Už dlouhý čas mi nefungovaly staré dosové hry (Blockout, CD-Man…). Měl jsem podezření na to, že je nakopla nějaká aktualizace ixpéček, ale zase to nebylo tak žhavé, abych celou věc řešil.
Pro kontrolu jsem si ty programy donesl do práce (kde mám taky 32bitové XP Professional a aktualizuji je úplně stejně jako domácí počítač), ale tam kupodivu hry fungovaly bezchybně. (Rozdíl je hlavně v procesoru – doma obstarožní AMD, v práci snad ještě starší Intel.)
Po opravě Windows (návrat k hodně staré bitové kopii) jsem hry vyzkoušel a fungovaly bezchybně.
Tušil jsem, že po aktualizacích zase nepůjdou – a přesně jak jsem očekával. Jistě, mohl jsem instalovat jednu záplatu za druhou, ale to bych u toho strávil mládí – bylo jich asi sto.
Takže: může mi někdo poradit, která záplata má tohle chování na svědomí? A je nutné ji odinstalovat, nebo se to dá opravit nějakým rozumnějším způsobem?
Nejdou některé dosové hry, shazuje je nějaká aktualizace XP
Nejdou některé dosové hry, shazuje je nějaká aktualizace XP
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Nejdou některé dosové hry, shazuje je nějaká aktualizace
Co použít DOSBOX?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
To bych mohl zkusit, ale nechce se mi do toho; vzhledem k tomu, že ty programy pod XP běžně fungují, by to snad mělo jít opravit do původního stavu.
Stav před aktualizacemi mám sice zazálohovaný, takže bych mohl mrchu vyhledat postupným aktualizováním metodou půlení intervalu, ale ani do toho se mi moc nechce; napřed počkám, jestli někdo nebude znát příčinu.
Stav před aktualizacemi mám sice zazálohovaný, takže bych mohl mrchu vyhledat postupným aktualizováním metodou půlení intervalu, ale ani do toho se mi moc nechce; napřed počkám, jestli někdo nebude znát příčinu.
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Objevuje se nějaká chybová zpráva?
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
Žádná. Problikne černé okno a zase se zavře.
když jsem zkusil spustit hru z příkazového řádku cmd, jen se okno přepnulo do fulscreenu, ale jinak se nestalo nic, jen po odentrování názvu spustitelného souboru skočil prompt na další řádek, jako že něco proběhlo, ale bez jakékoli hlášky.
když jsem zkusil spustit hru z příkazového řádku cmd, jen se okno přepnulo do fulscreenu, ale jinak se nestalo nic, jen po odentrování názvu spustitelného souboru skočil prompt na další řádek, jako že něco proběhlo, ale bez jakékoli hlášky.
- Mýliti se je Myloš.
Nejde žádná z těch her? Zkus nejdřív něco co jede v čistě textovém režimu, a potom program co funguje v grafice. Možná ti jenom M$ tvoje XP potají upgradoval na jehoVistu, kde už hardwarovou grafiku nesmíš používat, jen okna. Holt pokrok 

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Textovka (Enigma) je OK, v grafice to nejede, stejná chyba jako u ostatních her.
O zákazu hw grafiky bych pochyboval – jak uvádím výše, v práci mám taky plně aktualizovaná ixpéčka, ale žádný problém se nedostavil.
O zákazu hw grafiky bych pochyboval – jak uvádím výše, v práci mám taky plně aktualizovaná ixpéčka, ale žádný problém se nedostavil.
- Mýliti se je Myloš.
Sice je to téma z ledna 2013,ale stále asi nevyřešené.
Problém bude na 99% v absenci nebo špatné konfiguraci autoexec.nt a config.nt (oba v c:\WINDOWS\system32\) - slouží právě jen pro DOS programy
Konfigurují se naprosto stejně, jako autoexec.bat a config.sys(až na pár vyjímek).
Pokud nejsou na disku, najdeš je na instalačce XP (\i386) a zkopíruj je do \system32 a uprav případně cesty.
Problém bude na 99% v absenci nebo špatné konfiguraci autoexec.nt a config.nt (oba v c:\WINDOWS\system32\) - slouží právě jen pro DOS programy
Konfigurují se naprosto stejně, jako autoexec.bat a config.sys(až na pár vyjímek).
Pokud nejsou na disku, najdeš je na instalačce XP (\i386) a zkopíruj je do \system32 a uprav případně cesty.
Jak jsem popisoval, na pracovním počítači se problém nikdy nevyskytl, na domácím se vyskytuje od jisté doby vždy po instalaci aktualizací – když vrátím na systémový disk bitovou kopii systému těsně po instalaci, vše je dobré do té doby, než stáhnu aktualizace, pak se to podělá vždy.
Sice jsem od toho nic nečekal, protože na obou počítačích jsou XP Professional se SP3 a nikdy jsem neměnil obsah souborů autoexec.nt a config.nt, ale podíval jsem se. Oba počítače je mají zcela totožné, takže chyba bude jinde.
Pořád se k tomu nemůžu odhodlat, ale nakonec asi nevydržím, vrátím bitovou kopii systému a aktualizace budu instalovat metodou půlení intervalu, až na toho šmejda přijdu. Jen si říkám, jestli náhodou někdo netuší, kde může být problém, abych si tu otravnou činnost mohl ušetřit.
Sice jsem od toho nic nečekal, protože na obou počítačích jsou XP Professional se SP3 a nikdy jsem neměnil obsah souborů autoexec.nt a config.nt, ale podíval jsem se. Oba počítače je mají zcela totožné, takže chyba bude jinde.
Pořád se k tomu nemůžu odhodlat, ale nakonec asi nevydržím, vrátím bitovou kopii systému a aktualizace budu instalovat metodou půlení intervalu, až na toho šmejda přijdu. Jen si říkám, jestli náhodou někdo netuší, kde může být problém, abych si tu otravnou činnost mohl ušetřit.
- Mýliti se je Myloš.
Tak jsem tu záplatu nakonec našel. Na svědomí má výše uvedený problém bezpečnostní záplata KB2859537.
Bohužel jsem se v centru aktualizací nedočetl, k čemu konkrétně slouží, a na stránkách MS je popis v angličtině.
Mohl by mi, prosím, někdo znalý vysvětlit, k čemu konkrétně slouží a co riskuji, když ji nebudu mít nainstalovanou? Dík.
Bohužel jsem se v centru aktualizací nedočetl, k čemu konkrétně slouží, a na stránkách MS je popis v angličtině.
Mohl by mi, prosím, někdo znalý vysvětlit, k čemu konkrétně slouží a co riskuji, když ji nebudu mít nainstalovanou? Dík.
- Mýliti se je Myloš.
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Myslím, že ta záplata zaplácla slabinu, která spočívala v tom, že se pomocí služby NtVdmControl() dal získat přístup k fyzické paměti a dal se tedy do jádra podstrčit kód, který byl proveden v ring0.
Měl tedy stejné možnosti, jako ovladače. Zneužít se do dá pouze z lokálního účtu, navíc myslím, že jen z administrátorského.
Před voláním NtVdmControl() bylo totiž nutno ukrást token procesu subsystému, k čemuž by program spuštěný pod omezeným účtem neměl možnost.
Myslím, že když tu záplatu nenainstaluješ, nic moc se nestane.
Měl tedy stejné možnosti, jako ovladače. Zneužít se do dá pouze z lokálního účtu, navíc myslím, že jen z administrátorského.
Před voláním NtVdmControl() bylo totiž nutno ukrást token procesu subsystému, k čemuž by program spuštěný pod omezeným účtem neměl možnost.
Myslím, že když tu záplatu nenainstaluješ, nic moc se nestane.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
Dík. 
Mimochodem – netušíš, proč ta záplata dělala to, co jsem popsal?

Mimochodem – netušíš, proč ta záplata dělala to, co jsem popsal?
- Mýliti se je Myloš.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3246
-
od kecalek
Zobrazit poslední příspěvek
28 srp 2024 19:35
-
- 2
- 2779
-
od kecalek
27 črc 2024 13:30
-
-
eqkes = nejdou otevřít soubory (jpg, doc, xls...) Příloha(y)
od pajauh » 11 srp 2024 10:58 » v Vše ostatní (bezp) - 8
- 9225
-
od pajauh
24 zář 2024 18:07
-
-
-
Nejde nainstalovat aktualizace Win 10 64 (KB5046613)
od Minapark » 16 lis 2024 09:04 » v Windows 11, 10, 8... - 8
- 3864
-
od Minapark
20 lis 2024 12:00
-
-
-
Aktualizace pro Windows Security platform – KB5007651
od mmmartin » 06 úno 2025 15:29 » v Windows 11, 10, 8... - 14
- 10034