Jakou licenci Windows 8.1. OEM nebo FPP Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

tomy2454
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Jakou licenci Windows 8.1. OEM nebo FPP

Příspěvekod tomy2454 » 04 lis 2014 12:22

Ahoj

Jelikož dlouhou dobu jsem řešil dilema s licencemi Windows 8.1. Jakou vlastně vybrat a jaký je v nich rozdil.
Zjistil jsem že existují licence OEM a FPP.

OEM verze (original equipment manufactor) - produkt určený pro výrobce počítačů, kteří mohou tuto verzi předinstalovat na nový počítač. podrobně jsem rozepisoval v článku Jaký je rozdíl mezi OEM a krabicovou verzi? Nutno podotknout, že tuto verzi nelze volně přenášet na jiný počítač, byť nebudete mít problém s vylepšováním počítače o větší disk, lepší grafickou kartu nebo více paměti. Jen nesmíte změnit základní desku.

FPP verze, plná verze, krabicová verze, (Full Package Product) - toto je vlastně ten opravdový systém se vším všudy. Dostanete jej v krabici, uvnitř naleznete DVD. Instalovat můžete produkt na jakýkoli i starší počítač, samozřejmě pak budete muset aktivovat. Pokud se rozhodnete přenést produkt na jiný počítač, můžete. Z původního jej samozřejmě musíte odinstalovat. Po instalaci na jiný počítač bude patrně nutné aktivovat po telefonu a vysvětlit, že jste změnili hardware. Plnou verzi také můžete někomu dalšímu prodat (vy samozřejmě budete muset svůj systém odinstalovat).

Rád bych se Vás tedy zeptal. Potřebuji Windows 8.1 který můžu instalovat na jakýkoliv počítat.
Docela často přeinstalovávám Windows, jak u sebe tak u známých kteří toto ještě sami nezvládnou.
Pochopil jsem z textu nademnou že je pro mě vhodná FPP licence.

Uvedu pár příkladu, koupím si tuto licence a nainstaluju na svůj počítač. Za půl roku nebo více budu nucen Windows přeinstalovat, pujdu to nebo ne ?
Za pár měsíců se mi ozve kamarád jestli je možné abych mu přeinstaloval Windows, můžu k němu jít a z moji originálky FPP mu to přeinstalovat ?

Pamatuji si na staré originál CD s Windows XP Proffesional, to šlo nainstalovat kdekoli jsem chtěl, akorát jsem zavolal, nahlásil klíč a bylo to.

Děkuji

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Jakou licenci Windows 8.1. OEM nebo FPP

Příspěvekod petr22 » 04 lis 2014 12:26

Jedine a pouze FPP (je drazsi jen o 400 Kc)

"Uvedu pár příkladu, koupím si tuto licence a nainstaluju na svůj počítač. Za půl roku nebo více budu nucen Windows přeinstalovat, pujdu to nebo ne ?"
Ano.

Za pár měsíců se mi ozve kamarád jestli je možné abych mu přeinstaloval Windows, můžu k němu jít a z moji originálky FPP mu to přeinstalovat ?
Ano, za predpokladu ze pouzijes jeho produktovy klic. A kdyz pouzijes svuj, budes muset Windows smazat u sebe (tzn mu licenci darujes).

"Pamatuji si na staré originál CD s Windows XP Proffesional, to šlo nainstalovat kdekoli jsem chtěl, akorát jsem zavolal, nahlásil klíč a bylo to."
Toto bylo legalni pouze za predpokladu ze ta kopie byla instalovana na 1 pocitaci soucasne, u FPP Windows 8 je to stejne. Duplicitni aktivaci by mel licencni server zabranit, protoze puvodni licenci deaktivuje.

tomy2454
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod tomy2454 » 04 lis 2014 12:31

Aha díky. Samozřejmě s variantou že budu u sebe serial smazat a mu licenci darovat jsem nepočítal. Myslel jsem jestli je možné jednu kopii FPP mít nainstalovanou třeba na 5 počítačích s jedním klíčem. S jedním to určitě nepujde jak jsem pochopil protože bude použit u mě doma. To znamená že bych vzal tu FPP a kamošovi ji nainstaloval a zvolil nějaký warez key.. to by šlo ? ale zřejmě je to nelegalni.

Když nad tím uvažuju tak zjištuju že Microsoft je pěkně vyčuraný. Když si koupím domů 5 počítačů a budu nucen u každého po nějaké době přeinstalovat windows, to budu muset koupít 5x FPP Windows 8.1, to je šílenost. Protože s jednou licencí bych pokryl jen 1 pc.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 lis 2014 12:37

Warez key se obavam ze nesezenes, na upiratene Windoiws je aktivator, pak ale produktovy klic nepotrebujes. Aktivuje se proti serveru Microsoftu, takze ten klic musi existovat v MS databazi. Pouzizit jeden klic nekolikrat slo naposledy u XP, i kdyz to samozrejmne nebylo legalni.

Nainstalovat Windows 8.1 s jednim klicem muzes kolikrat chces, ale kazda aktivace zrusi tu predchozi a tusim ze po 5 aktivacich bzry po sobe uz nebude fungovat online aktivace vubec, protoze tam je nejaky limit aktivaci za urcity cas.

tomy2454
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod tomy2454 » 04 lis 2014 12:42

Je mi to jasný, děkuji

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 04 lis 2014 12:45

tomy2454 píše:Microsoft je pěkně vyčuraný...s jednou licencí bych pokryl jen 1 pc.

Ale ono to tak bylo odjakziva. Ze to slo obchazet (i kdyz to bylo v rozporu s licencnimi podminkami), resp. nebylo to tak dusledne kontrolovano, je vec druha.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 lis 2014 12:46

Jestli to chces levneji, muzes nakoupit na Ebay:

http://www.ebay.de/sch/Betriebssysteme- ... indows+8.1

Ale pozor - ne vsechno jsou licence Windows, meco jsou jen disky na obnovu systemu a pod.

tomy2454
Level 1
Level 1
Stav:

Re: Jakou licenci Windows 8.1. OEM nebo FPP  Vyřešeno

Příspěvekod tomy2454 » 04 lis 2014 13:08

Ty ceny jsou tam hodně levné, německá licence za 15.50 Euro ? Akorát neumím německy tak nevím co to je přesně zač.
http://www.ebay.de/itm/Microsoft-Window ... 25986d6324

Jestli to není náhodou jen klíč

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”