Jelikož dlouhou dobu jsem řešil dilema s licencemi Windows 8.1. Jakou vlastně vybrat a jaký je v nich rozdil.
Zjistil jsem že existují licence OEM a FPP.
OEM verze (original equipment manufactor) - produkt určený pro výrobce počítačů, kteří mohou tuto verzi předinstalovat na nový počítač. podrobně jsem rozepisoval v článku Jaký je rozdíl mezi OEM a krabicovou verzi? Nutno podotknout, že tuto verzi nelze volně přenášet na jiný počítač, byť nebudete mít problém s vylepšováním počítače o větší disk, lepší grafickou kartu nebo více paměti. Jen nesmíte změnit základní desku.
FPP verze, plná verze, krabicová verze, (Full Package Product) - toto je vlastně ten opravdový systém se vším všudy. Dostanete jej v krabici, uvnitř naleznete DVD. Instalovat můžete produkt na jakýkoli i starší počítač, samozřejmě pak budete muset aktivovat. Pokud se rozhodnete přenést produkt na jiný počítač, můžete. Z původního jej samozřejmě musíte odinstalovat. Po instalaci na jiný počítač bude patrně nutné aktivovat po telefonu a vysvětlit, že jste změnili hardware. Plnou verzi také můžete někomu dalšímu prodat (vy samozřejmě budete muset svůj systém odinstalovat).
Rád bych se Vás tedy zeptal. Potřebuji Windows 8.1 který můžu instalovat na jakýkoliv počítat.
Docela často přeinstalovávám Windows, jak u sebe tak u známých kteří toto ještě sami nezvládnou.
Pochopil jsem z textu nademnou že je pro mě vhodná FPP licence.
Uvedu pár příkladu, koupím si tuto licence a nainstaluju na svůj počítač. Za půl roku nebo více budu nucen Windows přeinstalovat, pujdu to nebo ne ?
Za pár měsíců se mi ozve kamarád jestli je možné abych mu přeinstaloval Windows, můžu k němu jít a z moji originálky FPP mu to přeinstalovat ?
Pamatuji si na staré originál CD s Windows XP Proffesional, to šlo nainstalovat kdekoli jsem chtěl, akorát jsem zavolal, nahlásil klíč a bylo to.
Děkuji