Vsude se pise o potrebe pouzivat antivir/antispyware/firewall proti haveti z netu a vsem moznym hrozbam. Vime, ze nejlepsi ochrana je nechodit na "spatna" mista, nespoustet nezname emaily, atd. To je, jakoby clovek uz nemel vyjit na ulici, nebo ho tam prejede auto.
Hledam zpusob jak zbytecne nezatezovat pamet programy na pozadi. Vyzkousel jsem vice moznosti, od NortonAntiviru, NOD32, AVG a jine. Kazdy z nich vynika necim jinym, nicmene zabira v pameti nemalou cast a spomaluje system, ktery potrebuji kvuli necemu jinemu. Avast obsadil 300mega, minimalne NOD - 60.
Umi se nekdo k tomu vecne vyjadrit jak se to da vyresit?
diky za podnety a zkusenosti
Petr
Jak chranit WinXP pc bez antiviru?
- .luba.
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Jak chranit WinXP pc bez antiviru?
Zdravím
Ikdyž nebudeš chodit na "warez stránky otevírat neznámé maily atd". Může se stát ,že si vir doneseš například na dvd/flash od kamaráda.Takže doporučuji ponechat nainstalovaný antivir (jak říkáš nejméně "žere" NOD). A o firewallu se ani nebavím nevím jak se chceš ubránit útoku (bez něj).
Jinak spíše než konzumace RAM je důležitější vytížení CPU (při dnešních cenách RAM)

Jinak spíše než konzumace RAM je důležitější vytížení CPU (při dnešních cenách RAM)
Zkuste Google než založíte topic // CPU-Z HJT google HW-Monitor Ccleaner
Sestava: AMD ATHLON 5000+BE,GPU 8800GT OC,RAM CORSAIR 2GB CL5,MB GIGABYTE 690G,HD SPINPOINT 240GB,CASE CM 330 ELITE,ASUS 22" 2ms, //UPC 10mbit
Sestava: AMD ATHLON 5000+BE,GPU 8800GT OC,RAM CORSAIR 2GB CL5,MB GIGABYTE 690G,HD SPINPOINT 240GB,CASE CM 330 ELITE,ASUS 22" 2ms, //UPC 10mbit
Jak chranit WinXP pc bez antiviru? Není to možné. Jestli si takový "luxus" (antivir) nemůžeš dovolit, budeš často instalovat nový čistý OS, přijdeš o data a další milé zábavy ...
Ale vůbec ne – to je jen nechodit sám s holou lebkou do Janova a neotevírat balíčky se zpáteční adresou Al Kakajdá. Na ulici klidně můžeš a poštu můžeš číst taky (když nebudeš ten papír olizovat).bluenite píše:Vime, ze nejlepsi ochrana je nechodit na "spatna" mista, nespoustet nezname emaily, atd. To je, jakoby clovek uz nemel vyjit na ulici, nebo ho tam prejede auto.
Jestliže ta činnost, kvůli které chceš odstřelit antivirus, nepotřebuje internet, měl bych takovou radu–neradu – jakmile budeš chtít pracovat s daným programem, odpoj síťový kabel a vypni antivirus.
A máš-li firewall v routeru, možná by ti mohl stačit namísto SW jenom ten HW (viz níže já).
Osobně se nedomnívám, že je zátěž antiviru nějak extrémní – stačí mi porovnat dva stroje.
V práci mám intelovské postarší dvoujádro na tuším 2 GHz (doplňuji: 2,8 GHz) a 1 GB RAM DDR(1) / 400 MHz
doma Athlona 64bit jednojádro 3200+ (2 GHz) a 2 GB RAM DDR(1) / 400 MHz
Na obou XP prof.
Jistěže pracovní počítač je o něco pomalejší již ze své podstaty, ale měla by to kompenzovat absence antiviru a firewallu – v práci nemám ani jeden (nepotřebuju jediná síť, se kterou přijdu do styku je krabička printserver na připojení tiskárny).
Doma mi běží Avast a zřejmě tolik paměti nežere, když mám při klidovém provozu (běží mi teď akorát Opera) 1,4 GB paměti volných.
Do nedávna jsem měl nainstalovaný i firewall(*) a přesto byla práce (s těmitýž programy) doma místy výrazně svižnější.
(*) Zcela na okraj – spoléhám na HW firewall v routeru; SW firewally mi tu a tam docela pily krev.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- gyga
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Nemusíš mít nic, stačí nechodit na internet, nenahrávat do PC nic z flešky a kupovat si vše originál...nic si nepůjčovat. 

Lenovo Thinkpad Edge 15
Ahoj. Jde to docela dobře. Pokud tak jako já máš historické PC a šetříš paměť i výkon, i tak můžeš být v pohodě.
Antivir nemusí být trvale spuštěný na pozadí, ale rozhodně nějaký instaluj, abys s ním zkontroloval věci, které si stáhneš. Pak musíš většinou vypnout nejen autostart antiviru, ale i případné rezidentní služby, které antivir instaluje. Asi ne každý antivir tak bude funkční a manuální update je otrava, ale pokud ten kousek výkonu navíc potřebuješ, budeš ho mít.
Bez rezidentního firewalu bych ale na internet rozhodně nelezl. Pokud jsi za routerem, jak tady radili, bohatě by ti stačil firewal v routeru, pokud ho ale nastaví někdo, kdo tomu opravdu rozumí. Já to bohužel neumím, takže na svým pentiu 3/900mhz s 256 mb ram mám zonealarm, ten mi žere něco kolem 18 mb.
Bezpečnost i výkon zvýšíš pochopitelně i vypnutím zbytečných služeb a rezidentů (já vypínám z obou důvodů i automatický update woken), zejména všech udělátek pro sdílení a vzdálený přístup, které výslovně nepoužíváš. A taky použitím jiného prohlížeče než je Internet Explorer. Firefox i Opera mají výborné možnosti nastavení bezpečnosti, Opera je (bez ohledu na testy) v praxi mnohem šetrnější k výkonu slabých kompů. Chrome není dobrý nápad - chybí různé funkce k blokování nežádoucího obsahu, o ostatním nemluvě. Pozor na prohlížeče které fungují jen jako nadstavba IE, většinou s ním sdílejí i jeho bezpečnostní nedostatky.
A pak už můžeš surfovat kde chceš :-). Jasně, že to není dokonalé řešení, ale ten antivir opravdu nechybí.
Antivir nemusí být trvale spuštěný na pozadí, ale rozhodně nějaký instaluj, abys s ním zkontroloval věci, které si stáhneš. Pak musíš většinou vypnout nejen autostart antiviru, ale i případné rezidentní služby, které antivir instaluje. Asi ne každý antivir tak bude funkční a manuální update je otrava, ale pokud ten kousek výkonu navíc potřebuješ, budeš ho mít.
Bez rezidentního firewalu bych ale na internet rozhodně nelezl. Pokud jsi za routerem, jak tady radili, bohatě by ti stačil firewal v routeru, pokud ho ale nastaví někdo, kdo tomu opravdu rozumí. Já to bohužel neumím, takže na svým pentiu 3/900mhz s 256 mb ram mám zonealarm, ten mi žere něco kolem 18 mb.
Bezpečnost i výkon zvýšíš pochopitelně i vypnutím zbytečných služeb a rezidentů (já vypínám z obou důvodů i automatický update woken), zejména všech udělátek pro sdílení a vzdálený přístup, které výslovně nepoužíváš. A taky použitím jiného prohlížeče než je Internet Explorer. Firefox i Opera mají výborné možnosti nastavení bezpečnosti, Opera je (bez ohledu na testy) v praxi mnohem šetrnější k výkonu slabých kompů. Chrome není dobrý nápad - chybí různé funkce k blokování nežádoucího obsahu, o ostatním nemluvě. Pozor na prohlížeče které fungují jen jako nadstavba IE, většinou s ním sdílejí i jeho bezpečnostní nedostatky.
A pak už můžeš surfovat kde chceš :-). Jasně, že to není dokonalé řešení, ale ten antivir opravdu nechybí.
Zajímavý, že jsem kdysi na svém "historickém" Pentiu III Katmai, 450 MHz s pamětí 128 MB, SDRAM 100 MHz provozoval AVG a nijak mě to nebrzdilo ani nevadilo 

- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
jelikož mám taky p3 (takt 1400, fsb 100, 512MB ram), jedu bez antivirů a jakékoli ochrany a můžu říct, že jede rychleji jak ve škole ty jejich dvoujádra, v pohodě můžu i něco zahrát (staršího)
X: jenže v té době co si měl p3 tak byly ještě malé nároky
X: jenže v té době co si měl p3 tak byly ještě malé nároky

PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
CZechBoY: Malé nároky? S tímhle PC jsem konvertoval DVD-Video do DivXu 13 hodin a nebo mi házel ve hře Far Cry 1 za 30 sekund 1 snímek obrazovky 

Já jsem taky nepsal, že tam ten antivir nemůže být :-). Jen radím tomu, kdo ho tam nechce, jak by to měl udělat, aby mu antivir nechyběl.
Já osobně nemám rezidentní antivir ani na novým rychloučkým dvoujádru. Myslím, že nastavení systému a prohlížeče + firewall jsou důležitější a dostatečné.
Když to uvážíte: při surfování a práci nespouštím nic novýho. To, co spouštím, jsem si před instalací oscanoval. Pokud by se něco chtělo spustit samo, má mě upozornit prohlížeč, nebo v druhý řadě firewal, nebo to vůbec nemá být možný. A pokud někdo nebo něco obejde nastavení prohlížeče a oblafne firewal, tak by to nejspíš antivir oblaflo taky :-).
A přece jen, míň rezidentů znamená lepší práci a stabilitu i na tom nejlepším hardwaru, no, aspoň teoreticky, že :-).
Zatím jsem s tímhle přístupem potíže neměl.
Já osobně nemám rezidentní antivir ani na novým rychloučkým dvoujádru. Myslím, že nastavení systému a prohlížeče + firewall jsou důležitější a dostatečné.
Když to uvážíte: při surfování a práci nespouštím nic novýho. To, co spouštím, jsem si před instalací oscanoval. Pokud by se něco chtělo spustit samo, má mě upozornit prohlížeč, nebo v druhý řadě firewal, nebo to vůbec nemá být možný. A pokud někdo nebo něco obejde nastavení prohlížeče a oblafne firewal, tak by to nejspíš antivir oblaflo taky :-).
A přece jen, míň rezidentů znamená lepší práci a stabilitu i na tom nejlepším hardwaru, no, aspoň teoreticky, že :-).
Zatím jsem s tímhle přístupem potíže neměl.
- Rewqa
- Moderátor
-
Master Level 9
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Docela by mě zajímalo, kde si vzal, že Avast zabírá v paměti 200mb. Mě zabíraj všechny jeho části dohromady asi 30mb.
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | Sapphire Pulse RX 6600XT | 32GB Kingston DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help
Pravidla PC-Help
- Imra
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Jen oprava, nerikal 200 ale 300 coz je nemozne pro avast :). Me aktualne zabira avast na win7 kolem 40kB
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”