsal v příspěvku výše.

Děkuji.

Dodatečně přidáno po 5 minutách 1 vteřině:
ITCrowd píše:Až bude tazatel dodržovat pravidla, která registrací schválil, pak si možná najdu čas na to, abych poradil.


Jestli jsem někde nedodržel pravidla, tak se omlouvám, účel to nebyl. Prošel jsem si pravidla důkladněji a stejně netuším, kde by mohl být zakopaný pes. Když mě konkrétně někdo upozorní, rád to napravím. :|

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21700
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc se zprovozněním domácí sítě - kabeláž a Switch

Příspěvekod ITCrowd » 08 zář 2021 18:58

Obrázky se vkládají sem, jako příloha: bod 3g.
Nehodlám klikat na žádné odkazy, ani používat kdejaké služby. A ty bys taky neměl.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

feevercz
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc se zprovozněním domácí sítě - kabeláž a Switch

Příspěvekod feevercz » 08 zář 2021 23:57

ITCrowd píše:Obrázky se vkládají sem, jako příloha: bod 3g.
Nehodlám klikat na žádné odkazy, ani používat kdejaké služby. A ty bys taky neměl.


Nechci se tu handrkovat ohledně pravidel. Bod 3g mluví o tom, že je doporučeno vkládat obrázky sem, aby byly dostupné po celou životnost vlákna.

Upravil jsem původní příspěvek, ty obrázky už teď nejsou moc relevantní.
K tomu co jsem psal v druhém příspěvku - doplňující dotazy, tak zde bych byl rád za radu.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21700
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc se zprovozněním domácí sítě - kabeláž a Switch  Vyřešeno

Příspěvekod ITCrowd » 09 zář 2021 00:16

Já beru obrázky v tématu jako naprosto jasnou povinnost. Kdo je nedá, neradím.
K tvému problému:
ad 1) už jsi vyřešil.
ad 2) máš zásuvky, máš dráty a chybí ti switch, který by to všechno propojil. Kolik zásuvek, tolikaportový switch. A samozřejmě gigabitové porty.
ad 3) souvisí s předchozím bodem.
K ostatnímu:
- správně jsi vyhodnotil ten propoj - jde o tlf. (xDSL) linku, tímto kabelem jde do modemrouteru.
- Pokud ti router vyhovuje v obýváku, zvláště, jestli je obývák v centru bytu, nechej ho tam. Bude to lepší pro wifi.
- Pokud nepotřebuješ ostatní zásuvky, klidně nechej tak, jak máš zapojeno. Za mě by to ale bylo škoda, notebook lze pro práci připojit do zásuvky, kde je záruka rychlého a stabilního připojení - to už si vyhodnoť sám. Taky nemusíš mít zapojeny všechny zásuvky - to si taky musíš rozhodnout sám.
Pro 4 zásuvky: https://www.czc.cz/tp-link-ls1005g/278356/produkt
Pro 7 zásuvek: https://www.czc.cz/tp-link-ls1008g/278355/produkt
Pro 15 zásuvek: https://www.czc.cz/zyxel-gs1100-16v3/318043/produkt
Tak jako tak, pokud bys chtěl ten switch, budeš potřebovat elektrikáře pro zřízení zásuvky v rozvaděči. Ale to ti za 3 piva udělá kterýkoli elektrikář.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Prosím o pomoc s rozšířením domácí sítě
    od Peťa » 06 bře 2021 16:30 » v Sítě - hardware
    6
    721
    od Peťa
    10 bře 2021 10:38
  • Switch na domácí PC a TV
    od MachrCZ » 31 bře 2021 08:30 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    808
    od dvorakj
    31 bře 2021 10:31
  • Kabeláž v exteriéri
    od 28_nitro_28 » 24 črc 2021 12:22 » v Sítě - hardware
    48
    2350
    od mmmartin
    04 srp 2021 21:32
  • Přijímač - switch - switch
    od The Raccoon87 » 24 lis 2021 19:51 » v Sítě - hardware
    15
    264
    od ITCrowd
    25 lis 2021 20:42
  • POE SWITCH + IP KAMERA
    od KRA » 12 říj 2021 20:36 » v Vše ostatní (inet)
    3
    211
    od zeus
    12 říj 2021 21:04

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů