Nyní mám data v Macu, druhá data time machine na externím HDD, + nově pracovní data a fotky na iCloudu.
Nyní bych chtěl ještě dělat zálohu Time Machine buď na Nas, nebo do Cloudu (Backblaze,iDisk - oba by měli umět time machine zálohu).
Nas výhody:
- rychlost
- nehrozí ban, třeba za MP3, byť mám origo CD/DVD a to samé ripy nějakého materiálu, které mám taky origoš...
ale zase, zabere to čas se něco učit (což mi eni tak nevadí), dát to mám kde (ke známému do kanclu), a kdyby něco, můžu to z NASu hned obnovit, nebo se pro data stavit, bylo by to na nějaké levnější UPSce a celé by to mělo vyjít do cca 10K (dat mám pernamentně cca 700GB zálohy)
Cloud:
- bezpečnější, starají se o to jinde a mají více servroven/datacenter na ruznych mistech
co mě odrazuje je cena (sice nějakých cca 3K ročně, ale i tak, za třeba 10-20 let se to nastřádá :), pomalý upload (cca 5Mb/s) a případný pomalý "download"
a taky trochu, že se bojím BANu, že mi to třeba bloknou, ale dá se to ošéfovat třeba cryptomatorem...
Nebo úplně "socka" řešení je zálohovat ještě na jeden exterňák a ten mít stále u sebe (třeba v báglu), ale to už je trochu crazy

Nebo mě napadlo ještě jedno "socka" řešení:
vzít externí HDD a píchnout ho do routeru a zálohovat na něj, jako na síťový disk (ale to nevím, jak se dělá v tomhle jsem úplný BFU) a asi by nebylo ani moc bezpečné mít ho 24/7 někde na routeru píchlej?
Popřípadě ještě jedno "socka" řešení:
jednu kopii externího HDD mít v práci (ale zas hlídat si, kdy zálohuji a přenášet to, a třeba kdyby něco zjistit, že mám akorát kopii v práci a ještě třeba pul roku starou... taky nic moc představa)
Jde mi jen o to, udělat komplet zálohu Macu, aby šel kdykoli obnovit, což iCloud nemá, ten zálohuje jen pár složek a nikoli celý Mac, včetně nastavení aplikací atd.... Docela se divím, že to na Macu není, protože komplet záloha je třeba u iPhonu...
Takže ze všeho mi vychází asi nejlépe ten NAS, byť asi kanónem na vrabce? Protože je to "jen" další pojistka dat, nic extra od nasu nechci ani dělat nehodlám (leda bych chtěl zrušit iCloud a vše si zálohovat a synchronizovat z NASkou, ale to se mi zas moc nechce)
A nyní jaký NAS značka a jaký HDD?
Stačí třeba např. Synology DS220j nebo je lepší investovat do Synology DS220+ ?
Nebo stačí jednodiskovej, např Synology DS120j ? (popřípadě jestli k tomu jde připojit i externí HDD)
Nebo je lepší jiná značka NASu? Někdo uvádí Qnap, ale zas ceny jsou spíš vyšší...
A jké disky Iron Wolf, nebo jiné? Stačí mi 2x2TB (přece jen, za několik let jsem stále +- na nějakých cca 700GB)
Přece jen budu mít data jedny ve stroji, druhe na externim HDD a treti by byli na tom NASU mimo domov.
Nebo je lepší ten cloud, ke bych nic extra nemusel řešit?
Pořád přemýšlím co zvolit, zda ten NAS kolem 10-13K, nebo cloud za cca 3K ročně...
Díky