Jak odinstalovat Windows 7 a zachovat jen FreeDOS

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Axonor
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Jak odinstalovat Windows 7 a zachovat jen FreeDOS

Příspěvekod Axonor » 05 úno 2012 14:33

Zdravím,
mám menší problém, koupil jsem si nettop bez OS, byl tam jenom freedos.
Nainstaloval jsem si tam Windows 7, ale vubec mi zařízení nevyhovuje a chtěl bych ho vrátit.
Proto jsem naformátoval a odstranil oddíly co jsem si vytvořil při instalaci windows, doufaje že po zapnutí zařízení na mě zase vykoukne řádek freedosu.
Ale dostávám pouze chybovou hlášku že Windows se nepodařilo spustit, abych je opravil pomocí DVD.

Dají se Windows nějak kompletně odinstalovat abych zařízení uvedl do stavu v kterém bylo?
myslím, že jsem se jich zbavil dostatečně, teď už jen nějak odstranit tu hlášku co pátrá po windowsech.

Tady je háška kterou mi to plive:
Obrázek

A tady jsou snad jediný možnosti co můžu dělat:
Obrázek
Obrázek

Co se týče mého názoru, tak tam zůstal snad jen nějaký zavaděč co pořád pátrá po windowsech, ale nevím jak se ho zbavit.
Zároveň chci docílit toho abych tam v závěru po spuštění měl zase jenom FreeDos.

Díky

Reklama
Uziv00

Re: Jak odinstalovat Windows 7 a zachovat jen FreeDOS

Příspěvekod Uziv00 » 05 úno 2012 15:28

Pokud máš možnost bootovat z mechaniky, pak existuje stáhnutelné bootovací CD FreeDos. Z něj nabootoješ, pak by mohl existovat příkaz fdisk, kterým odstraníš oddíly, pak format, kterým zformátuješ a pak spustíš instalaci. Jestli nemáš možost mechaniky, pak si budeš muset vytvořit bootovací flashku. Pokud by FreeDosovský fdisk disk nerozpoznal, budeš muset vytvořit bootflash z nějakého partition programu (Paragon, Acronis, PartitionMagic) a odstranění oddílů provést v něm. Návod na boot flash třeba zde: http://goebelmeier.de/bootstick/

Axonor
nováček
Stav:

Příspěvekod Axonor » 05 úno 2012 17:40

takže se nejedná jen o nějakej zbytek zavaděče?
jelikož si myslím že s freedosem jsem nic nedělal, když jsem poprvý instaloval windowsy tak tam už byly dva oddíly od lenova na který nešlo sahat a prázdný prostor kam jsem naisntaloval ty windowsy.
Takže si myslím že na FreeDos sáhnuto nebylo ani. proto si myslím že by nebylo třeba ho instalovat znova ale je to jen moje domněnka.

Opravdu to teda musím přeinstalovat jo?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 05 úno 2012 17:57

Je to zavaděč. Ale zbavit se ho můžeš jen přepsáním boot sektoru. Tedy instalací, nebo (a teď užiji příkazy MS-DOSu) sys a: c: nebo format C: /s což zajistí přenost systému na disk C: Každý dos ale obsahuje víc souborů. Jinak pokud ty oddíly nebyly vidět, je možné, že jeden je recovery, pak bych zapátral v manuálu. Druhý si vytváří při instalaci Win7. Stálo by za to zjistit co na nich je. Ve windows se dají připojit např. do nějakého adresáře. To chtělo zjistit před odinstalem windows. FreeDos používá FAT.. takže by z oken mělo být vidět co tam je.
Pokud tam soubory freedosu opravdu jsou, pak by mohlo stačit v parition odstranit to, co si vytvořily windows, nabootovat freedos z mechaniky (flashky) a pak poušít příkaz sys (samozřejmě za předpokladu, že takový příkaz freedos má - nebo ekvivalent). Ještě mě napadlo - zkus vybrat grub commnad line a napsat freedos, nebo command. Grub je univerzální zavaděč, možná se přes něj bootovalo. Pak by stačilo nastavit jeho parametry a startoval by rovnou freedos.

Axonor
nováček
Stav:

Příspěvekod Axonor » 05 úno 2012 22:25

tak sem zkusil ten grub command line a tam nejde dělat vubec nic. je tam pár příkazů co jdou províst a víc nic.
když instaluju windowsy tak tam jsou tyto oddíly:
Obrázek

tady je co se nachází na tom 14GB oddílu:
Obrázek

ještě tady je prapodivné uspořádání oddílů:
Obrázek
a musím se s tím vubec dělat když ten stroj chci vrátit? neudělaj si to sami?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”