Windows XP/7 BIOS

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

4Honza
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Windows XP/7 BIOS

Příspěvekod 4Honza » 19 črc 2015 21:33

Zdravíčko!

Měl bych dotaz, dnes se mi dostal do rukou počítač, kde bych potřeboval úplně smazat operační systém abych měl PC bez OS, do kterého bych mohl nahrát linux. Jenže při spuštění se dostanu maximálně sem:
Obrázek
Jsem z toho takový, "nesvůj :wtf: ". Vždy, když jsem měl co dočinění s BIOSem, dostal jsem se do jiného prostředí, ve kterém jsem se vyznal. Zde se ztrácím a naprosto nevím, jak bych to mohl udělat. Prvně jsem hledal chybu na své straně, ovšem když jsem za dnešek nejméně 30x PC restartoval došel jsem k závěru, že jsem nepřehlédl jinou klávesovou zkratu, která by mě dostala do něčeho jiného co by alespoň vzdáleně připomínalo BIOS.

Omlouvám se za tak stupidní otázku, ale dá se z toho co jsem postal smazat WIN, případně se dostat do normálního prostředí BIOSu?

Předem děkuji za odpověď.
#hekr.

Reklama
Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Re: Windows XP/7 BIOS

Příspěvekod Hoff » 19 črc 2015 21:52

V Biosu chceš nastavit pořadí bootování, nebo co v něm chceš dělat?
Jinak z Biosu Winy nesmažeš, to uděláš při instalaci Linuxu.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 19 črc 2015 22:08

Mohu te ujistit ze nic vic nepripomina BIOS nez BIOS - takhle totiz BIOS (presneji Award BIOS) vypada uz cca 30 let - tohle je jeho normalni prostredi :-)

Pokud povazujes za BIOS moderni graficke prostredi ovladatelne mysi, tak to je vymozenost poslednich par let a neni to BIOS v pravem slova smyslu. A jakykoliv pocitac starsi nez par poslednich letech (tenhle bude z roku 2007) ho samozrejmne nema, ma pouze stary dobry BIOS na ktery se prave divas.

V kazdem pripade - odsud disk nevymazes. To co chces je nastavit jako prni bootovaci zarizeni bud DVD mechaniku, nebo USB flashdisk a disk naformatujes v prubehu instalace operacniho systemu.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 19 črc 2015 22:57

To bych rád viděl obrázek toho co považuješ za "normální" BIOS. I když správně se tenhle program nazývá SETUP, a ten nastavuje parametry pro BIOS, potřebné pro provoz počítače! Je teda fakt že jsem měl grafický SETUP už v minulém tisíciletí ve 486ce a ani tehdy to nebyla úplná novinka, ale tohle je klasické textové rozhraní které uvidíš na prakticky každém normálním PC. Kromě těch nejnovějších pastí, ale to je jiná kapitola.

Takže pokračuj tam kde máš nastavený červený ukazatel, stisknutím Enter se dostaneš do další úrovně, a tam pak musíš nastavit buď pořadí bootování z jednotlivých zařízení, nebo přímo odkud se má bootovat. A řiď se pokyny na obrazovce, je jich tam víc než dost v tom úzkém okénku pod hlavními panely.

Teprve až nabootuješ jakékoliv instalační médium nebo liveCD, můžeš provádět něco s obsahem disku, dřív to není možné.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • BIOS vs.RAM
    od Stenatko » 25 kvě 2025 10:53 » v Problémy s hardwarem
    11
    1470
    od Stenatko Zobrazit poslední příspěvek
    26 kvě 2025 14:09
  • Bios problém
    od helpmeboys » 19 zář 2024 19:30 » v Problémy s hardwarem
    2
    3029
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    20 zář 2024 07:05
  • Náhrada za Windows 7, Windows XP pro MS Office a internet CZ - Obdobný podobný Windows 7 OS pro 64bit. a 32bit. PC
    od IMB » 28 črc 2024 15:25 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    6
    7836
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    05 srp 2024 15:30
  • BIOS mi neukáže DISK
    od Peta914 » 27 srp 2024 10:14 » v Problémy s hardwarem
    4
    2644
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    27 srp 2024 16:39
  • Operačná pamäť vs BIOS