Nedostatečné pokrytí signálu internetu - Powerline

...

Moderátor: Mods_senior

Greenos
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 23
Pohlaví: Muž

Nedostatečné pokrytí signálu internetu - Powerline

Příspěvekod Greenos » 26 led 2023 20:01

Ahoj,

už delší dobu řeším výpadky internetu, které nevím jak pořešit.
Internet mám od O2, nechal jsem se překecat i na O2 Smartbox, který prý určitě pomůže. Nemají na něj žádnou negativní recenzi. Nicméně žádnou změnu nebo zlepšení dosahu jsem nepocítil. :bigups:
Modem mám umístěný špatně, ale lépe to bohužel nejde. (pro info jedná se o dům)
Mám ho umístěný v horním patře v pokoji, kde je internet zapojený normálně kabelem a signál bych potřeboval dostat i na druhou stranu domu.
Už asi dva roky mám dva powerline adaptéry klasické a jeden s Wi-Fi.
https://www.czc.cz/tp-link-tl-wpa4220ki ... 40QAvD_BwE
https://www.czc.cz/tp-link-tl-pa4010-na ... rQQAvD_BwE

1. Jeden z powerlinů (ten bez Wi-Fi) mám umístěný přímo u modemu a je spojen s ním.
2. Ten s Wi-Fi mám umístěný v dolním patře tak zhruba uprostřed místnosti.
3. Třetí (obyč) je na druhé straně horního patra propojen k notebooku.

A jde o to, že internet přes Wi-Fi powerline moc dobře nefunguje. Nevím jestli se to mezi sebou nějak ruší, ale jednou jde a někdy ho musím vytáhnout ze zásuvky, jelikož to píše "Připojeno bez internetu" Někdy to pomůže, někdy ne.

Internet u notebooku na druhé straně od modemu začal také blbnout. Občas to funguje třeba celý den dobře, a někdy to vypadne i 10x za den. Vypojení ze zásuvky a zapojení zpět pomůže, ale je to dost otravné.
Ještě pro info.
Notebook se dává dost často do režimu spánku, nevypíná se. Poslední dobou se stává když přestane fungovat propojení kabelem z powerlinu, že nenalezne vůbec wifi a musí se restartovat. Toto je také záhada, které vůbec nerozumím.

Řešil jsem to s někým v O2 a doporučili mi ještě toto ať vyzkouším.. Nemáte na to někdo nějaký ohlas nebo radu co by mohlo být špatně ?
https://www.alza.cz/xiaomi-mi-wi-fi-ran ... 787647.htm

Ještě k tomu zapojení. Powerliny mám až na ten s Wi-fi napojený v přepěťové prodlužce nemohlo by to mít také na to vliv ?

Děkuji za případnou radu.

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23599
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nedostatečné pokrytí signálu internetu - Powerline

Příspěvekod ITCrowd » 26 led 2023 20:36

Vítej na PC-HELP!
extender nikdy.
Natáhni si kabely a AP a bude po problému.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Greenos
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 23
Pohlaví: Muž

Re: Nedostatečné pokrytí signálu internetu - Powerline

Příspěvekod Greenos » 26 led 2023 20:53

Tím AP myslíš něco takového ?
https://www.alza.cz/tp-link-eap225-d4662494.htm

Teď jsem se ještě dočetl, že powerline by měli být přímo v zásuvce, nikoli v přepěťových zásuvkách.. U toho modemu je propojen v přepěťovce a ještě na prodlužce. :smile:

Asi bych to tedy zkusil ještě dát přímo do zásuvky, nicméně v místnosti u modemu mám jen dvě zásuvky, které jsou obsazené. Kdyby to bylo v tomto bude to také vadit ?
https://www.alza.cz/powercube-original- ... 116892.htm

Kabely budu muset natáhnout, aby to nebylo na těch prodlužovačkách. Našel jsem dva typy FTP a UTP. Je mezi nimi rozdíl ?
https://www.alza.cz/alzapower-patch-cat ... dq=6592215
https://www.alza.cz/alzapower-patch-cat6-ftp?dq=6592192

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53579
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nedostatečné pokrytí signálu internetu - Powerline

Příspěvekod petr22 » 26 led 2023 21:01

Ja bych zavolal elektrikare at ze zasuvek udela dvojzasuvky. Muze se hodit i na jinych mistech.

Kabel urcite UTP.

Evok
Level 1
Level 1
Příspěvky: 68
Registrován: leden 20
Pohlaví: Muž

Re: Nedostatečné pokrytí signálu internetu - Powerline

Příspěvekod Evok » 26 led 2023 21:09

Proč sis nekoupil powerline s průchozí zásuvkou ? Rozvody jsou v mědi ? Pokud to blbne tak to zkus zapojit přímo do zásuvky. Do prodlužky bych to nezapojoval a do přepětovky už vubec ne.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23599
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nedostatečné pokrytí signálu internetu - Powerline

Příspěvekod ITCrowd » 26 led 2023 21:11

Pokud už někdo používá powerline, pak předpokládám, že si přečte návody, zjistí si vše potřebné, a teprve poté se bude ptát. Mít pavrlajny na stejném okruhu a to, že pavrlajna musí být v zásuvce a ne na prodlužce je naprostý základ. Něco o tom třeba zde: viewtopic.php?f=117&t=165570
Kabel UTP, minimálně Cat5e.
Evok - ty si ten odkaz přečti taky. Rozvody v mědi mají nulový vliv.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Greenos
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 23
Pohlaví: Muž

Re: Nedostatečné pokrytí signálu internetu - Powerline

Příspěvekod Greenos » 26 led 2023 21:54

Ok, nechám si udělat dvojzasuvku to mi přijde asi nejrozumnější.

Jasný, někde jsem se je zahlédl, že je to nejlepší řešení bez nutnosti nějakého vrtání. Víc jsem neřešil..

Děkuji za pomoc, koupím ty kabely a pak se uvidí.

Greenos
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 23
Pohlaví: Muž

Re: Nedostatečné pokrytí signálu internetu - Powerline

Příspěvekod Greenos » 27 led 2023 15:47

Ještě bych měl jednu otázku.

Po domě máme tři takovéto krabičky, po přepojení k tomu lze připojit modem, ale aktivní prý může být jen jeden.
Úplně původně byl totiž modem připojený v dolním patře v obývacím pokoji společně s telefonní linkou.
Jedna je tedy v dolním patře, druhá v kanceláři kde je teď modem a třetí je i v pokoji, ve kterém chci zlepšit pokrytí signálu.

Nechal jsem si to před pár lety přenastavit technikem O2 do horního patra. Ten mi právě říkal, že to lze jen na tom jednom místě, ale jak se říká více hlav více ví. Aby to bylo možné na více místech muselo by tam být více drátů..

Známý se mi na to přijede mrknout a přehodí zásuvku, tak mě napadla ještě tato možnost. Třeba se něco změnilo, díky kterému to teď je možné.

20230127_152704.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přemostění internetu
    od Tukan » 13 čer 2023 16:46 » v Administrace sítě
    9
    2807
    od ITCrowd
    15 čer 2023 15:19
  • Poskytovatel internetu
    od Thomasss » 13 zář 2023 07:03 » v Internet a internetové prohlížeče
    4
    4521
    od Clorky
    13 zář 2023 19:03
  • O2 - výpadky internetu
    od martyy » 19 pro 2023 18:15 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    1171
    od KubaCZE
    21 úno 2024 20:31
  • vypadky internetu
    od michalnet » 25 čer 2023 10:41 » v Administrace sítě
    10
    2747
    od ITCrowd
    03 črc 2023 19:18
  • Problém s rychlostí internetu v RD
    od David79 » 17 zář 2023 16:51 » v Sítě - hardware
    7
    3802
    od petr22
    28 zář 2023 09:53

Zpět na “Vše ostatní (inet)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů