Propojení Prodlužovačky

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Speedhack
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: květen 17
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod Speedhack » 18 pro 2021 11:39

Dobrý den,
prosim o rady ohledně zapojení pár přístrojů.
Klasická domácí zasuvka s dvěma zdířkami. Zatím tam mám 1 prodluzovačku a na ni připojenou další, protože potrebuju mít něco připojeného o 2 metry dále.

1 prodlužka: 1. počítač 500W max, repráky 100W, monitor 40W.

2 prodlužka: 2. pc 500W, tiskárna, monitor 40W, Playststion 5 400W.

Je to takto ok? Hledal jsem prodluzky, ale ty co by mi vyhovovaly mají zahnuté konce, takže dvě prodluzky pod sebe nezapnu do zasuvky.

Přemýšlel jsem nad rozbočovačem(zloděj) do zasuvky a na něho 2 prodluzky?

Prodlužovačky mám 10A, ale tu první novou koupim na 16A asi tuto: https://www.mironet.cz/hama-prodluzovac ... svEALw_wcB

Nebo to mám udělat pomocí zloděje?

Díky za rady jak tohle zapojit nebo jestli stávající zapojení je ok?

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49284
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod petr22 » 18 pro 2021 11:42

Dve prodluzovacky zapojene do sebe rozhodne nejsou OK, napr. soused takhle odpraskl televizi.

U nas ve firme je to primo zakazano bezpecakem takto zapojovat.

Jedine spravne reseni je nechat pridelat na zed dalsi zasuvky, v nejhorsim pripade kvalitni prodluzovacka
s dostatecnym poctem vystupu a idealne ochranou proti prepeti..

https://www.mironet.cz/hama-prodluzovac ... svEALw_wcB

Toto ano - ale jako jedine zarizeni zapojene primo do zasuvky, v zadnem pripade ne pres nejake rozdvojky a podobne veci.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22277
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod ITCrowd » 18 pro 2021 11:44

Klidně použij třeba: https://www.alza.cz//oem-kf-fz-01-03-d6 ... gLnNPD_BwE
jen si ohlídej proud 16A (pro jistotu).
Úplně správně by bylo předělat zásuvku na pootočenou: https://www.elektromaterialy.cz/pootocena-dvojzasuvka tam se ti prodlužky vejdou obě.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Speedhack
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: květen 17
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod Speedhack » 18 pro 2021 11:49

Takže rozdvojka je ok? To rád slyším :D. Nápojím na to dvě prodloužky.

Dohromady to má odběr 1800Watu a to je fakt max, to snad ani není možné. 2 pc 1000w dohromady zdroje. 2 monitory 144hz,ps5,tiskarna a 2.0 80w repro.
Diky moc

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49284
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod petr22 » 18 pro 2021 12:00

Klidne toho zapoj co nejvic za sebe, ale pak se nediv az ti zarizeni zapojena na konci zacnou zahadne chcipat :-)

Jedna prodluzovacka a to primo do zasuvky je jeste OK (tzn dve prodluzovacky do dvojzasuvky). Rozdvojky a dve
prodluzovacky za sebou mame primo zakazane tak predpokladam, ze to ma svuj duvod. Jestli nejdou dve prodluzovacky
strcit do dvojzasuvky tak je treba vymenit zasuvku za jinou, ktera je nahore otocena do strany aby tam bylo mozne strcit
dve prodluzovacky bez rozdvojky. Urcite nenahrazovat spatnou zasuvku nejakou rozdvojkou.

tango.jpg


Jedine spravne reseni je aby elektrikar pridelal na zed dalsi zasuvky nebo aspon vymenil tu stavajici.

1800 Wattu to bude pouze v pripade, ze vsechny procesory i graficke karty obou pocitacu i Playstationu budou zatizeny na 100% coz
predpokladam, ze nenastane nikdy. Ve skutecnosti to bude celkem tak 400-500 Wattu maximum. Lze zmerit wattmetrem.

Pokud okruh pretizis tak to urcite neprehlednes, protoze vyhodis jistic, ale to bude nejspis az kolem 3600 Wattu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22277
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod ITCrowd » 18 pro 2021 12:31

Rozdvojka je OK, protože jinak by ji neprodávali.
Zařízení za sebou nezačnou chcípat nikdy. Tedy za předpokladu, že jsou ty prodlužky řádné a ne nějaká čína.
"Rozdvojky a dve prodluzovacky za sebou mame primo zakazane tak predpokladam, ze to ma svuj duvod." Nemá. Jedině bezpečnost jako taková - tedy že se o ně zakopne, něco na ně spadne a rozbije se a samozřejmě na každém spoji je určitý přechodový odpor. Viz. třeba zde: https://diskuse.elektrika.cz/index.php/ ... 844.0.html
Bezpečáci to zakazují zejména proto, že ve fabrice neexistují stejné prodlužky. A tak se stane, že mezi dvěma dimenzovanýma na 16A se lehce octne jedna na 10A. Což při vyšším zatížení je jedna z příčin požárů a úrazů.
Jinak to řeší např. příloha 101/2005 sb.:
2.1.6 Pohyblivé a poddajné přívody musí být kladeny a používány tak, aby nemohlo dojil k jejich poškození, byly zajištěny proti posunutí nebo vytržení a zabezpečeny proti zkroucení žil. Při používání rozpojitelných spojů, nesmí být v rozpojeném stavu napětí na kontaktech vidlic.
2.1.7 Elektrická zařízení, která se napojují pohyblivým přívodem, musí být při přemísťování odpojena od elektrické sítě, pokud nejsou upravena tak, že jimi lze pohybovat pod napětím.
Jak si můžeš všimnout, nikde tam není nic o prodlužkách zapojených do sebe.
Nicméně normy jdou dále a říkají třeba to, že prodlužovačky mají procházet revizí, nebo mohou býto použity jen an dobu nezbytně nutnou. Což u petra v jejich bezpečné fabrice znamená, že po skončení práce s počítačem předpisově odpojí prodlužku od sítě, protože už nejde o dobu nezbytně nutnou :-)
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Speedhack
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: květen 17
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod Speedhack » 18 pro 2021 13:00

Stačilo by tohle: https://prodluzovaci-kabely.heureka.cz/ ... pecifikace na 2x PC,2x monitor, PS5.
A do druhé zdířky zásuvky ve zdi bych zapojil tohle : https://www.planeo.cz/katalog/1275710-r ... x230v.html akorát škoda, že to je pořád pod proudem že? Napojil bych natrvalo tiskárnu + občas vysavač nebo nabíječku na mobil či NTB.

Koupil bych klidně tohle: https://www.alza.cz/hama-prodluzovaci-p ... 028092.htm , ale píše se tam, že nevhodné pro starší české vidlice bez postranních kontaktů tzn co? Tohle:?
unnamed (1).jpg


Díky pánové
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22277
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod ITCrowd » 18 pro 2021 13:32

Ta hama, když si to prohlédneš pořádně, nemá kolík. Takže tam strčíš jen nové, co umí oboje. Zástrčky bez kolíků se u nás myslím prodávat nesmí.
Takhle vypadá stará (bez kontaktů na straně, jen kolík)
stara.jpg

A takhle nová, kombinovaná - umí kolík i kontakty
nova.jpg

Takhle vypadá zástrčka bez kolíku (schuko) - tu nestrčíš do zásuvky s kolíkem
schuko.jpg

Více o tom třeba zde: http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... csn--13958

To planeo vypadá zajímavě, nicméně povolené to mít asi budou.
Pokud chceš něco, co je opravdu bezpečné, pak třeba: https://www.svx.cz/prodluzovaci-kabel-s ... ribrny-25m
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Speedhack
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: květen 17
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod Speedhack » 19 pro 2021 10:16

Zatím používám klasickou prodluzku a do ní další. V té druhé je jen tiskárna a nabijecka na mobil. Už roky to je ok no a jsou to obyč co jsem našel doma.

A pak jsem si koupil tu z planea na PS5 https://www.planeo.cz/katalog/1275710-r ... x230v.html

Líbí se mi ta https://prodluzovaci-kabely.heureka.cz/ ... ecifikace/ ale prý tlačítka trochu hřejou ale asi je to ok.

Ta co jsi poslal je super teda. Přemýšlím že koupim nebo ai nechám tu z plane jestli je to ok. Nebo kdyby byla nějaká s rovným koncem do zasuvky i s vypínáním bylo by to dobré..
Jak moc vadí, že to nemá vypínání? Ps5 z toho vždy odpojim radeji.
To z planea RETLUX 100 můžu ještě vrátit pokud to není ok, pretezovat to nebudu nikdy je na tom jen to PS5 ale nechci aby mi to odpálilo zejo :D
Ve finále mi přívodní kabel k PS5 dosáhne až do zasuvky a zbytek věcí bych zapojil na jednu prodlužku. Akorát jsem zvyklej na to, že si prodluzku vždy vypnu a zdá se mi to bezpečnější

Díky

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22277
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod ITCrowd » 19 pro 2021 11:04

Ta heureka je levná, a pokud tlačítka hřejou, tak to není ok. Navíc je 10A.
Píšeš, že vypínáš prodlužku celou, tak nač chceš prodlužky s jednotlivě vypínatelnými zásuvkami? Jako není to nic proti ničemu, jen ty samotné vypínače možná nebudou dimenzovány na těch 10A, ale pouze na 6A (čína běžně dělá). Čím víc kontaktů v cestě, tím víc možných komplikací.
Navíc se mi zdá, že měníš specifikaci v zadání. Ve svém prvním příspěvku jsi měl PS v hromadě s PC a dalším, teď už ho máš samostatně.
Za mě jsi doporučení dostal, pokud se rozhodneš jít jinou cestou je to na tobě.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Speedhack
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: květen 17
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Propojení Prodlužovačky

Příspěvekod Speedhack » 19 pro 2021 13:12

Chápu, mám to pořád stejné jen jsem zapojil novou prodlužku do které jsem plánoval dát 2. PC a PS5. Akorát nemá vypinani takže ji nechávám připojenou v síti, ale odpojim od ní připojené věci. Jen jestli je to takto ok. Ta z PLANEA retlux 100


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Propojení TV (12V) vs. Telefon (samsung)
    od PARKR » 08 dub 2022 19:55 » v Vše ostatní (inet)
    1
    331
    od petr22
    08 dub 2022 22:37
  • Propojení dvou routerů
    od šulda » 07 dub 2022 20:38 » v Sítě - hardware
    4
    511
    od šulda
    08 dub 2022 15:56
  • Propojení více routerů
    od Serg01 » 15 bře 2022 13:37 » v Administrace sítě
    6
    531
    od ITCrowd
    22 bře 2022 01:05
  • Propojení mikrofonu s reproduktorem JBL
    od Pelda01 » 04 lis 2021 18:33 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    3
    361
    od mmmartin
    04 lis 2021 20:04
  • Propojení stolního PC s TV bezdrátově
    od tomoil » 10 čer 2021 07:30 » v Vše ostatní (hw)
    5
    603
    od petr22
    10 čer 2021 20:44

Zpět na “Vše ostatní (hw)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host