Port forwarding aneb jak se dostat na zařízení v domácí síti Vyřešeno

...

Moderátor: Mods_senior

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Port forwarding aneb jak se dostat na zařízení v domácí

Příspěvekod zeus » 12 bře 2014 12:17

A ciste pro ujasneni - zkousis ten vzdaleny pristup opravdu z jine site?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Reklama
alalala
nováček
Stav:

Příspěvekod alalala » 12 bře 2014 14:47

V PLC mám bránu nastavenou na ten hl. router, ke kterému je přímo připojen a z Wifi (stejný adresní rozsah, jako má PLC) se na to PLC bez problému připojím (takže by mělo vše být nastaveno správně). Akorát PLC má nastavenou statickou IP, kdežto jinak jsou adresy přidělovány routerem dynamicky.

Jinak ten port forwarding asi funguje, no. Jde o budovu lékárny a třeba zrovna dnes jsem využíval vzdálené pomoci, resp. v podstatě sdílené plochy. A tam se dostanou podle mě právě přes jeden z těch vyhrazených portů v té port forwarding tabulce. Ale já stále netuším, co zadat, abych se do toho PLC z venčí dostal. 213.29.246.xxx:5454 nefunguje.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 13 bře 2014 01:18

Nevím proč jste se dohadovali o tom, zda máš veřejnou IP poté, co jsem napsal, že máš. V modemrouteru (aspoň tedy v lepších) bys měl mít seznam zařízení na síti, tedy i ten PLC. Port který potřebuješ, musíš mít otevřený i ve firewallu modemrouteru, jinak to zvenku nepojede! Přinejhorším můžeš otestovat DMZ (demilitarizovanou zónu), napiš u ní vnitřní IP PLC. Pro dlouhodobé použití to ale není příliš vhodné z důvodu bezpečnosti, otevíráš tím všechny porty na uvedeném stroji. Pokud je z Netu otevřen na vnitřní síti příslušný port, napíše to na odkazu open (otevřeno) >>> http://ping.eu/port-chk/

alalala
nováček
Stav:

Příspěvekod alalala » 13 bře 2014 10:54

HEUREKA! Díky Zeusovi! Ale samozřejmě i Vám všem ostatním za Váš čas, rady a pomoc s nastavením! Vážně jsem v tomto laik, takže když zeus napsal dotaz s tím "přístupem z jiné sítě", tak jsem si říkal - no zkusím to, ale to je snad jasný. A kulový. Snažil jsem se na ten router přistupovat z té veřejné ip (ne z té vnitřní), ale přitom jsem byl přihlášený v té vnitřní síti! Když jsem se připojil přes telefon (přes datový, ne wifi), tak to jede. Zkoušel jsem to přes ten telefon už dřív, ale tou dobou jsem to musel mít ještě špatně nastavené a od té doby jsem to takto nezkusil.

Takže celý problém byl nyní už jen v tom, že jsem k tomu přistupoval z interní sítě (a myslel si, že pro "veřejný přístup" stačí zadat veřejnou ip).

A mohu mít poslední už jen zvědavou otázku? Proč se na router musím připojovat se zadáním portu? Proč to nejde rovnou bez něj? Nikdy jsem se s tím ještě nesetkal, že by se k hlavnímu routeru nedalo dostat bez portu... Nezdá se mi jako pravděpodobné, že by mělo v okolí budovy víc lidí stejného poskytovatele a všichni bychom vystupovali pod jednou veřejnou ip, pouze bychom se dělili pomocí portů... Je to o tom ADSLku a šetření s veřejnými adresami, co psal zeus?

Ještě jednou díky moc za rady a po zodpovězení téhle maličkosti může být asi vlákno označeno za vyřešené...

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 13 bře 2014 12:19

Sí´tová komunikace je vždy ve formátu IP:port. prohlížeč port 80 používá automaticky, ale používá - a už jsem to psal. Je to proto, že každá aplikace používá jiný port. Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%AD%C5%A5ov%C3%BD_port

alalala
nováček
Stav:

Příspěvekod alalala » 13 bře 2014 13:28

To ITCrowd: Jj, jak říkáš, to už jsi psal a díky tomu jsem to s tou 80 konečně pochopil. Ale buď jsem se teď blbě zeptal, nebo tys mi odpověděl na něco jiného, nebo nerozumím odpovědi. Jde mi teď o ten router, ne o to PLC. A do routeru se připojuji na adrese 213.29.246.xxx:83 - a 83 není pro nic konkrétního vyhrazený (v začátku diskuze jsem psal jako příklad 55, ale to je jedno). Takže otázka zní: Proč se do routeru nedostanu jen s adresou 213.29.246.xxx (tedy 213.29.246.xxx:80) - normálně to tak u routerů bývá... Připojuji se přece do webového rozhraní v prohlížeči, tedy očekávám port 80. Díky moc a pokud se ptám na kravinu, už mě odpálkuj...:-)

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 13 bře 2014 15:28

Port pro administraci lze nastavit. Buď jsi ho změnil vědomě, nebo ti ho router nabídl z důvodu vyhrazení portu 80 pro PLC.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 13 bře 2014 22:32

Pokud se do portu připojuješ 213.x.x.x, tak to lezeš z venku, z Netu, normálně bývá 10.x.x.x nebo 192.x.x.x - navíc to lze u lepších změnit, já kdysi měl 10.x.x.x a nyní bych musel mít 192.x.x.x na Netgearu, což se mi nelíbilo a změnil jsem si to na 10.x.x.x.

alalala
nováček
Stav:

Příspěvekod alalala » 14 bře 2014 10:00

Díky moc, kluci. Opravdu když jsem prošťoural celé nastavení routeru, tak v záložce "Remote MGMT" je Server Port nastavený na těch 83 (bylo to tak už dřív, ne až po tom, co jsem se snažil připojit PLC). Stále mi uniká, proč to v tý firmě, která sem ten router dodávala, udělali, ale nechám to tak.

Takže ještě jednou díky za rady, PLC mi vesele běhá a já se na něj můžu vzdáleně připojovat.

Uziv00

Re: Port forwarding aneb jak se dostat na zařízení v domácí   Vyřešeno

Příspěvekod Uziv00 » 14 bře 2014 10:04

V tom případě můžeš označit téma za vyřešené (zelené zatržítko).

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC s W11 Pro nevidím na síti.
    od pinzerce » 16 lis 2024 12:28 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    2330
    od pinzerce Zobrazit poslední příspěvek
    16 lis 2024 13:56
  • WiFi zařízení pro 2 generační dům
    od Uncaj » 11 lis 2024 19:51 » v Sítě - hardware
    11
    5605
    od draxxx Zobrazit poslední příspěvek
    10 kvě 2025 18:02
  • Domaci server
    od petrvorisek » 13 pro 2024 19:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3399
    od petrvorisek Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2025 16:26
  • iOS 18 - icloud lock i pro koponenty v zarizeni
    od petr22 » 17 zář 2024 08:38 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    3
    3079
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    17 zář 2024 21:21
  • HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
    od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem
    19
    4929
    od DenyKr Zobrazit poslední příspěvek
    15 zář 2024 14:14

Zpět na “Vše ostatní (inet)”