mám internet od O2 40 Mb/s, reálná rychlost stabilně cca 36 Mb/s. Do stolního počítače mám napojenej net pře kabel a v notebooku přes wifi. V obou případech mi jel uváděných 36 Mb/s bez problémů.
Minulý týden, myslím ve čtvrtek mi najednou padla rychlost na 1,6 Mb/s, a to jak přes wifi, tak i přes kabel. Nic novýho sem nepřipojoval, nový zařízení, nic. Wifi mám zabezpečenou WPA2-PSK. Ve výpisu logů routeru jsem nezjistil žádný jiný - nový připojení. Restartoval jsem router, ale bez změny. Volal sem na O2, kde mi řekli, že to je z jejich strany v pořádku a nic tam nevidí. Ale že mi zkusí router restartovat od nich a stejně i přípojku na ústředně... Ještě ten večer jsem zaregistroval zrychlení netu na 17 Mb/s. Druhej den pak byla rychlost stejná, tedy těch cca 17 Mb/s. Kontaktovali mě z O2, že prý ráno provedli restart modemu, tak jestli už je vše v pořádku. Wifi mi opět bohužel jela jen těch cca 17 Mb/s, ale na PC přes kabel jsme už naměřili 36 Mb/s. Operátor mi řekl, že tím je to vyřešené, že wifi negarantujou a tím vše skončilo.
Chápu, že wifi garantovat nemůžou, ale zajímalo by mě, čím to tedy může být, že mi na wifi padla rychlost z 36 na cca 19 Mb/s? Kde může být chyba a co s tím, aby wifi jela jako dřív?
Router mám Comtrend 3026e.
PC přes kabel:

Wifi:

Stejnou rychlost wifiny mi to změří i na mobilu, takže notebookem to není. Zkoušel jsem hodit router do továrního nastavení, měnit heslo na wifi, měnit kanály (vypnout auto), ale bez výsledků.
Díky za radu, je rozdíl tahat 4,5 MB/s a 2,1 MB/s.