Sháním motor ze starého harddisku

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

34regulus
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Sháním motor ze starého harddisku

Příspěvekod 34regulus » 01 črc 2011 16:09

to: karlos

to s tím vodičem v elektrickém/magnetickém poli je samozřejmě pravda .
a máš možná pravdu i v tom, že krokové motory jsou podobnější asynchronním - já jsem je totiž moc nekuchal.
Ale moje rada vycházela z mých zkušeností - a když jsem chtěl mít nějaký generátor - nejlépe mi šel ze stejnosměrného motoru!
Jsem ale ochoten připustit, že jsem měl špatný motory, špatné nářadí popřípadě jsem byl nešikovný :blush:
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)

Reklama
karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 01 črc 2011 17:49

Možná jsi měl špatné motory, nářadí a možná jsi byl i nešikovný, ale především máš špatné teoretické základy. Nikde jsem neuváděl, že krokový motor je podobný asynchronnímu motoru. Krokový motor je klasický synchronní motor. To co ty máš na mysli je stejnosměrný komutátorový motor.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 02 črc 2011 16:11

Tak jsem si právě domů přinesl motor z tiskárny HP a on je střídavý http://www.mitsumi.co.jp/latest/Catalog ... p2k_e.html
chtěl bych ale spiše stejnosměrný. Ve čtvrtek jdu na ten ekáč znovu a tentokrát budu mít více času... ale kde jsou v tiskárně stejnosměrné motory? Já jsem vzal ten největší ale je střídavý.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 02 črc 2011 16:13

Jak si přišel na to že je střídavý? Já tam vidí stejnosměrný krokový...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 02 črc 2011 16:44

sorry moje chyba... ale vyrobí jen 0,05V a to je tedy zklamání. Kde by mohl být dobrý motor v tiskárně? Nebo v jiném zařízení... ještě tam jsou staré gramofony, dvd, jeden fax a ty tiskárny. Nebyl by dobrý ten motor z gramofon který točí deskou?

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 03 črc 2011 10:11

Z jeho konstrukce vyplývá, že bude generovat střídavé napětí. Jistě není problém napětí usměrnit. Abys dostal stejnosměrné napětí, potřeboval bys již doporučovaný stejnosměrný-komutátorový. A ke tvému dotazu, kde je v tiskárnách najdeš? Nikde. Tyto motory se dají jen velmi obtížně regulovat a proto se používají snad již jen v hračkách a motorech u stěračů.

don750
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod don750 » 04 črc 2011 08:11

Kdyby tam byl VHS přehrávač, tak ho kuchej a nejdeš v něm motor, který potřebuješ. Jen ti nepovím, jestli ti vyrobí dostatek el. proudu. V DVD přehrávači se mohou vyskytovat také takové motorky. Jednou jsem kuchal DVD přehrávač a mám tu z něj 3 stejnosměrné komutátorové motorky, ale jak jsou na tom s indukcí, to jsem nezjištoval.... jsou celkem malé.
Intel Core i5-6400 2.7 GHz
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
NVIDIA GeForce GTX650 - 1 GB, 128-bit, 1215/5100MHz (jádro/paměti), propustonost 81.6 GB/s
(ZD) Asus Prime B250M-A
Seasonic M12II Evo - 520W - plně modulární
Kingston SSDnow v300 120GB ; Seagate Barracuda 4TB SATA ; ; Seagate 160 GB SATA

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 04 črc 2011 08:29

V mechanikách, kde tolik nezáleží na přesném polohování, nebo rychlosti, jsou používány na vysunování médií (disků, kazet,...).

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 31 črc 2011 17:43

Tak tu mám pro vás novou informaci. Info není ani tak k motoru za harddisku, ale o stavbě mé malé elektrárny. Jako materiál jsem si zvolil plech (důvodem je, že doma mám zásobu). Plech ve většině případů (až na rotor) spojuji Chemoprénem extrém od Patexxu a mužů říct, že spoje drží dobře. Ale při spojování lepidlem je důležité počkat až to dobře vytvrdne což je časově náročné, protože nejde lepit vše najednou že :D Rozhodl jsem se napsat, protože už to vypadá, že se mi to vážně povede postavit (ještě tak 2-3 týdny a bude to i s lakem). Při stavbě jsem si dal trohu větší tolerance (1mm nehraje roli) tak doufám, že lakt některé nepřesnosti zakryje :lol: Jinak jsem také zjistil, že dát si tam nějaký převod motor a připájet 4 diody je až to poslední, to můžu kdykoliv. Skutečně náročné (hlavně časově) je přetvořit ty plechy do něčeho co bude připomínat elektrárnu. Proto až to bude hotové (snad to bude) plánuji provoz alespoň týden bez výroby elektřiny abych zjistil jestli se to celé nerozpadne :D
Mým cíle je aby když bude foukat svítili 4 diody. Zatím tu mám dva motory. Jeden stejnosměrný malý motorek, který když otáčím prsty (celkem rychle) dá i 1,5V a druhý střídavý, kterým jde otáčet podstatně hůře ale dá i 10V (ale nevím jestli mi bude dostatečně foukat aby se to s ním pohlo :D ). Ale jak říkám tyto věci budu ladit až se bude zbytek elektrárny otáčet ve větru.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 31 črc 2011 17:50

Pozor na nějaký zkrat apod, abys nazapálil dům! :lol:

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 31 črc 2011 18:00

No to snad ne :-D Jinak průběžně to fotím. Mám pak dát fotky přímo sem a nebo založit nové téma? A nebo je na pc-help nemám dávat vůbec:D

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 31 črc 2011 18:01

Jen je sem šoupni - jinak inspirace zde: http://www.google.cz/search?q=model+v%C ... 20&bih=540

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Sháním PC na Windows XP Příloha(y)
    od Forhill » 30 črc 2024 13:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2888
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    30 črc 2024 21:17
  • Upgrade starého počítače
    od Lojza » 30 pro 2024 07:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC