Sháním motor ze starého harddisku

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Peťa
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Sháním motor ze starého harddisku

Příspěvekod Peťa » 30 čer 2011 17:49

Ahoj,

chtěl bych se zeptat jesli někdo nemáte a případně nedarujete nebo za rozumnou cenu neprodáte motor ze starého harddisku? Potřeboval bych ho na toto http://hawelson.blog.cz/0705/vetrna-elektrarna takže by to měl být ten, který posouvá čtecí hlavu. A myslíte že ten motorek potřebuje předělat nebo bude výrábět proud tak jak je teď?
Díky.

Reklama
34regulus
Level 2
Level 2
Stav:

Re: Sháním motor ze starého harddisku

Příspěvekod 34regulus » 30 čer 2011 18:09

Mám nějaký starý harddisky, takže se možná dohodneme.
Jenže jak jsem četl dál , tak možná budeš mít problém v tom, že motor na posuv hlav HDD je opravdu tvořen jen cívkou a dvěma magnety :mad:
:idea: zkus použít motorky z disketové mechaniky !!! 8) Nejaký starý mám taky .
Ale teď mně napadá- možná , že to nepůjde ani tak- krokový ( a synchronní motory , taky - jsou jim podobný opravdu hodně!) nemají vhodné uspořádání- mají pracovní vinutí ( několik, nejčastěji čtyři, synchronní dvě) a jedno budicí vinutí, tvořící rotor. Pracovní vinutí tvoří stator- podobně jako motory asynchronní na 230/400V .
Ty bys potřeboval spíš nějaký dynamo/motor stejnosměrný se statorem z permanentního magnetu s vinutím v rotoru a s komutátorem!
Mám radikální návrh: použij nějaký motorek z autíčka - třeba z autodráhy.
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 30 čer 2011 18:14

Z autodráhy? Ten motorek co je v těch autíčkách co jezdí po autodráze by šel použít? Mám tu jen jednu kdysi koupenou v Makru a ty motorky mi příjdou stašně malé... a ten motorek není potřeba předělávat že?

--- Doplnění předchozího příspěvku (30 Čer 2011 18:42) ---

Zhruba takový motorek mám http://aukro.cz/opel-kadet-carrera-i1687934848.html myslíte, že by to stačilo tak na ty 4 diody?

34regulus
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod 34regulus » 30 čer 2011 19:18

Myslím, že ne!
Prostě se podívej, jestli je motorek magnetický nebo ne! :smile:
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 30 čer 2011 19:28

Tak jsem vykuchal motorek z RC vrtulníku (viz obrázek) když s ním točím rukou tak vyrobím 0.5V říkal jsem si, že když bych použil převod, taky z toho vrtulníku tak by se motorek točil víc a vyrobil by větší napětí. To už by šlo ne? A když u táhne jednu diodu tak se taky nic nedeje to mám je pro závabu :)
Přílohy
2.jpg
1.jpg
Motorek

don750
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod don750 » 01 črc 2011 00:11

Já jsem vzal 2 motorky z VHS přehrávačů, které jsem jednou našel vyhozené. Jsou asi 2 cm vysoké a mají asi 3 cm v průměru. Oba jsou skoro stejně velké. Když jsem na jeden motorek připojil 5 V zdroj a na druhý votlmetr a propojil jsem je takovým řemínkem z gumičky, tak měřák ukazoval cca 11 V. Pokud jsem motorky prohodil, měřák ukazoval asi 2 V při stejném vstupním napětí ( 5 V). Motorky sloužily k přetáčení pásky kazety. Takovéto motorky skutečně nějaký elektrický proud indukují, jak dokazuje můj pokus. A také každý vytvoří jiné napětí, při podobné velikosti. Zítra budu dělat pokusy s krokovým motorem z HDD a také z hlavy z VHS, kde je podobný motor jako v HDD.
Intel Core i5-6400 2.7 GHz
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
NVIDIA GeForce GTX650 - 1 GB, 128-bit, 1215/5100MHz (jádro/paměti), propustonost 81.6 GB/s
(ZD) Asus Prime B250M-A
Seasonic M12II Evo - 520W - plně modulární
Kingston SSDnow v300 120GB ; Seagate Barracuda 4TB SATA ; ; Seagate 160 GB SATA

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 01 črc 2011 08:06

Regulus: Co to meleš za nesmysly? Sice začaly prázdniny, ale postuduj ještě trochu teorie krokových motorů a nejen těch...
Zde je trocha teorie: http://robotika.cz/articles/steppers/en

Ale k věci. Je důležité si vzpomenout na hodiny fyziky. Při pohybu jakéhokoliv vodiče magnetickým polem, inukuje se v něm napětí.
Zkus si někdy vzít jakýkoliv krokový motor a protoč s ním. Dej pozor, aby vodiče nebyly zapojeny. Půjde to zlehka. Pak jednotlivá vinutí vyzkratuj. Budeš mít problém s ním otočit a to je známka toho, že indukuje napětí. Pracovní vinutí mají zpravidla čtyři, ale není vyjímkou i více. Budící vinutí jsem u krokových motorů ještě neviděl, ale možná jsem se špatně díval... :wink:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 01 črc 2011 09:52

Myslíte, že by byl dobrý tento motorek http://aukro.cz/krokovy-motor-ckd-model ... 32131.html A ještě bych se chtěl zeptat jestli je to teda potřeba vyzkratovat nebo ne? Ten motorek co jsem zde uváděl včera vyrábí napětí bez jakékoliv úpravy...

don750
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod don750 » 01 črc 2011 10:07

Nevím, jestli je dobrý nebo ne, ale při mém 2. pokusu se mi nepodařilo na krokovém motorku z HDD indukovat proud. Motorek má 4 kontakty... vyzkoušel jsem kombinace: 1. se 2. , pak se 3. a pak se 4. . Pak jsem spojil 1. s 2. a 3. se 4. a na vzniklé "kontakty" jsem připojil voltmetr a také ani ťuk. Naopak při poslední kombinaci se motorek točil znatelně pomaleji, protože byl nejspíš bržděn indukcí, kterou se mi ale nepodařilo nijak zaznamenat.
Intel Core i5-6400 2.7 GHz
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
NVIDIA GeForce GTX650 - 1 GB, 128-bit, 1215/5100MHz (jádro/paměti), propustonost 81.6 GB/s
(ZD) Asus Prime B250M-A
Seasonic M12II Evo - 520W - plně modulární
Kingston SSDnow v300 120GB ; Seagate Barracuda 4TB SATA ; ; Seagate 160 GB SATA

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 01 črc 2011 11:21

Zkrat vinutí, jsem zde uváděl jen jako příklad, na kterém je nejjednodušší formou vidět, že indukuje napětí. Není to tedy úprava, kterat toho dosáhnout. Napětí indukuje KAŽDÝ motor. Na jeho konstrukci pak záleží jestli střídavé, nebo stejnosměrné. To je třeba mít na paměti, když jej chceme měřit, nebo s ním jinak pracovat. Na hraní a experimenty bych motor nekupoval, je to stovka vyhozená oknem. Navštiv se sadou šroubováků nějaký sběrný dvůr a vykuchej si tam ze starých tiskáren motorů až hanba. A když se ti povede vykuchat nějakou laserovku, vyndej si z ní díl, který rozmítá paprsek na šířku stránky. Když nahradíš laserovou diodu (pracující v neviditelném spektru), laserovým ukazovátkem, můžeš si vyrobit efektní světelný efekt :wink:

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 01 črc 2011 12:09

Ok, ale neměl jsem ještě tu čest navštívit ekodvůr... tady mám ekáč kde je pořád nějaký pán co to asi hlídá... tak to mu mám říct, že si jdu pro motory a hotovo? :-D Sorry za blbej dotaz ale já fakt nevím...

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 01 črc 2011 12:34

Zajdi tam a zeptej se ho, jestli by sis mohl vykuchat nějaké motory z tiskáren a je to. Když se bude cukat, tak za cigára určitě vyměkne :wink: Kamarád jednou potřeboval vyházet nábytek a strejda byl rezolutně proti. Když mu dal sprej WD40 (který měl z práce), ještě mu pomohl jej vyložit z auta :lol:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Sháním PC na Windows XP Příloha(y)
    od Forhill » 30 črc 2024 13:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2888
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    30 črc 2024 21:17
  • Upgrade starého počítače
    od Lojza » 30 pro 2024 07:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC