Mikrotik router

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Honzous
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Mikrotik router

Příspěvekod Honzous » 30 čer 2022 19:52

Dobrý den,

pro někoho zřejmě jednoduchá otázka, pro mě záhada.
Chci připojit bezdrátově (wireless) Mikrotik router (hAP AC2), jenž jsem dostal dárkem, jako rozšíření Wifi signálu z mého hlavního routeru, od poskytovatele, konkrétně se jedná o TP-link Archer C6. Jednalo by se čistě o router na druhou stranu domu, aby tak byla pokryta zahrada. Vzdáleností tedy odpadá propojení kabelem. Hraji si s tím již několikátý den, zkouším různé manuály a rady na internetu, ale stále nic, co by fungovalo a přemostilo internet z hlavního routeru.

Mohl by mi zde někdo pomoci a vysvětlit, jak přesně postupovat?

Děkuji.

PS: Omlouvám se, omylem jsem klikl na vyřešené téma a uzamkl ho :thumbup: :clap:

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23647
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod ITCrowd » 30 čer 2022 19:59

Bezdrátově jako repeater ho připojit nechceš. Snížil by sis rychlost WiFi na polovinu.
"Vzdáleností tedy odpadá propojení kabelem." - to je lež. Ethernet je definován na 100m (ale chodí i na větší vzdálenost). Na tuto vzdálenost ti ten archer nedosáhne ani omylem.
Mikrotik lze nastavit jako AP např.: - https://telekomunikace.cz/d/26505-Jak-n ... ik-jako-AP
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Honzous
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod Honzous » 30 čer 2022 20:07

ITCrowd píše:Bezdrátově jako repeater ho připojit nechceš. Snížil by sis rychlost WiFi na polovinu.
"Vzdáleností tedy odpadá propojení kabelem." - to je lež. Ethernet je definován na 100m (ale chodí i na větší vzdálenost). Na tuto vzdálenost ti ten archer nedosáhne ani omylem.
Mikrotik lze nastavit jako AP např.: - https://telekomunikace.cz/d/26505-Jak-n ... ik-jako-AP


Rychlost internetu tam není rozhodující, vzhledem k tomu, že se tam nebude dělat nic závratného, čistě jen pracovní věci a rád bych jednoduše pracoval z venku.
Nemyslel jsem to, že to odpadá, protože by to nešlo, spíše se mi upřímně nechce vést kabel skrze celý dům až na druhou stranu. Možná jednou při rekonstrukci to udělám, ale do teď bych to měl rád jako provizorní řešení.
Ten odkaz, ano to jsem četl, ale to je jen za předpokladu, že to máš propojené kabelem.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23647
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod ITCrowd » 30 čer 2022 20:08

Osobně bych to řešil tak, že bych dal mikrotik jako hlavní router, je rozhodně lepší než to chrastítko od tplinku, natáhl kabel, kam potřebuju a tam připojil toho tplinka jako AP.
Pokud se ti nechce tahat kabel, použij powerline. Co to je najdeš zde: viewtopic.php?f=117&t=165570
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Honzous
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod Honzous » 30 čer 2022 20:14

ITCrowd píše:Osobně bych to řešil tak, že bych dal mikrotik jako hlavní router, je rozhodně lepší než to chrastítko od tplinku, natáhl kabel, kam potřebuju a tam připojil toho tplinka jako AP.
Pokud se ti nechce tahat kabel, použij powerline. Co to je najdeš zde: viewtopic.php?f=117&t=165570


Takže varianta skrze rozhraní routeru, WinBox, neexistuje a tudíž jedná možnost je buď kabel, powerline a nebo koupit další tplink, jenž mají WDS bridge možnost přímo v rozhraní, že?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23647
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod ITCrowd » 30 čer 2022 20:23

Pokud opravdu trváš na WiFi, pak si dej jako hlavní router mikrotik a toho tplinka jako repeater (pokud to umí).
A necituj poslední příspěvek, tady nejsi na warezu (pravidla).

Dodatečně přidáno po 9 minutách 12 vteřinách:
A pokud trváš na svém nesmyslném (dle mě) řešení, pak zadej do gůgla mikrotik jako repeater. Jsou i videonávody na jůtrubce.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Honzous
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod Honzous » 30 čer 2022 20:39

TP link by to umět měl, respektive WDS tam je. Ovšem pamatuji si, že v připojení toho byl nějaký problém, před cca rokem jsme řešili u známého tento problém, respektive měl Mtik router a chtěl k němu připojit jako repeater TP link, vím že skrze auto zjištění všech potřebných údajů z wifi to prošlo, ale nepřemostilo se to. Tudíž nějaké extra nastavení v Mtiku, jakože to povolit TPlinku? Nevíš o něčem takovém?

Jinak za ty citace pardon. Zapomněl jsem.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23647
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod ITCrowd » 30 čer 2022 20:43

Nejsem žádný superznalec mikrotiku, ale pokud se něco dává do bridge, tak to do konfigurace mikrotiku musíš zadat. Tedy by v bridge wifi mikrotiku měla být zadána adresa tplinku.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10962
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod zeus » 30 čer 2022 23:48

Degradovat Mikrotik na repeater?! Vrat ho a kup nejakou Tendu nebo TP-Linka, na tech to to naklikas za 2 minuty.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Mikrotik VPN
    od L.L » 28 led 2024 08:45 » v Sítě - hardware
    3
    1687
    od zeus
    28 led 2024 13:09
  • Pomoc s nastavením MikroTik
    od souky5 » 04 pro 2023 19:16 » v Sítě - hardware
    1
    2335
    od zeus
    04 pro 2023 22:07
  • Je lepší před pomalý router dát switch 1Gbit/s, nebo pořídit dražší router 1Gbit/s?
    od atari » 27 zář 2023 11:15 » v Sítě - hardware
    3
    4525
    od ITCrowd
    27 zář 2023 14:06
  • Router 2.4 vs 5
    od ShadowWord:Pain » 30 črc 2023 18:45 » v Vše ostatní (hw)
    4
    2341
    od ShadowWord:Pain
    30 črc 2023 19:52
  • router ZTE H267A
    od Rejman.T » 16 kvě 2024 13:00 » v Administrace sítě
    11
    8113
    od ITCrowd
    před 5 minutami

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti