Dobrý den. Nedávno jsem si stáhl program, který umí přesunout MFT a ostatní metadata na zvolené místo na disku a defragmentovat je. Všechno proběhlo v pořádku a byli na správném místě. Ale vydrželo to jenom několik málo spuštění PC, potom se systém snažil vyhrazenou zónu pro MFT rozšířit, ale nebylo kolem ní místo, takže se přesunula zpátky doprostřed oddílu a tím se i fragmentovalo MFT na 2 části.
Potřeboval bych vědět, jestli se někde dá nastavit (třeba klíčem v registru jestli existuje - jako jsou další možnosti pro NTFS) aby se systém nijak nesnažil měnit velikost nebo polohu zóny pro MFT.
Na googlu jsem samozřejmě hledal několikrát, ale vždycky jsem jenom našel jak v registru změnit velikost MFT zóny podle procent velikosti oddílu. (aspoň u windows XP, ve windows 7 nevim podle čeho se to bere)
Zakázání měnění zóny pro MFT
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Zakázání měnění zóny pro MFT
Zakázat to nelze, je to rys NTFS. Nastav si NtfsMftZoneReservation na 4. Pak bude zóna větší. Záleží na tom, jak se svazkem pracuješ, jestli je přeplněný, jestli obsahuje velké množství malých souborů nebo naopak spíše velké soubory a pod. Tady jsme se fragmentací trochu zabývali.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
A nešlo by třeba vymezit 6 giga volného místa na vnějším okraji oddílu jen pro MFT a ostatní metadata aby měla MFT zóna dost místa pro roztahování?
Na stránkách výrobce píšou, že ten program toto jen neoptimalizuje, ale udrží to i optimalizované. Takže se jich pak kdyžtak zeptám, jak to mysleli. Akorát nevim, jestli je podpora i pro lidi co mají trial. Takže uvidim.
PS: A k tomu NtfsMftZoneReservation 4 - to má být prej 50% velikosti celého oddílu a to je dost brutálně přehnané.
Vlastně i těch 12,5% je moc, když neukládám hordy texťáků.
Na stránkách výrobce píšou, že ten program toto jen neoptimalizuje, ale udrží to i optimalizované. Takže se jich pak kdyžtak zeptám, jak to mysleli. Akorát nevim, jestli je podpora i pro lidi co mají trial. Takže uvidim.
PS: A k tomu NtfsMftZoneReservation 4 - to má být prej 50% velikosti celého oddílu a to je dost brutálně přehnané.

- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
A nešlo by třeba vymezit 6 giga volného místa na vnějším okraji oddílu jen pro MFT a ostatní metadata aby měla MFT zóna dost místa pro roztahování?
Myslím, že takhle NTFS pracovat nedonutíš, ale třeba kecám.
Pokud bude rezervovaná zóna 50%, bude tu menší šance, že dojde k fragmentaci MFT. Pokud samozřejmě zaplníš disk velkými soubory a časem bude třeba MFT rozšířit, stejně dojde k fragmentaci.
Já osobně bych toto neřešil, na rychlost přístupu k datům to zase takový vliv nemá. A pokud potřebuješ bleskový přístup k datům, pak jsou tu SSD.
Já osobně bych toto neřešil, na rychlost přístupu k datům to zase takový vliv nemá.
To si právě že myslim že má největší vliv, protože to musí místo 1 kusu vlastně hledat 2 . Asi to nebude zase 2x pomalejší ale o dost asi jo.
Pokud potřebuješ bleskový přístup k datům, pak jsou tu SSD.
O koupi SSD jsem taky uvažoval, ale docela mě odradila jejich životnost. Podle toho, jak systém pořád něco zapisuje na disk jako jsou logy, stránkovací soubor, ale taky když něco hledám na googlu musí se stahovat hordy malých obrázků a souborů, tak předpokládám že mi to nevydrží ani pár let jestli vůbec půl roku.
Ale ještě nikdy jsem to neměl, takže možná kecám. Jenom jsem někde viděl kolikrát to má maximální přepis než se to v tom místě začne kazit a to jsem se zhrozil. Teď jsem ještě našel tento graf

- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
To si právě že myslim že má největší vliv, protože to musí místo 1 kusu vlastně hledat 2 . Asi to nebude zase 2x pomalejší ale o dost asi jo.
Vůbec ne, je to jen pár diskových operací navíc. Pokud není MFT rozsekaná na spoustu fragmentů, neřešil bych to. Při hlubším pohledu do systému by ses pak musel zbláznit

O koupi SSD jsem taky uvažoval, ale docela mě odradila jejich životnost. Podle toho, jak systém pořád něco zapisuje na disk jako jsou logy, stránkovací soubor, ale taky když něco hledám na googlu musí se stahovat hordy malých obrázků a souborů, tak předpokládám že mi to nevydrží ani pár let jestli vůbec půl roku.
Zapomeň na to, že ti dnešní SSD vydrží pouze půl roku. Životnost je rapidně vyšší. Porovnám-li to s dnešními mizernými HDD, mnohdy je životnost disku nižší než SSD.
A pak je to jen na uživateli, jak si systém nastaví. Hibernační soubor nemusíš používat, stránkovací také ne, případně ho přesuneš na HDD, logy můžeš zakázat, dočasnou cache IE můžeš také umístit jinam a pod.
Dobře, asi si někdy koupim nějaký 64 GB SSD pro systémovej oddíl. Děkuju za rady.
Ještě se teda skusim zeptat na stránkách výrobce toho programu. Snad jim nebude vadit moje průměrně hrozná angličtina
Ještě se teda skusim zeptat na stránkách výrobce toho programu. Snad jim nebude vadit moje průměrně hrozná angličtina

- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
OK