format HDD ve winXP Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

jiri
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

format HDD ve winXP

Příspěvekod jiri » 16 lis 2004 19:42

Zdravim, potrebuji zformatovat HDD, na kterem mi bezi win xp, ale at to zkousim jakkoli, nedari se, v prikazovem radku mi to hlasi "formatovani systemoveho oddilu neni povoleno" a do nouzoveho rezimu se nemuzu dostat, poradi mi nekdo co s tim? Diky J.

Reklama
miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod miras » 16 lis 2004 20:09

Pokud se pokoušíš formátovat disk, ze kterýho systém zároveň běží, věř tomu, že se ti to nepodaří :wink:. Budeš muset nabootovat z diskety, případně CD a disk zformátovat až potom. Co chceš s diskem po formátu dělat? Jestli znovu instalovat WinXP, tak ty se tě po začátku instalace přímo zeptaj, jestli chceš disk zformátovat.

Rimmer
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Rimmer » 16 lis 2004 23:53

Přesně jak říká Miras, instalace WinXP už v sobě obsahuje i celkem intuitivní nástroj na formátování disku a vytváření nových oddílů.
Asi nejjednoduší cestu bych viděl v bootování přes CD s WinXP a tam vše potřebné udělat.
Rimms

jiri
nováček
Stav:

format hd

Příspěvekod jiri » 18 lis 2004 17:27

Diky za rady, ale nepovedlo se, pri nabootovani z XP cd mi nabidlo pouze preinstalovat Win, nebo novou instalaci s tim ze se ta stara smaze, zvolil jsem druhou moznost a nainstaloval ale format hd mi to nenabidlo, XP se nainstalovaly, ale stary "odpad" mi na HD zustal, vite nekdo co s tim? da se nejak dostat do Dos rezimu a zadat prikaz format rucne...?

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod miras » 18 lis 2004 17:47

Na ja, to je možný, že po nabootovaní z CD instalační program tu část s managementem disků přeskočí v případě že už na disku je nějakej systém nainstalovanej. Možná by se dala instalace spustit s nějakým parametrem :?:
Existuje ještě jedno řešení. Vytvoříš si bootovací disketu (při formátování zaškrtneš dole Vytvořit spuštěcí disketu systému MS-DOS). To co potřebuješ (nástroj na formátování) tam sice není, ale to se dá snadno napravit. Je to soubor "format.com" v adresáři C:\Windows\System32". Stačí ho na disketu nakopírovat, nabootovat z ní a spustit příkaz "format C: /q".

jiri
nováček
Stav:

Příspěvekod jiri » 18 lis 2004 18:55

no to jsem taky zkousel ale nefungovalo (nebo fungovalo), kazdopadne jeste jednou diky za rady, postup je nasledujici:

-nabootovat z WINSCHROTT XP cd
-nezvolit instalaci ale obnoveni (nebo zotaveni)? kazdopadne druha moznost (treti je exit)
- rucne zadat: format c: /q /ntfs , po potvrzeni ANO po par sekundach skoci opet na prikazovy radek c:>
- restartovat a opet bootovat z XP cd
-TED vam to konecne nabidne fornatovani pred vlastni instalaci

jak mocny je ten Microsoft, napoveda na tento postup asi nikde neni, kazdopadne clovek opet (nastesti) zvitezil nad technikou,

ps: at mi nikdo nerika ze Win XP jsou dokonaly operacni system, kdyz mi (zkusenejsimu amaterovi) trvalo obycejne formatovani HDD 2dny

Rimmer
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Rimmer » 20 lis 2004 01:09

Ahoj, díky za postup jak formátovat.....ale, nedalo mi to a zkusil jsem si schválně nabootovat WinXP CD.
Zjistil jsem, že (dle mého názoru) nejjednodušší způsob jak formátovat disk C a následně na něj instalovat nové WinXP je:

1. nabootovat z CD
2. ENTER (pokračovat)
3. ESC (neopravovat)
4. tímto se dostaneš do přehledné tabulky pojednávající o tvých discích a jejich oddílech, kde můžeš jednoduše (tuším že písmenem D) odebrat oddíl C, poté ho znovu vytvořit a stisknout na něm ENTER...tím WinXP řekneš, že chceš instalovat zrovna sem, na nový / nenaformátovaný oddíl. Pak už jen vybrat souborový systém FAT32 nebo NTFS a je to..
Rimms

jiriz
nováček
Stav:

Re: format HDD ve winXP

Příspěvekod jiriz » 25 srp 2012 17:15

Odebrání oddílu C nepůjde, protože obsahuje dočasné instalační soubory...:-/

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: format HDD ve winXP  Vyřešeno

Příspěvekod Žbeky » 25 srp 2012 17:36

Gratuluju, našel jsi 8 let staré téma...
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”