Přihlášení do systému pomocí Ctrl+Alt+Del nefunguje Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Voreldvoukridly
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Přihlášení do systému pomocí Ctrl+Alt+Del nefunguje  Vyřešeno

Příspěvekod Voreldvoukridly » 22 bře 2010 16:41

Bez zjevné příčiny mi přestaly bootovat Windows (XP). Před přihlášením mám nastavené okno požadující zadání Ctrl+Alt+Del. Toto okno ještě naběhne ale na příkaz Ctrl+Alt+Del počítač nereaguje a přihlašovací okno (ID+password) nenaběhne. Zkoušel jsem chybu opravit pomocí opravní konzoly z instalační diskety a naběhne pouze dosovský řádek C:\Windows. Ještě poznamenávám, že některé soubory, včetně autoexec anebo config.sys mohu upravit pomocí Linuxu, který spouštím z flashky. Tyto 2 soubory se ovšem podle data zdají v pořádku (datum instalace Win XP).
Ještě pro pobavení : volal jsem na Microsoft helpline, řekli mi, že takovou chybu neznají a že mám vadnou klávesnici :D Přitom v Linuxu klávesnice funguje bezvadně, včetně Ctrl+Alt+Del.
Zatím jsem si s věcmi poradil ale na tohle čumím a budu rád, když mi napišete co s tím. Děkuji.

// Změna názvu tématu. Původní název "Bootování" svou nulovou informační hodnotou porušoval pravidla fóra.
// mike007

Reklama
alenka_v_říši_divů
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Bootování

Příspěvekod alenka_v_říši_divů » 22 bře 2010 17:05

Pokud neví Billova pážata v čem to vázne, tak já už tuplem ne...

Co klávesa F8, že by si z Dosu spustil obnovu systému?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 22 bře 2010 18:20

Možná chybí /není spuštěna/ nějaká služba...možná winlogon...či něco podobného...zkusím zapátrat

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 23 bře 2010 13:41

Winlogon není služba, ale systémový proces, který má na starosti přihlášení uživatele + pár věcí navíc. Kdyby selhal nebo byl ukončen, správce relací by zajistil, aby systém skončil modrou smrtí, jelikož je pro práci systému nezbytný. V tom problém nebude. On winlogon třeba tu sekvenci SAS (alt+ctrl+del) zachytí a může to selhat někde dál.
Po stisku SAS volá winlogon knihovnu GINA (výchozí je msgina.dll) aby získal přihlašovací ůdaje. Mohla by být třeba poškozená nebo chybět, či může být poškozen záznam v registrech. Taky by to mohla být práce nějakého malwaru, který chce zachytit SAS a získat přihlašovací údaje (musel by běžet jako ovladač v režimu jádra, v uživatelském režimu by se to dělalo horko těžko, jelikož SAS si registruje winlogon a žádný jiný proces ji nemůže zachytit) Taky by to mohl být problém s některým z ovladačů, který se podílí na řízení klávesnice nebo může být na ovladač klávesnice pověšen nějaký chybný ovladač filtru (třeba nějaký keylogger). Nebo se může opravdu jednat o závadu klávesnice.
Reaguje systém při bootování třeba na stisk F8 vyvoláním spouštěcí nabídky?
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Voreldvoukridly
nováček
Stav:

Příspěvekod Voreldvoukridly » 25 bře 2010 11:34

Jdete na to dobře. Opravdu je to tak, že klávesnice je zcela mrtvá ale pouze ve Windows. Zadání hesla pro Bios je bez problému, rovněž činnost klávesnice v Linuxu. Když např. naběhne ten originální spořič XP-ček, můžu mačkat klávesnici kolik chci, nic se neděje. Na myš spořič reaguje. Díval jsem se na ovládače klávesnice (dva) přes Linux a jsou tam. Názvy si teď nepamatuji (nějak i8024???.dll a kbd????.dll). To se shoduje s ovládači klávesnice pro Windows2000 Profesional.
Pokud by vás něco napadlo, byl bych velice rád, protože přeinstalovat se mi nechce. Mám tam toho velmi moc.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 25 bře 2010 12:57

A není ta klávesnice USB?

vildacasper
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod vildacasper » 25 bře 2010 13:11

a zkusil jsi druhou klavesnici ?

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 25 bře 2010 22:50

Jestli se jedná o ovladač i8042prt.sys (ovladač portu klávesnice), tak se jedná o PS/2 klávesnici. Zkusím, jestli mě něco nenapadne.
Mohl byste mi alespoň říci, co předcházelo tomu problému. Instaloval jste něco, přidával jste nebo měnil nějaký hardware, včetně periferií?
Z mých zkušeností vím, že dobrých 90% problémů se nevyskytne "jen tak" nebo "samo od sebe".
Pokud je tu možnost, že má někdo zájem sledovat vaši klávesnici, použil bych nějaký detektor keyloggerů, nejlepší by byl test a log z Gmeru.
Odposlouchávat klávesnici se snaží i některé rootkity.
První věc, kterou bych se snažil udělat, je pomocí "obnovení systému" vrátit stav do doby, kdy ta klávesnice pracovala.
A ještě si zkontrolujte v "centru usnadnění přístupu", zda jste si omylem nezapl nějakou klávesnicovou vyfikundaci.

Voreldvoukridly
nováček
Stav:

Příspěvekod Voreldvoukridly » 01 dub 2010 13:43

alenka_v_říši_divů píše:Pokud neví Billova pážata v čem to vázne, tak já už tuplem ne...

Co klávesa F8, že by si z Dosu spustil obnovu systému?

Zkoušel jsem tam všechny možnosti. Všude žádá heslo, které mu bez klávesnice nemůžu zadat.

ITCrowd píše:Možná chybí /není spuštěna/ nějaká služba...možná winlogon...či něco podobného...zkusím zapátrat

Zajimavé, že jsem měl služby i8042prt a kbdclass na disabled. Změnil jsem to na service_auto_boot. Počítač změnu přijal, žádal restart, ve výpisu listsvc se to projevilo správně ale klávesnice nadále nejede :shock:

MiliNess píše:Jestli se jedná o ovladač i8042prt.sys (ovladač portu klávesnice), tak se jedná o PS/2 klávesnici. Zkusím, jestli mě něco nenapadne.
Mohl byste mi alespoň říci, co předcházelo tomu problému. Instaloval jste něco, přidával jste nebo měnil nějaký hardware, včetně periferií?
Z mých zkušeností vím, že dobrých 90% problémů se nevyskytne "jen tak" nebo "samo od sebe".
Pokud je tu možnost, že má někdo zájem sledovat vaši klávesnici, použil bych nějaký detektor keyloggerů, nejlepší by byl test a log z Gmeru.
Odposlouchávat klávesnici se snaží i některé rootkity.
První věc, kterou bych se snažil udělat, je pomocí "obnovení systému" vrátit stav do doby, kdy ta klávesnice pracovala.
A ještě si zkontrolujte v "centru usnadnění přístupu", zda jste si omylem nezapl nějakou klávesnicovou vyfikundaci.

Ano, ovladač i8042prt.sys mám, ale žádný PS/2 výstup nemám (notebook). Kromě toho mám i ovladač kbdclass.
Předcházelo tomu problému, že jsem ten den vůbec prvníkrát použil virtuální klávesnici z Windows (předtím jsem na to používal prográmek -teďka si nespomenu na jméno ale to je jedno). Po vypnutí této virtuální klávesnice z Windows ale fyzická klávesnice pracovala normálně. Potom jsem vypl pc a po zapnutí za pár hodin už nejela. Ale nedal bych za to ani děravý groš, že to souvisí. Spíš bych se přikláněl k virusu.
Ten detektor keylogerů si jistě nainstaluji, ale nejdříve musím rozběhat Wokna.
Poslední známa funkční konfigurace (v F8) taky nepřinesla nic, protože pc si pořád žádá heslo, které mu nemůžu zadat.
K "centru usnadnění přístupu" se nedostanu.
Já si myslím, že bych potřeboval nějaký antivir, který bych spustil live z CD anebo z DOSovského řádku. Pokud o něčem takovém víte, prosím sem s tím.

MiliNess píše:Winlogon není služba, ale systémový proces, který má na starosti přihlášení uživatele + pár věcí navíc. Kdyby selhal nebo byl ukončen, správce relací by zajistil, aby systém skončil modrou smrtí, jelikož je pro práci systému nezbytný. V tom problém nebude. On winlogon třeba tu sekvenci SAS (alt+ctrl+del) zachytí a může to selhat někde dál.
Po stisku SAS volá winlogon knihovnu GINA (výchozí je msgina.dll) aby získal přihlašovací ůdaje. Mohla by být třeba poškozená nebo chybět, či může být poškozen záznam v registrech. Taky by to mohla být práce nějakého malwaru, který chce zachytit SAS a získat přihlašovací údaje (musel by běžet jako ovladač v režimu jádra, v uživatelském režimu by se to dělalo horko těžko, jelikož SAS si registruje winlogon a žádný jiný proces ji nemůže zachytit) Taky by to mohl být problém s některým z ovladačů, který se podílí na řízení klávesnice nebo může být na ovladač klávesnice pověšen nějaký chybný ovladač filtru (třeba nějaký keylogger). Nebo se může opravdu jednat o závadu klávesnice.
Reaguje systém při bootování třeba na stisk F8 vyvoláním spouštěcí nabídky?

Ano, vyskoušel jsem všechny možnosti, všude žádá heslo, které mu bez klávesnice nemůžu zadat.

ITCrowd píše:A není ta klávesnice USB?

To klávesnice notebooku.

// 5 příspěvků sloučeno !!!
// Pokud chceš něco dodat a ještě nikdo po tobě nepřispěl, použij tlačítko >> Upravit << a svůj příspěvek doplň. Díky.
//mike007

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 01 dub 2010 22:36

Klávesnice je prostě interně připojena přes řadič klávesnice i8042 ke sběrnici PCI. Proto se používá i8042prt.sys. kbdclass.sys je ovladač třídy pro objekty zařízení typu klávesnice a je to něco jako nadřazený ovladač ovladači i8042prt.sys, ale i třeba ovladači portu USB klávesnice.
Poskytuje systému standartizované rozhraní pro různé druhy klávesnic.
Pokud je i tento ovladač zakázaný, nemůže pracovat ani USB klávesnice. Pokud jste oba ovladače povolil, mělo by to už teoreticky pracovat.
Záhada.
Jinak jste měl postupovat tak, že v konzole pro zotavení pomocí příkazu ENABLE nastavíte pro oba ovladače typ spouštění SERVICE_BOOT_START (ovladače se musí zavádět již při bootování)
Předpokládám, že hodnota service_auto_boot byla překlep.

A ještě mě napadlo, zda se nemůže jednat o nějaký konflikt na PCI sběrnici. Neinstaloval jste nějaký nový hardware nebo něco nepřenastavoval?

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 02 dub 2010 00:28

Nefunkční je tedy, jestli jsem tomu dobře rozuměl, klávesnice USB. Zkus tedy klávesnici PS/2.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Rihl
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Rihl » 30 říj 2010 17:40

Jestli chceš antivirák, doporučuji stáhnout wine ,nainstalovat a potom stáhnout a nainstalovat Comodo Internet Security. Bude ti to sice hlásit chybu (teda aspoň mně jí to hlásilo),ale mělo by to fungovat. Potom přejdi v terminálu do složky s antivirem (Buď /home/live/.wine/drive_c/Program\ Files/COMODO/COMODO\ Internet\ Security,nebo,pokud se ho rozhodneš instalovat na HD tak v /media/jmenovka disku/Program\ Files/COMODO/COMODO\ Internet\ Security) a spusť cavscan.exe. Potom by to mělo jít.
Jinak S tou klávesnicí nic nevím,já jenom doporučím ten antiviták.

Edit: Pardon,nevšiml jsem si data.

Edit2 to jackm: Náhodou,přes wine to jde v pohodě,já jsem tak našel vir,který mi ve windows unikl
Naposledy upravil(a) Rihl dne 30 říj 2010 19:09, celkem upraveno 2 x.
.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s načítáním stránek - bílá blikající obrazovka po přihlášení
    od linkinlot9 » 31 pro 2024 15:36 » v Programování a tvorba webu
    1
    1666
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    31 pro 2024 16:27
  • Sledování pomocí hodinek
    od palecek » 29 srp 2024 09:47 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    3
    3916
    od GamerXXX Zobrazit poslední příspěvek
    02 zář 2024 12:25
  • Zamrznutí systému Win 11
    od schwarzenegger » 15 srp 2024 18:01 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    2428
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    15 srp 2024 21:37
  • Tuto aplikaci zablokoval správce systému Příloha(y)
    od Minapark » 21 bře 2025 07:38 » v Windows 11, 10, 8...
    10
    7314
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    05 dub 2025 11:04
  • Obnova fotek z SD karty, která není vidět v souborovém systému
    od simio.simsoft » 01 lis 2024 20:00 » v Problémy s hardwarem
    8
    3229
    od Speed_dead Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 10:02

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”