Port forwarding aneb jak se dostat na zařízení v domácí síti Vyřešeno
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Port forwarding aneb jak se dostat na zařízení v domácí
A ciste pro ujasneni - zkousis ten vzdaleny pristup opravdu z jine site?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
V PLC mám bránu nastavenou na ten hl. router, ke kterému je přímo připojen a z Wifi (stejný adresní rozsah, jako má PLC) se na to PLC bez problému připojím (takže by mělo vše být nastaveno správně). Akorát PLC má nastavenou statickou IP, kdežto jinak jsou adresy přidělovány routerem dynamicky.
Jinak ten port forwarding asi funguje, no. Jde o budovu lékárny a třeba zrovna dnes jsem využíval vzdálené pomoci, resp. v podstatě sdílené plochy. A tam se dostanou podle mě právě přes jeden z těch vyhrazených portů v té port forwarding tabulce. Ale já stále netuším, co zadat, abych se do toho PLC z venčí dostal. 213.29.246.xxx:5454 nefunguje.
Jinak ten port forwarding asi funguje, no. Jde o budovu lékárny a třeba zrovna dnes jsem využíval vzdálené pomoci, resp. v podstatě sdílené plochy. A tam se dostanou podle mě právě přes jeden z těch vyhrazených portů v té port forwarding tabulce. Ale já stále netuším, co zadat, abych se do toho PLC z venčí dostal. 213.29.246.xxx:5454 nefunguje.
Nevím proč jste se dohadovali o tom, zda máš veřejnou IP poté, co jsem napsal, že máš. V modemrouteru (aspoň tedy v lepších) bys měl mít seznam zařízení na síti, tedy i ten PLC. Port který potřebuješ, musíš mít otevřený i ve firewallu modemrouteru, jinak to zvenku nepojede! Přinejhorším můžeš otestovat DMZ (demilitarizovanou zónu), napiš u ní vnitřní IP PLC. Pro dlouhodobé použití to ale není příliš vhodné z důvodu bezpečnosti, otevíráš tím všechny porty na uvedeném stroji. Pokud je z Netu otevřen na vnitřní síti příslušný port, napíše to na odkazu open (otevřeno) >>> http://ping.eu/port-chk/
HEUREKA! Díky Zeusovi! Ale samozřejmě i Vám všem ostatním za Váš čas, rady a pomoc s nastavením! Vážně jsem v tomto laik, takže když zeus napsal dotaz s tím "přístupem z jiné sítě", tak jsem si říkal - no zkusím to, ale to je snad jasný. A kulový. Snažil jsem se na ten router přistupovat z té veřejné ip (ne z té vnitřní), ale přitom jsem byl přihlášený v té vnitřní síti! Když jsem se připojil přes telefon (přes datový, ne wifi), tak to jede. Zkoušel jsem to přes ten telefon už dřív, ale tou dobou jsem to musel mít ještě špatně nastavené a od té doby jsem to takto nezkusil.
Takže celý problém byl nyní už jen v tom, že jsem k tomu přistupoval z interní sítě (a myslel si, že pro "veřejný přístup" stačí zadat veřejnou ip).
A mohu mít poslední už jen zvědavou otázku? Proč se na router musím připojovat se zadáním portu? Proč to nejde rovnou bez něj? Nikdy jsem se s tím ještě nesetkal, že by se k hlavnímu routeru nedalo dostat bez portu... Nezdá se mi jako pravděpodobné, že by mělo v okolí budovy víc lidí stejného poskytovatele a všichni bychom vystupovali pod jednou veřejnou ip, pouze bychom se dělili pomocí portů... Je to o tom ADSLku a šetření s veřejnými adresami, co psal zeus?
Ještě jednou díky moc za rady a po zodpovězení téhle maličkosti může být asi vlákno označeno za vyřešené...
Takže celý problém byl nyní už jen v tom, že jsem k tomu přistupoval z interní sítě (a myslel si, že pro "veřejný přístup" stačí zadat veřejnou ip).
A mohu mít poslední už jen zvědavou otázku? Proč se na router musím připojovat se zadáním portu? Proč to nejde rovnou bez něj? Nikdy jsem se s tím ještě nesetkal, že by se k hlavnímu routeru nedalo dostat bez portu... Nezdá se mi jako pravděpodobné, že by mělo v okolí budovy víc lidí stejného poskytovatele a všichni bychom vystupovali pod jednou veřejnou ip, pouze bychom se dělili pomocí portů... Je to o tom ADSLku a šetření s veřejnými adresami, co psal zeus?
Ještě jednou díky moc za rady a po zodpovězení téhle maličkosti může být asi vlákno označeno za vyřešené...
-
- Pohlaví:
Sí´tová komunikace je vždy ve formátu IP:port. prohlížeč port 80 používá automaticky, ale používá - a už jsem to psal. Je to proto, že každá aplikace používá jiný port. Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%AD%C5%A5ov%C3%BD_port
To ITCrowd: Jj, jak říkáš, to už jsi psal a díky tomu jsem to s tou 80 konečně pochopil. Ale buď jsem se teď blbě zeptal, nebo tys mi odpověděl na něco jiného, nebo nerozumím odpovědi. Jde mi teď o ten router, ne o to PLC. A do routeru se připojuji na adrese 213.29.246.xxx:83 - a 83 není pro nic konkrétního vyhrazený (v začátku diskuze jsem psal jako příklad 55, ale to je jedno). Takže otázka zní: Proč se do routeru nedostanu jen s adresou 213.29.246.xxx (tedy 213.29.246.xxx:80) - normálně to tak u routerů bývá... Připojuji se přece do webového rozhraní v prohlížeči, tedy očekávám port 80. Díky moc a pokud se ptám na kravinu, už mě odpálkuj...

-
- Pohlaví:
Port pro administraci lze nastavit. Buď jsi ho změnil vědomě, nebo ti ho router nabídl z důvodu vyhrazení portu 80 pro PLC.
Pokud se do portu připojuješ 213.x.x.x, tak to lezeš z venku, z Netu, normálně bývá 10.x.x.x nebo 192.x.x.x - navíc to lze u lepších změnit, já kdysi měl 10.x.x.x a nyní bych musel mít 192.x.x.x na Netgearu, což se mi nelíbilo a změnil jsem si to na 10.x.x.x.
Díky moc, kluci. Opravdu když jsem prošťoural celé nastavení routeru, tak v záložce "Remote MGMT" je Server Port nastavený na těch 83 (bylo to tak už dřív, ne až po tom, co jsem se snažil připojit PLC). Stále mi uniká, proč to v tý firmě, která sem ten router dodávala, udělali, ale nechám to tak.
Takže ještě jednou díky za rady, PLC mi vesele běhá a já se na něj můžu vzdáleně připojovat.
Takže ještě jednou díky za rady, PLC mi vesele běhá a já se na něj můžu vzdáleně připojovat.
-
- Pohlaví:
Re: Port forwarding aneb jak se dostat na zařízení v domácí Vyřešeno
V tom případě můžeš označit téma za vyřešené (zelené zatržítko).
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2324
-
od pinzerce
Zobrazit poslední příspěvek
16 lis 2024 13:56
-
- 11
- 5601
-
od draxxx
10 kvě 2025 18:02
-
- 7
- 3395
-
od petrvorisek
05 led 2025 16:26
-
-
iOS 18 - icloud lock i pro koponenty v zarizeni
od petr22 » 17 zář 2024 08:38 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 3
- 3078
-
od petr22
17 zář 2024 21:21
-
-
-
HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem - 19
- 4929
-
od DenyKr
15 zář 2024 14:14
-