Dobrý den, mám starší PC s 8 GB RAM, což už je málo. Chtěl bych RAM rozšířit, ale nevím jakou vybrat správnou RAM. Na internetu jsem si našel tyto RAM:
Samsung 4GB DDR3 PC3 12800U M378B5173EB0-CK0
Mohu je nainstalovat do mého PC ? tady jsou výstřižky z CPU-Z mého PC:
Děkuji za odpovědi.
Přidání RAM do staršího PC Vyřešeno
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Přidání RAM do staršího PC
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Prorock dne 20 říj 2024 13:02, celkem upraveno 4 x.
-
- Level 5.5
- Pohlaví:
Re: Přidání RAM do staršího PC
Ted tam mas Kingstony a chces tam davat Samsungy. Ruzne pameti (nejen ruznych vyrobcu, ale i ruzne modely stejneho vyrobce) spolu mohou, ale i nemusi fungovat. Nikdo ti to 100% nerekne, musis to vyzkouset. Muze to byt stabilni, nestabilni nebo to vubec nenabehne.
Pokud ty Samsungy budes mit zadarmo, tak je klidne zkus.
Pokud ty Samsungy budes mit zadarmo, tak je klidne zkus.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Aha, ty Samsungy mohu mít po 100 kč/kus, bohužel má k dispozici jen 2 ks, takže to nemohu vyměnit za 4 ks nových pamětí.
-
- Level 4
- Pohlaví:
U Haswellu jsem taky měl 2x4GB Kingston 1600 CL9 a po pár letech tam přidal další dvojici podobné specifikace od Adata, přes menší rozdíl v časování jelo to bez problému. Tím neříkám, že to nutně bude OK, ale tyto procesory měly tu rychlost RAM podporovanou ve své specifikaci.
-
- Level 5.5
- Pohlaví:
Já tu měl dvě desky se socketem 1150 (jedna s čipsetem H81, druhá Z87, poslední BIOSy), tři procesory a několik pamětí (Kingston, Adata, Transcend, 4GB a 8GB, 1333-1600) a v té lowendové fungovala většina dvojic. Různí výrobci, různé velikosti. V té lepší fungovaly snad všechny samostatně, ale dohromady fungoval jen jeden 8GB modul a druhý 4GB. Všechny ostatní kombinace buď deska vůbec nenaběhla nebo Memtest házel hned při prvním průchodu chyby.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
-
- Level 4
- Pohlaví:
V tomto případě je nutné to opravdu vyzkoušet, jestli to vůbec bude fungovat a bez chyb v Memtestu86+. Ty stávající paměti nejsou Kingston ale Kingmax, což je jiný výrobce, ale na tom nezáleží. Na těch Kingmaxech můžou být klidně čipy od Samsungu. Výrobců čipů je jen pár. U DDR3 bylo dobré použít paměti 2R. S 1R byly občas problémy. Buď se RAM nehlásila vůbec, nebo způsobovala různé zátuhy a modré smrti.
Naposledy upravil(a) pcmaker dne 19 říj 2024 10:54, celkem upraveno 1 x.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Stačilo sem dať screen z CPU-Z z položky SPD,prípadne aj Memory a bolo by to prehľadnejšie,ako tento výpis.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
pcmaker píše:V tomto případě je nutné to opravdu vyzkoušet, jestli to vůbec bude fungovat a bez chyb v Memtestu86+. Ty stávající paměti nejsou Kingston ale Kingmax, což je jiný výrobce, ale na tom nezáleží. Na těch Kingmaxech můžou být klidně čipy od Samsungu. Výrobců čipů je jen pár. U DDR3 bylo dobré použít paměti 2R. S 1R byly občas problémy. Buď se RAM nehlásila vůbec, nebo způsobovala různé zátuhy a modré smrti.
A jak prosím zjistím, jestli je ta pamět 2R nebo 1R ? nikde to ve specifikacích nevidím ?
Dodatečně přidáno po 13 minutách 40 vteřinách:
RIKI22 píše:Stačilo sem dať screen z CPU-Z z položky SPD,prípadne aj Memory a bolo by to prehľadnejšie,ako tento výpis.
Chtěl jsem dát ten výpis jako přílohu, ale píše mi to "neplatná přípona souboru" ať se jedná o txt, odt nebo rtf.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Takto si nevedel dať?
https://www.amazon.com/Tech-Replacement-Samsung-M378B5173EB0-CK0-M378B5173EB0-CK0-ATC/dp/B07SY9384B
Skúsil si v biose zapuť XMP režim?
Mám v PC ram single aj dual rank a bežia spolu.Akurát mám jedného výrobcu.
https://www.amazon.com/Tech-Replacement-Samsung-M378B5173EB0-CK0-M378B5173EB0-CK0-ATC/dp/B07SY9384B
Skúsil si v biose zapuť XMP režim?
Mám v PC ram single aj dual rank a bežia spolu.Akurát mám jedného výrobcu.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Tak jsem to vyřešil tak, že jsem koupil 4 ks Kingmaxů 4GB starší série, jsou sice o trochu pomalejší, ale vypadá to, že to funguje. Lepší než aby mě brzdil hardisk při zaplněné RAM.
Edit: smůla no, test paměti mi odhalil chyby paměti, ikdyž mi to jede, tak nevím zda si ty paměti nechat, pc je zatím stabilní
Edit: smůla no, test paměti mi odhalil chyby paměti, ikdyž mi to jede, tak nevím zda si ty paměti nechat, pc je zatím stabilní
-
- Level 5.5
- Pohlaví:
Ja bych je zkusil otestovat po jednom modulu, abych zjistil, jestli je problem v kombinaci 4 kusu nebo je treba jeden z nich vadny.
Hodila by se i informace, co mas za desku a za procesor.
Hodila by se i informace, co mas za desku a za procesor.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
To žádný program nedokáže otestovat paměť po jednotlivých modulech a označit vadný modul ? včetně typu chyby? tady jsou info o desce a procesoru: