WIN 7 a správa disků
- simonides2000
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
WIN 7 a správa disků
WIN 7 Professional mám nainstalovaný na NTB Po instalaci (kterou jsem bohužel neprováděl já - což jinak dělám) se objevila položka disku, která je označena podivným paznakem╗( § ║╝Ěř ) a je naformátován ve FAT32, má 58,57 GB, je to disk aktivní a k tomu systémový. S ničím podobným jsem se v XP při žádné instalaci nesetkal. Je to nějak specifické pouze pro WIN 7, nebo je to nějaká chyba při instalaci, nebo něco jiného? Vůbec nemám ponětí, o co se jedná.... je to skoro 60 GB... Že si při formátování alokuje a ukousne systém určitou část disku je jasně, ale toto ten případ určitě není. Celková kapacita disku je 500 GB. Na disku "C" mám samozřejmě nainstalován systém a disk "D" je oddíl vytvořený - nesystémový. . Obrázek ze správy disku přikládám. Díky za info co to je zač a co s ním...
[/quote]

- simonides2000
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
Re: WIN 7 a správa disků
Ještě mne napadlo, že je možně ( a asi pravděpodobné), že NTB sice neměl nainstalovaný systém od výrobce , nicméně měl v sobě tzv. FREE DOS... Tomu by odpovídal i systém FAT32 a 50GB místa, včetně toho, že je to systémový disk.. Máte někdo zkušenost s tímto předinstalovaným systémem na NTB? Co s tím? Dá se to a může se to odstranit, případně nějak jinak předělat? Nyní je tam nainstalován systém WIN 7 na platformě NTFS, takže tento FREE DOS na tomto FATověm disku se tam jeví, jako zbytečný....
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Já jsem pro odstranění
Uvidíme co to udělá.
//asi nevíš, jestli tam ten oddíl byl při instalaci systému, že?

//asi nevíš, jestli tam ten oddíl byl při instalaci systému, že?
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
- simonides2000
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
To právě nevím, jestli tam ten systém byl... Zapomněl jsem při objednání odškrtnout fajfku na instalaci systému a oni ho nainstalovali, takže jsem neměl přehled. V nabídce píšou, že je prodáván bez OS... Jinde na internetu píšou sice bez OS, ale hned za tím mají lomítko a za ním napsáno Free DOS (takto: bez OS/FREE DOS).... Čert aby se v tom vyznal.... Nainstaloval jsem desítky počítačů, ale s tímto zkušenosti nemám. Lépeřečeno chápu, co ten systém znamená (chová se, jako staré dobré DOSy, podporuje staré a starší programy, starý HW, umožňuje bootování třeba i z diskety, může pracovat i pod novými systémy, ale musí být na odděleném disku, nebo na stejném, ale pod tabulkou FAT - protože nové systémy pracují pod NTFS a jiné). Jen prostě nevím, jestli ho můžu nějakým způsobem odstranit. Z mé logiky by to mělo jít, když používám systém, který je na NTFS.....
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Teorie jsou hezké. Nic jiného než smazat se s tím dělat nedá. Pokud na tom disku nic není, nemělo by se nic stát. Měl by ten prázdný oddíl jít potom spojit třeba s D:
- simonides2000
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
Chtěl bych jen tu teorii potvrdit. Jestli je to tak, jak myslím. O nic jiného ani nejde. Jen o to, jestli k něčemu není třeba potřeba.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
U W7 rozhodně ne. Navíc ta jmenovka toho svazku je hodně divoká.
- simonides2000
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
No právě..... název je divokej... jen mne trochu mate že třeba v XP je ve správě disků u "C" napsáno, že je to systémový disk (což je pochopitelné), ale tady je systémový disk popsán ten FATový a disk "C" je popsán "jen", jako spouštěcí... taky by mne zajímal rozdíl a jestli to má nějakou relevanci....
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Mrkni se do boot.ini - případně jej sem okopíruj. Najdeš jej na C.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- simonides2000
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
Možná se budeš divit, ale žádný takový soubor tam není (jako v XP)... a to mám samozřejmě povoleny skryté i systémové složky a taky chráněné soubory operačního systému a jsem jako správce..... koukal jsem taky do konfigurace systému (msconfig), kde v XP je normálně taky BOOT.INI (po zadání výběrového spuštění), ale ve WIN7 prostě žádný takový záložky nejsou.... naopak je tam jiná záložka - spuštění počítače..... tam je jeden řádek a ten odkazuje na disk "C", odkud se systém spouští.... jestli se ten soubor v sedmičkách nejmenuje jinak.... někde tam samozřejmě spouštěcí soubor je.....musím se někde podívat jak na to.....
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
No, já W7 nemám, tak jsem střílel od boku.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
- simonides2000
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
Jojo já ti rozumím.... Taky je mám dva dny a tak na to koukám jak zjara..... ten boot tam asi opravdu není... ale prý si ho ten systém najde, tak to teda nevím..... no jsem z toho trochu jelen.... mám tam disk co nevím k čemu je, chybí mi boot.... no kam to spěje.....
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 5077
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
27 úno 2025 11:31
-
- 3
- 1966
-
od Jirka88
12 zář 2024 19:44
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3188
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
-
- 8
- 3238
-
od sabrik