Jak propojit dva routery

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Sakhal
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: duben 22
Pohlaví: Muž

Jak propojit dva routery

Příspěvekod Sakhal » 07 dub 2022 13:51

Dobrý den,

prosím o radu, snažím se propojit dva routery, tak aby i ve vzdálenější místnosti byl kvalitní signál.
Postupuju dle návodu: "Jak na propojení routerů (router jako switch)", ale i tak se dílo nedaří

1. router TP Link Archer C6
2. router PANWA2204A (vím, je to starý krám, který jsem po letech našel v šuplíku, ale primárně mi nejde o to připojení, ale spíš se naučit něco nového)

Z TP Linku opsány údaje o DHCP i zabezpečení WIFI.
U PANWY řeším více otazníků
panwa1.jpg
- zkoušel jsem jak mód "gateway", tak mód "wireless ISP" - nepomohlo.

V okýnku wireless security setup jsem zadal "WPA2 MIXED"
panwa2.jpg
, vycházel jsem z toho, že v TP Linku je v nastavení "auto", volba mixed mi přišla jako nejbližší volbě auto :D - dedukce laika.

Poslední krok, který jsem v PANWĚ udělal bylo zablokování DHCP a nastavení IP adresy, v TP Linku 192.168.0.100 , PANWA 192.168.0.99. Po uložení tohoto nastavení se už do rozhraní nedostanu. Vím, že je to kvůli zablokovanému DHCP, zkoušel jsem tedy PANWU a TP Link propojit kabelem mezi vstupy LAN - LAN, ale ani po té se do rozhraní PANWY (192.168.1.254) nepodívám. Pomůže až reset PANWY a můžu nastavovat znova :D :D

Je možný, že motám víc chyb dohromady, ale rád bych tomu přišel na kloub, tak kdyby mě někdo mohl nasměrovat budu moc rád, předem díky!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23653
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak propojit dva routery

Příspěvekod ITCrowd » 07 dub 2022 14:25

Vítej na PC-HELP!
Přečti si návod pořádně. Např.: dle tohoto: "ale ani po té se do rozhraní PANWY (192.168.1.254) nepodívám" postupuješ špatně.
Pokud se chceš naučit něco nového, musíš nejdříve dodržet návod.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10962
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Jak propojit dva routery

Příspěvekod zeus » 07 dub 2022 15:15

zkoušel jsem jak mód "gateway", tak mód "wireless ISP" - nepomohlo.

Stacilo cist a rovnou pouzit bridge.
I kdyz ja ji tu mam jako GW se zapojenim do LAN (nema svoji vychozi adresu a je normalne dostupna), takze opravdu delas neco spatne.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23653
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak propojit dva routery

Příspěvekod ITCrowd » 07 dub 2022 15:32

Návod je napsán tak, abvy to fungovalo i s nastavením router (GW). To, že tazatel postupuje špatně je naprosto evidentní. Např.: "Z TP Linku opsány údaje o DHCP i zabezpečení WIFI." - nikde v textu návodu není napsáno, že by se měly opisovat údaje o DHCP (proč taky, když se na druhém routeru vypne).
A protože se tazatel chce něco naučit, bude nejlepší, když si na chybu přijde sám, chybami se člověk učí nejlépe, jak známo.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23653
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak propojit dva routery

Příspěvekod ITCrowd » 07 dub 2022 19:49

Bod 6: 6. Nastavíme IP adresu TP-LINK na 192.168.1.99 (první případ), nebo na 10.0.0.137 (druhý případ) - tedy mimo rozsah IP adres DHCP. To se nám bude hodit, až se budeme potřebovat později změnit nastavení.
Dovysvětleno v diskuzi zde: viewtopic.php?f=109&t=125575#p1177019
A psal jsem to na začátku tohoto tématu: "ale ani po té se do rozhraní PANWY (192.168.1.254) nepodívám" postupuješ špatně.
Protože při masce 255.255.255.0 se nemůžeš ze sítě 192.168.0.0 dostat na jakoukoli IP ze sítě 192.168.1.0. O což se tazatel pokoušel.
Kromě toho, nastavení IP druhého routeru je opravdu jen proto, aby se do něj člověk dostal, kdyby potřeboval. Bude to fungovat i bez něj, protože switch s IP adresami nepracuje.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 08 dub 2022 15:56, celkem upraveno 1 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23653
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak propojit dva routery

Příspěvekod ITCrowd » 07 dub 2022 20:31

šulda: Založ si vlastní téma a nevstupuj do cizího (pravidla).

// vložené příspěvky odstraněny

//mmm
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Sakhal
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: duben 22
Pohlaví: Muž

Re: Jak propojit dva routery

Příspěvekod Sakhal » 07 dub 2022 23:02

ITCrowd píše: Např.: "Z TP Linku opsány údaje o DHCP i zabezpečení WIFI." - nikde v textu návodu není napsáno, že by se měly opisovat údaje o DHCP (proč taky, když se na druhém routeru vypne).


Asi jsem se špatně vyjádřil, ale postupoval jsem přesně dle návodu:
rozsah DHCP – bude ve formátu podobném tomuto: 192.168.1.100 – 199, popřípadě 10.0.0.138 – 199.
[goto=][/goto]
Nastavíme IP adresu TP-LINK na 192.168.1.99 (první případ), nebo na 10.0.0.137 (druhý případ) - tedy mimo rozsah IP adres DHCP. To se nám bude hodit, až se budeme potřebovat později změnit nastavení.

Hodnoty DHCP rozsahu z prvního routeru jsem lehce pozměněné vložil do IP adresy routeru druhého.

Nemůžu mít špatně šifrování ? Mezi volbama TKIP/AES/MIXED jsem střílel vyloženě od boku.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23653
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak propojit dva routery

Příspěvekod ITCrowd » 08 dub 2022 07:45

"Hodnoty DHCP rozsahu z prvního routeru jsem lehce pozměněné vložil do IP adresy routeru druhého." - jak je psáno v textu - v druhém routeru se DHCP vypne. Tedy žádné pozměněné, ani jiné hodnoty. Na druhém routeru DHCP běžet nesmí.
WiFi vždy (u obou routerů) WPA2/PSK, šifra AES. Tohle ale na možnost přístupu k nastavení druhého routeru nemá vliv.
Je třeba se přesně držet návodu. Zde máš příklad: viewtopic.php?f=41&t=223440
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti