Zaseknutí Windowsu 10 Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

tRaviss
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 315
Registrován: prosinec 14
Pohlaví: Muž

Zaseknutí Windowsu 10  Vyřešeno

Příspěvekod tRaviss » 27 zář 2021 08:15

Zdravim, běhěm používání PC se mi v náhodných intervalech sekne, je jedno jestli něco hraju nebo jenom přojíždím internet. Sekne se, na desce se rozsvítí červená dioda a více se roztočí větráky na radíátoru od Krakena. Během toho záseku můžu normálně házet věci na lištu, hýbat s myší atd.. Ale obraz je zaseklý, pomůže až tvrdé vypnutí a zapnutí PC. Intervaly zaseknutí jsou náhodne, někdy se to sekne 2h od spuštění PC, někdy 10min od spuštění a někdy třeba až po 2 dnech co je PC zapnutý.

Zkoušel jsem jiné SSD, měl jsem M2 Kingston A1000 480GB, dal jsem klasický 2,5" 256GB SSD které v jiném PC fungoval bezproblému a nepomohlo.
Několikrát čistá instalace nejnovějšího Win 10, všechny nejnovější aktualizace pro všechny komponenty, nejnovější verze BIOSu.

Sestava:
ASUS Rog Crosshair VII Hero
Ryzen 7 2700X
ASUS ROG 1070 Ti
Nyní Kingston 256GB SSD + 700GB WD HDD
Zdroj je tuším Seasonic focus gold 650W
RAM jsou Patriot Viper LED 2x8 GB 3600MHz - nastavené na 3466MHz - víc dělalo problémy
Chladič je Kraken x62

Všechny teploty jsou normální, procák v plné zátěži nejde přes 70.
Zkoušel jsem zátěžový test v AIDA64 a běžel 8 hodin bez problému.
BIOS je v defaultu krom těch RAMek teda.
V PC jsou od seskládání pořád stejné komponenty, nic se neměnilo a přes 2 roky běžel naprosto bezproblémů. Používám dokonce pořád stejnou myš, klávesnici, sluchátka. Nejsem si teď jist, jestli to nezačlo když jsem po delší době aktualizoval BIOS, jenže vrácení pak na starou verzi nepomohlo nebo už to snad ani nešlo.

Reklama
Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2847
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod atari » 27 zář 2021 08:25

tRaviss píše:můžu normálně házet věci na lištu, hýbat s myší atd.. Ale obraz je zaseklý,
tohle upřesni

Ještě otestuj paměti (třeba Memtest) a nastav je na default.

tRaviss
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 315
Registrován: prosinec 14
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod tRaviss » 27 zář 2021 08:31

Mám zatím puštěný test na RAM co je přímo ve Windowsu, jo a tím jsem myslel, že se mi zasekne obraz ve hře, nebo v když mám na jedné obrazovce nějaké video tak to se zasekne, ale můžu normálně hýbat s myší klidne na druhé obrazovce po ploše. Ale žádný program nemohu pustit a restart přes start taky nejde. Až se mi to stane znova zkusím to natočit na mobil :D

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2847
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod atari » 27 zář 2021 08:51

Sice se test RAM přes WIN spouští asi nějak z BIOSU (nikdy jsem to nezkoumal) ale považuji to za hračku. Kvalitní test je potřeba udělat přes nabootování z flešky.

A ty RAM, máš nastavené defaultní napětí v BIOSU? (mnoho desek to v automatickém režimu netrefí …). Ještě mě napadá zkusit je podtaktovat.

tRaviss
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 315
Registrován: prosinec 14
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod tRaviss » 27 zář 2021 09:06

Mám nastavené 1.35V, zkusím to radši přes ten memtest tedy. Jinak když jsem PC skládal tak mi právě RAM dělaly problém když jsem je nastavil na 3600MHz, tak jsem zkoušel a na 3466MHz jeli bezproblému. Když jsem aktualizoval BIOS tak se to nastavení resetovalo, takže jsem to hodil na to původní takže zase 1.35V a 3466MHz.
Když je nechám v defaultu tak je frekvence 2133MHz tuším. Jdu spustit ten memtest a uvidím co to udělá

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2847
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod atari » 27 zář 2021 09:09

Kdyby sis přečetl parametry, tak bys zjistil, že ta deska neumí víc jak 3466MHz ...

Tak to vyzkoušej v tom defaultu (2133MHz), a manuálně nech jen 1,35V.

tRaviss
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 315
Registrován: prosinec 14
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod tRaviss » 27 zář 2021 09:12

No kdysi jsem si je četl ale už to jsou 3 roky :D :D Vyzkouším a dám vědět, zatím děkuji.
EDIT:
Tak memtest bez chyby. Jel něco přes 3 hodiny a žádná chyba. Včera jsem RAM nastavil na default, tedy 2133MHz pod 1.35V a i tak mi to večer spadlo. Ješte jsem spustil Aida64 s testem i na GPU tak uvidím. Jinak může to spůsobovat i nějaký program? Mám nonstop puštěné něco co jede přes Javu, ale příjd mi divné že někdy se to sekne po 10 minutách od spuštění a někdy až po 2 dnech.

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2847
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod atari » 28 zář 2021 20:45

Tak to vypadá na desku.
Ještě jediné co mě napadá je spustit PC jen s jednou RAM a vyzkoušet ji postupně v každém slotu. A pak to samé s druhou RAM.

Dovedu si představit, že tento problém může způsobit nějaký soft, který dlouho běží a zaplní někde nějaký buffer (nebo něco), a sekne se to.

(Pak už zbývá ještě vyzkoušet jinou grafiku)

tRaviss
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 315
Registrován: prosinec 14
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod tRaviss » 28 zář 2021 23:14

Jestli je to deska tak je to docela nemilé, jelikož mi asi před měsícem u CZC skončila záruka :D jinak předchvílí po 7h bez problémů v AIDA64 a restartu PC se to zaseklo. Normálně jsem schopny otevrit start, jezdit po ikonach, zkousel jsem i ve startu zmáčknout restart ale zareagovalo to asi až po 30s kdy tak divne problikly obrazovky a pak už se to restartovalo :D
Možná jsem to napsal trochu zmateně snad to půjde rozluštit :D
EDIT:
Ješte u toho probliku, obrazovky nachvili zčernaly a v některých místech se objevily takové zelené tenké proužky horizontálně, ale jenom na kousku obrazovky.
To by mohla způsobit grafarna?
EDIT2:
Nechal jsem jet komp přes noc a na desce teď ukazuje kód 33 což by mělo indikovat špatné RAM tuším, zkusím teda jednu po druhé v jiném slotu.

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2847
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod atari » 08 říj 2021 07:46

Nějaké nové zjištění?

tRaviss
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 315
Registrován: prosinec 14
Pohlaví: Muž

Re: Zaseknutí Windowsu 10

Příspěvekod tRaviss » 08 říj 2021 10:47

No, zkusím nechat delší dobu zapnutý PC bez těch programů co jedou přes Javu, myslím si že to padání způsobují. Mám to puštěné téměř nonstop a nejpozději po 35h to zamrzlo, ale jeden víkend jsem nechal běžet čistě AIDA64 stabilitu a 68 hodin proběhlo bez jakéhokoliv problému.

EDIT:
Tak je to jasné, bylo to tím softwarem. Zkusil jsem ho používat jen ve VirtualBOXu a je klid.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Zaseknutí instalace Windows 10
    od wounter59 » 03 úno 2021 21:41 » v Windows 10, 8, 7..
    8
    635
    od wounter59
    04 úno 2021 00:17
  • Zaseknutí při instalaci Windows 10
    od gambusta123 » 06 úno 2021 10:15 » v Windows 10, 8, 7..
    3
    500
    od gambusta123
    06 úno 2021 11:21
  • Zaseknuti při spouštění command and conquer
    od lukys88 » 25 říj 2021 15:21 » v Hry
    4
    179
    od Karrex
    26 říj 2021 16:39
  • zaseknutí v seznamu aplikací GNOME
    od filip2cz » 06 led 2021 14:00 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    0
    537
    od filip2cz
    06 led 2021 14:00
  • Program na překopírování Windowsu
    od Deny18 » 02 lis 2021 12:53 » v Vše ostatní (sw)
    4
    194
    od richchie
    02 lis 2021 16:30

Zpět na “Windows 10, 8, 7..”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], DotNetDotCom.org [Bot] a 2 hosti