Tak tu mám pro vás novou informaci. Info není ani tak k motoru za harddisku, ale o stavbě mé malé elektrárny. Jako materiál jsem si zvolil plech (důvodem je, že doma mám zásobu). Plech ve většině případů (až na rotor) spojuji Chemoprénem extrém od Patexxu a mužů říct, že spoje drží dobře. Ale při spojování lepidlem je důležité počkat až to dobře vytvrdne což je časově náročné, protože nejde lepit vše najednou že

Rozhodl jsem se napsat, protože už to vypadá, že se mi to vážně povede postavit (ještě tak 2-3 týdny a bude to i s lakem). Při stavbě jsem si dal trohu větší tolerance (1mm nehraje roli) tak doufám, že lakt některé nepřesnosti zakryje

Jinak jsem také zjistil, že dát si tam nějaký převod motor a připájet 4 diody je až to poslední, to můžu kdykoliv. Skutečně náročné (hlavně časově) je přetvořit ty plechy do něčeho co bude připomínat elektrárnu. Proto až to bude hotové (snad to bude) plánuji provoz alespoň týden bez výroby elektřiny abych zjistil jestli se to celé nerozpadne
Mým cíle je aby když bude foukat svítili 4 diody. Zatím tu mám dva motory. Jeden stejnosměrný malý motorek, který když otáčím prsty (celkem rychle) dá i 1,5V a druhý střídavý, kterým jde otáčet podstatně hůře ale dá i 10V (ale nevím jestli mi bude dostatečně foukat aby se to s ním pohlo

). Ale jak říkám tyto věci budu ladit až se bude zbytek elektrárny otáčet ve větru.