format HDD ve winXP Vyřešeno
format HDD ve winXP
Zdravim, potrebuji zformatovat HDD, na kterem mi bezi win xp, ale at to zkousim jakkoli, nedari se, v prikazovem radku mi to hlasi "formatovani systemoveho oddilu neni povoleno" a do nouzoveho rezimu se nemuzu dostat, poradi mi nekdo co s tim? Diky J.
Pokud se pokoušíš formátovat disk, ze kterýho systém zároveň běží, věř tomu, že se ti to nepodaří
. Budeš muset nabootovat z diskety, případně CD a disk zformátovat až potom. Co chceš s diskem po formátu dělat? Jestli znovu instalovat WinXP, tak ty se tě po začátku instalace přímo zeptaj, jestli chceš disk zformátovat.

format hd
Diky za rady, ale nepovedlo se, pri nabootovani z XP cd mi nabidlo pouze preinstalovat Win, nebo novou instalaci s tim ze se ta stara smaze, zvolil jsem druhou moznost a nainstaloval ale format hd mi to nenabidlo, XP se nainstalovaly, ale stary "odpad" mi na HD zustal, vite nekdo co s tim? da se nejak dostat do Dos rezimu a zadat prikaz format rucne...?
Na ja, to je možný, že po nabootovaní z CD instalační program tu část s managementem disků přeskočí v případě že už na disku je nějakej systém nainstalovanej. Možná by se dala instalace spustit s nějakým parametrem
:
Existuje ještě jedno řešení. Vytvoříš si bootovací disketu (při formátování zaškrtneš dole Vytvořit spuštěcí disketu systému MS-DOS). To co potřebuješ (nástroj na formátování) tam sice není, ale to se dá snadno napravit. Je to soubor "format.com" v adresáři C:\Windows\System32". Stačí ho na disketu nakopírovat, nabootovat z ní a spustit příkaz "format C: /q".

Existuje ještě jedno řešení. Vytvoříš si bootovací disketu (při formátování zaškrtneš dole Vytvořit spuštěcí disketu systému MS-DOS). To co potřebuješ (nástroj na formátování) tam sice není, ale to se dá snadno napravit. Je to soubor "format.com" v adresáři C:\Windows\System32". Stačí ho na disketu nakopírovat, nabootovat z ní a spustit příkaz "format C: /q".
no to jsem taky zkousel ale nefungovalo (nebo fungovalo), kazdopadne jeste jednou diky za rady, postup je nasledujici:
-nabootovat z WINSCHROTT XP cd
-nezvolit instalaci ale obnoveni (nebo zotaveni)? kazdopadne druha moznost (treti je exit)
- rucne zadat: format c: /q /ntfs , po potvrzeni ANO po par sekundach skoci opet na prikazovy radek c:>
- restartovat a opet bootovat z XP cd
-TED vam to konecne nabidne fornatovani pred vlastni instalaci
jak mocny je ten Microsoft, napoveda na tento postup asi nikde neni, kazdopadne clovek opet (nastesti) zvitezil nad technikou,
ps: at mi nikdo nerika ze Win XP jsou dokonaly operacni system, kdyz mi (zkusenejsimu amaterovi) trvalo obycejne formatovani HDD 2dny
-nabootovat z WINSCHROTT XP cd
-nezvolit instalaci ale obnoveni (nebo zotaveni)? kazdopadne druha moznost (treti je exit)
- rucne zadat: format c: /q /ntfs , po potvrzeni ANO po par sekundach skoci opet na prikazovy radek c:>
- restartovat a opet bootovat z XP cd
-TED vam to konecne nabidne fornatovani pred vlastni instalaci
jak mocny je ten Microsoft, napoveda na tento postup asi nikde neni, kazdopadne clovek opet (nastesti) zvitezil nad technikou,
ps: at mi nikdo nerika ze Win XP jsou dokonaly operacni system, kdyz mi (zkusenejsimu amaterovi) trvalo obycejne formatovani HDD 2dny
- Rimmer
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Ahoj, díky za postup jak formátovat.....ale, nedalo mi to a zkusil jsem si schválně nabootovat WinXP CD.
Zjistil jsem, že (dle mého názoru) nejjednodušší způsob jak formátovat disk C a následně na něj instalovat nové WinXP je:
1. nabootovat z CD
2. ENTER (pokračovat)
3. ESC (neopravovat)
4. tímto se dostaneš do přehledné tabulky pojednávající o tvých discích a jejich oddílech, kde můžeš jednoduše (tuším že písmenem D) odebrat oddíl C, poté ho znovu vytvořit a stisknout na něm ENTER...tím WinXP řekneš, že chceš instalovat zrovna sem, na nový / nenaformátovaný oddíl. Pak už jen vybrat souborový systém FAT32 nebo NTFS a je to..
Zjistil jsem, že (dle mého názoru) nejjednodušší způsob jak formátovat disk C a následně na něj instalovat nové WinXP je:
1. nabootovat z CD
2. ENTER (pokračovat)
3. ESC (neopravovat)
4. tímto se dostaneš do přehledné tabulky pojednávající o tvých discích a jejich oddílech, kde můžeš jednoduše (tuším že písmenem D) odebrat oddíl C, poté ho znovu vytvořit a stisknout na něm ENTER...tím WinXP řekneš, že chceš instalovat zrovna sem, na nový / nenaformátovaný oddíl. Pak už jen vybrat souborový systém FAT32 nebo NTFS a je to..
Rimms
Re: format HDD ve winXP
Odebrání oddílu C nepůjde, protože obsahuje dočasné instalační soubory...:-/
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: format HDD ve winXP Vyřešeno
Gratuluju, našel jsi 8 let staré téma...
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”