V předixpéčkových dobách byla funkce automatického spouštění srozumitelná. Buď je tam autorun.inf, nebo je to audio CD, a pak se to spustí (není-li autorun uživatelem vůbec zakázán), v opačném případě spustím (či přepnu) svého oblíbeného diskového manažera sám, až mně se zlíbí.
V hyperinteligentizovaných XPéčkách je všechno jinak; ty rozpoznávají, je-li na CD (DVD, flashce či externím HDD) obsah hudební, video, obrázkový, smíšený či jde-li o audioCD. Nepočítaněkrát jsem je přesvědčoval, že opravdu nestojím o to, aby cokoli rozpoznávaly. Když se mi povede nakonec všechno zakázat, otevřou aspoň průzkumníka (asi aby mi udělaly radost), kterého s postupem času s čím dál vulgárnějšími komentářemi na adresu de-Billa Gejce a spol zavírám, zavírám, zavírám.
Občas se mi dokonce povede, že se nespouští nic. To blaho. Děsím se okamžiku, kdy se budu nucen seznámit s (předpokládám) hyperultramaxiinteligentizovanými win. Vista.
Znáte, prosím, někdo, řešení, chci-li, aby se woknouze diskem zabývaly jen tehdy, je-li tam autorun.inf či jde-li o hudební CD, aby si jinak připojených zařízení nevšímaly, pokud je k tomu nevyzvu a aby byla možnost i tento autorun deaktivovat?
Sneslo se na mě mnoho odpovědí – od zcela zhovadilých („přejdi na Linux“), až po rady různých více či méně zdařilých tweakovacích nástrojů či obdobných zásahů do registrů. V čirém zoufalství jsem nakonec pomocí X-setupu zakázal veškerý autorun a est post aves, ale stejně bych rád znal odpověď na původní otázku.
Tedy ještě jednou – o co mi opravdu jde (jiné rady nepotřebuji):
Jak donutit Windows XP, aby se v otázce autorunu chovala jako windows předchozí (2000, 98…):
• U CD (je-li hudební) spustit uživatelem vybraný program.
• U DVD (je-li to film) spustit uživatelem vybraný program.
• U CD/DVD (je-li datové), spustit autorun, jestliže disk obsahuje v rootu soubor autorun.inf.
Dále aby bylo možné i tato automatická spuštění nějak deaktivovat pomocí menu, v horším zásahem do registrů (a jakým zásahem).
• U žádného disku si nepřeji, aby windows prozkoumávaly druh obsahu (data, hudba, fotky, smíšený obsah…) a už vůbec si nepřeji, aby zkoumaly obsah jiných připojených zařízení (flash, externí disk, foťák…)