Klávesnice o vlastním tvaru

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Klávesnice o vlastním tvaru

Příspěvekod faraon » 21 srp 2015 18:01

S tím čipem vlastně musíš udělat akorát dvě věci, membrány zjistit které dvojice vývodů vedou ke kterému tlačítku (stačí ty co tam budeš mít), a potom to k těm vývodům nějak připojit.

Tu membránu musíš nahradit něčím svým. Buď jinou membránou, nebo deskou s tištěným spojem a nějakými kontakty, nebo deskou s tištěným spojem a mikrospínači, nebo deskou s mikrospínači propojenými drátky. A potom to samozřejmě připojit na správné vývody z toho čipu, aby ti obstaral komunikaci s PC.

Těch 37 kláves mi něco připomnělo, nechystáš se udělat klon Ondry? Ten měl také jenom sedmatřicet kláves ;-)
Ale stejně mi to připadá málo. 26 písmen, 10 číslic, mezerník, a určitě nebudeš potřebovat Shift a Enter?

Nejjednodušší je membránová klávesnice, ta se dá udělat třeba takhle (replika ZX80):
Obrázek
Obrázek
Nad kontakty se položí distanční fólie s otvory, a navrch pružná fólie, která na spodní straně bude mít vodivé plochy (třeba proužky alobalu), a na horní může být přímo potisk, takže nejsou potřeba žádné hmatníky kláves.

Pokud bys to chtěl udělat trochu luxusnější a tvanlivější, místo membrány zapájíš mikrospínače, ty potom budou mačkat hmatníky umístěné v horním dílu obalu klávesnice:
Obrázek

Kdyby ti to rozmístění kláves v matici připomínalo to co jsem ti psal minule, není to náhoda. Tohle je přímý předchůdce toho mého prvního stroje :lol:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Reklama
Petrmasiar
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Petrmasiar » 24 srp 2015 11:03

Ne, bohužel se nesnažím o repliku Ondry. Sice to někomu bude znít trochu směšně, ale snažím se vyrobit repliku ze seriálu Hvězdná brána: Atlantida, jde mi o zadávací panel k bráně na atlantidě. Postavil jsem pevné části toho zařízení a teď mám v počítači program k tomu zařízení. Tento program právě využívá 37 kláves a právě ty potřebuji. Obrázek mám jako avatar zde na foru jinak pro vice info www.sgfan.eu

Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod Akrej » 24 srp 2015 11:34

zajimalo by mě co tě k tomu vede nápad pěkný přeji hodně uspěchu ale takové rozložení?
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 24 srp 2015 11:40

"repliku ze seriálu Hvězdná brána: Atlantida, jde mi o zadávací panel k bráně na atlantidě"
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 24 srp 2015 21:06

Petrmasiar píše:Ne, bohužel se nesnažím o repliku Ondry. Sice to někomu bude znít trochu směšně, ale snažím se vyrobit repliku ze seriálu Hvězdná brána: Atlantida, jde mi o zadávací panel k bráně na atlantidě. Postavil jsem pevné části toho zařízení a teď mám v počítači program k tomu zařízení. Tento program právě využívá 37 kláves a právě ty potřebuji. Obrázek mám jako avatar zde na foru jinak pro vice info http://www.sgfan.eu

Tomu už rozumím trochu víc, takže to bude jednoúčelové zařízení ovládající nějakou simulaci. Já jsem původně myslel že to chceš používat jako běžnou klávesnici, to by bylo poněkud nepohodlné ;-)

Předpokládám že máš hotovou klávesnici s průhlednými hmatníky z plexiskla, s funkčním podsvícením, drží ti to pohromadě, a ty klávesy mají možnost svislého pohybu při stisknutí, stačí tak milimetr, možná i méně aby se moc neviklaly. Teď potřebuješ k mechanické části hardwaru doplnit tu elektronickou, která ti to propojí s PC.

Takže do dna té klávesnice doprostřed pod každé to tlačítko bych udělal malé otvory o průměru 4mm, kterými bude procházet tlačítko mikrospínače s dostatečnou délkou. Dělají se různé od skoro plochých po takovéhle komíny: http://www.ges.cz/cz/b-6819-GES06500325.html Možná ti to uprostřed těch tlačítek udělá tmavší puntík, ale snad to nebude moc vidět.
Ty mikrospínače by měly být v lepším případě zaletované v desce s tištěným spojem, ale v nouzi je můžeš těmi nožičkami napíchat do dírek v překližce, která bude tvořit další patro té skládačky.
Potom ti už zbývá jenom to propojení mikropínačů dráty přiletovanými k jejich nožičkám, a to závisí na tom jak byly klávesy které použiješ zapojené v matici té původní klávesnice, ze které vykucháš ten čip.

Petrmasiar
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Petrmasiar » 28 srp 2015 20:15

Dobře tomu už trochu rozumím. Můžu teda použít třeba tenhle:
http://www.ges.cz/cz/dts-24n2-GES06503880.html
Taky ještě k tomu plošnému spoji z té staré klávesnice, teda pořád předpokládám, že je to plošný spoj (to zelený). Našel jsem jednu klávesnici, kterou nepoužívám a rozšrouboval jsem ji a našel jsem tu fólii, teda skládá se ze dvou fólií a pod každým z tlačítek vede taková ta bílá čára, která se střetává v kříži s několika tlačítky, takže vůbec nevím, jak si mám udělat nějakou tu tabulku kam vede jaké tlačítko, protože na jedné té fólii vedou ty čáry tam a na druhé fólii zase jinam.. Vím, že je to matoucí, ale nevím, jak to sem jinak napsat. A ještě dva dotazy:
1) Jaké kabely mám použít na spojení těch mikrospínačů a toho zeleného z té klávesnice.
2) Nemám tam dát něco na ochranu, pro případ, že by něco zkratovalo, či co.

Petrmasiar
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Petrmasiar » 30 srp 2015 15:02

faraon píše:
Petrmasiar píše:vím že v klávesnicích je taková fólie, přes kterou to je všechno vedený

To je přesně to, co musíš přizpůsobit svému rozmístění kláves. Ta fólie je připojená do malé destičky, na ní je osmibitový mikrokontrolér (vlastně malý počítač) a ten neustále zjišťuje které klávesy jsou (nebo už nejsou) stisknuté. Dělá to docela jednoduše, každá klávesa je v průsečíku dvou vodičů, a když je stisknutá, spojí je mezi sebou. Klávesy jsou uspořádané do matice (normálně do mřížky), a ten mikrokontrolér postupně do vodičů patřících jednotlivým řádkům pouští napětí, a podívá se jestli se mu to napětí neobjeví v některém sloupci. Když ano, pošle o tom zprávu do PC, a pamatuje si že tahle klávesa je stisknutá, protože o tom že jí pustíš pošle také zprávu.

No a ty musíš tu klávesnici rozšroubovat, nakreslit si tabulku jak jsou klávesy v té matici uspořádané (to je u každého typu klávesnice jiné), a úplně stejně zapojit spínače v té tvojí klávesnici, a připojit řádky i sloupce na správné kontakty na té destičce s mikrokontrolérem. Takže si buď budeš muset navrhnout tištěný spoj, nebo svojí membránu, a nebo tam dát desku s upevněnými mikrospínači a ty třeba pospojovat drátky zespodu, což je sice šíleně pracné, ale zase to budeš moct opravit, pokud se při tom návrhu spleteš. A to se ti může klidně stát, zvlášť když to děláš poprvé.

A jestli je ten tvůj trojúhelník konečný, tam si ještě musíš rozmyslet které klávesy z té matice vůbec použiješ, protože původní PC klávesnice ze začátku osmdesátých let měly 83 nebo 84 klávesy, dnešní jich mají přes 100, ale ty tam máš jenom 52 tlačítka! Ne že by to nestačilo, můj první počítač měl jenom 40 kláves. Takhle byly v matici rozmístěné:

Kód: Vybrat vše

B  H  V  Y  6  G  T  5
N  J  C  U  7  F  R  4
M  K  X  I  8  D  E  3
ss L  Z  O  9  S  W  2
sp en cs P  0  A  Q  1

Omlouvám se za svůj minulý příspěvek, ptal jsem se otázkami, na které jste už odpověděl takřka na začátku diskuze. Teď už jsem to trochu víc pochopil, ale stále jsem úplně nepochopil tu tabulku, když ty čáry tvoří mřížku, jak mám zjistit která čára vede k jakému písmenu. Dobré bylo kdybych tu fólii naskenoval do počítače a jestli by jste mi tu tabulku neudělal.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 30 srp 2015 20:20

Ještě chvíli a pochopíš to úplně ;-)

Minule jsem nějak nestihl odpovědět, takže dodatečně. Ta klávesnice funguje tak, že se vlastně zkratují dva vodiče z toho čipu, a podle toho které dva to jsou, pozná jakou klávesu jsi zmáčkl. Když stiskneš víc kláves najednou, a jsou zrovna ve stejném řádku nebo sloupci, tak může mít problém s jejich rozpoznáním. Například na tom Spectru:

Kód: Vybrat vše

*           *  +
B  H  V  Y  6  G  T  5  +
N  J  C  U  7  F  R  4  *
M  K  X  I  8  D  E  3
ss L  Z  O  9  S  W  2  *
sp en cs P  0  A  Q  1

Kdybys stiskl J, L a F současně, tak by se propojily různé řádky a sloupce do sebe, ty označené hvězdičkami, a počítač by si myslel že je stisknuté také S. Nic víc se nestane, takže s ochranou proti zkratu si nemusíš lámat hlavu. V nejhorším případě ti to bude hlásit jiné klávesy než mačkáš. Spoje které se propojí při stisku písmene T jsou označené plusem.

To tvojí fólii by bylo nejlepší roztrhnout od sebe, obvykle bývá na několika místech bodově svařená dohromady, tak se budou ty spoje hledat lépe než takhle. Ale můžeš to s tím skenováním zkusit, když mi napíšeš které klávesy potřebuješ najít, tak se můžu pokusit je tam najít. Na tobě už pak zůstane ten největší problém, jak ty dráty od spínačů připojit k té destičce s čipem. Pájet to asi nepůjde.

Petrmasiar
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Petrmasiar » 31 srp 2015 13:11

Hodně moc děkuji, přikládám fotky té fólie, do skeneru se mi bohužel nevešly celé. Mezi těmi dvěmi fóliemi byla ještě jedna průhledná, ale tu jsem tam nedal. Potřebují najít všechny písmena bez čárek a háčků, všechny čísla 0-9 a enter myslím ten velkeý uprostřed klávesnice.
Přílohy
IMG_20150831_124447.jpg
IMG_20150831_124430.jpg
IMG_20150831_124406.jpg
obě dvě fólie najednou

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 31 srp 2015 19:50

Budeš mít zapnutou českou nebo americkou klávesnici? Na tom záleží prohození Y-Z a jestli čísla brát z horní řady nebo z numerické klávesnice. Jestli ale tím programem čteš scankódy kláves, tak je to jedno.

Petrmasiar
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Petrmasiar » 31 srp 2015 20:10

Bude mi stačit česká klávesnice. A omlouvám se, ale teď jsem si uvědomil, že budu potřebovat ještě mezerník.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 31 srp 2015 22:24

A kam poletíš? Abys neskončil v černé díře ...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • RGB klávesnice
    od Xox.87 » 07 pro 2024 15:25 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2036
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    09 pro 2024 14:17
  • Start bez klávesnice
    od zik9 » 06 čer 2025 14:12 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    1775
    od zik9 Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 12:38
  • tichá klávesnice
    od Johny1988 » 11 čer 2025 22:19 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2949
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    12 čer 2025 08:55
  • Výběr klávesnice
    od HelFix » 03 pro 2024 10:54 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC