nové XP - jak nejrychleji reinstalovat?

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Karel50
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

nové XP - jak nejrychleji reinstalovat?

Příspěvekod Karel50 » 05 lis 2006 23:48

Podařila se mi následující blbost - po havárii XP se mi podařilo přejmenovat logické disky - plánovaný data disk se označil jako C: a má 120 GB a systémový disk je označen jako D: (40 GB) a XP se mi nainstovala na C:
Poraďte prosím jak si mám co nejrychleji a nejúčinněji reinstalovat systém. Data mám zálohovaná, o nic nejde

Dík

mod. by Ltb

Reklama
Elusive
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Elusive » 06 lis 2006 00:27

Pokud máš zálohovaný data a o nic nejde, změň v biosu pořadí bootu - vypni pevný disk, nabootuj z CD winXP a naformátuj disky, jak potřebuješ. Potom instaluj tam, kam chceš. :wink:

Karel50
nováček
Stav:

dík za radu

Příspěvekod Karel50 » 06 lis 2006 02:18

ale stala se mi tato věc : mám už na disku podle průzkumníka 4 x windows, protože když dám do drive startovací disk, tak mi to buď nabootuje nový win, nebo to chce licenenční číslo a když ho zadám, tak je údajně neplatné. mám oem verzi oficiálně koupenou! proboha co s tím?

mikel
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod mikel » 06 lis 2006 12:40

Nedáváš tam to instalační CD na normálně běžícím PC pod Windows? Pokud ano, tak se to projevuje přesně takhle.
Musíš v BIOSu změnit bootovací sekvenci na 1. CD ROM, 2. HDD a nabootovat PC přímo z CD. Zformátuj disk pomocí voleb před samotnou instalací a pak teprve můžeš instalovat!
Znáte pravidla?
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!

Karel50
nováček
Stav:

Příspěvekod Karel50 » 06 lis 2006 14:15

nojo, já pomocí F11 nastavím bootování z CD, nastavím spustím a ta mrcha se rozeběhne a na nic se mě neptá. Když bych chtěl instalovat na běžícím XP, tak mi to udělá co píšeš. Jak to teda mám přerušit?

Dík

tick
nováček
Stav:

Příspěvekod tick » 06 lis 2006 16:25

PO startu PC mačkej DEL a dostaneš se do BIOSu, někde v BIOSu je možnost: Boot priority(nebo tak nějak) a tam si zruš bootování z pevného disku a nech tam jen z CD.

Karel50
nováček
Stav:

Podařilo se dík všem

Příspěvekod Karel50 » 07 lis 2006 14:28

aůe podraz byl někde jinde - OEM verze dodávaná ACC a nenainstalovaná jimi má sice SP2, ale neumí pracovat s nenaformátovaným 2 logickým diskem a navíc nelze zastavit do menu XP. Takže rada a odstranění potíží bylo jednoduché - jiným bootovacím CD XP vytvořit na disku dva svazky, každý naformátovat - nemusí být plný formát, stačí dát rychlé formátování a vypnout natvrdo mašinu a pak jen instalovat a instalovat. Takže rada jediná - každé CD s XP je jiné a jinak vypálené a vůbc ničemu se přátelé nedivme.

Děkuji všem, co mi chtěli pomoci

Karel50

mikel
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod mikel » 08 lis 2006 09:06

Karle rychlý formát je na nic, protože jenom smaže záznamy v MFT tabulce na disku, ale data na něm fyzicky zůstanou. Před instalací je lepší provést úplný formát.
Znáte pravidla?
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!

guest

Příspěvekod guest » 08 lis 2006 10:00

mikel píše:Karle rychlý formát je na nic, protože jenom smaže záznamy v MFT tabulce na disku, ale data na něm fyzicky zůstanou. Před instalací je lepší provést úplný formát.

No vidíš, a už zase nevím. Já dělám vždy pomalý formát, ale výsledek je stejný.Každý mi doporučuje rychlý.Nevím, jestli správně chápu tu tabulku, ale představuju si to jako obsah v knize, kdy systém rychleji najde to co má. ??? Ale i když zformátuješ pomalu, tak tabulka se vymaže, ale data tam jsou stejně. Nebo ne?

mikel
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod mikel » 08 lis 2006 10:52

Při pomalém formátu se smaže MFT jako při rychlém, ale mažou se i data na disku. Dojde tak ke kompletnímu vymazání disku (ani to není 100% a se správným nástrojem lze aspoň nějakou část dat obnovit, ale to je jiná záležitost).
Důvodem proč pomalý formát ano a rychlý ne je ten, že wokna nejsou zrovna spolehlivá a pokud provedeš reinstal na disk po rychlém formátu, může se někdy stát, že si prostě najdou jak původní ovladače nebo soubory tak i nově nainstalované (pokud jsou na jiných místech disku) a pak jsou v koncích, prskají, padají - prostě stávkují. :D
Už se to tu párkrát řešilo na fóru.
Znáte pravidla?

guest

Příspěvekod guest » 08 lis 2006 12:31

mikel píše:Při pomalém formátu se smaže MFT jako při rychlém, ale mažou se i data na disku. Dojde tak ke kompletnímu vymazání disku (ani to není 100% a se správným nástrojem lze aspoň nějakou část dat obnovit, ale to je jiná záležitost).
Důvodem proč pomalý formát ano a rychlý ne je ten, že wokna nejsou zrovna spolehlivá a pokud provedeš reinstal na disk po rychlém formátu, může se někdy stát, že si prostě najdou jak původní ovladače nebo soubory tak i nově nainstalované (pokud jsou na jiných místech disku) a pak jsou v koncích, prskají, padají - prostě stávkují. :D
Už se to tu párkrát řešilo na fóru.

Něco podobného už jsem kdysi psal a lidi se mi vysmáli.Myslím, že to bylo v diskuzi JNP.Naformátoval jsem, přeinstaloval a najednou tam byly ovladače, které měly být pryč.
No ale ježtě Tě prosím o jednu radu na závěr-než přeinstaluju. Stáhl jsem dvoje ovladače NVidia cca dohromady. 140MB.Nainstaloval a jedny hlásily, že HW není kompaktabilní a ukončily se. Druhý se nainstalovaly, ale pořád mi to roluje. Co s tím. Ještě musím dodat že minulý týden mi odešel větrák od grafiky a kámoš mi dal svoji starou, že je O.K. Ten větrák je O.K., ale nemůže to dělat ta jeho grafika? On tvrdil, že si jen koupil lepší, ale... Jsi-li tam a má쨚 čas počkám na odpověĎ, pak už nezbývá než ta instalace.Dík!

mikel
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod mikel » 10 lis 2006 20:57

Především musíš napsat jakou máš kartu teď (je to ta z podpisu?) a jaké verze ovladačů jsi stáhl.
A co přesně myslíš tím, že to roluje?

P.S. Měl jsi nakopat lidi, co se ti vysmáli, do zadku. :evil: :D Je to stejný rozdíl, jako při mazání. Soubor můžeš smazat klávesou Delete, ale jenom se přesune do Koše, kde ho můžeš obnovit (podobný je rychlý formát) anebo ho smažeš pomocí Shift+Delete a už ho v Koši nenajdeš a neobnovíš ho (jako pomalý formát).
Znáte pravidla?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové PC Do 40k
    od CzechrAAise » 27 lis 2024 21:12 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    2651
    od CzechrAAise Zobrazit poslední příspěvek
    27 lis 2024 21:12
  • Nové PC 50K
    od Lukynex » 05 pro 2024 03:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    2289
    od Lukynex Zobrazit poslední příspěvek
    06 pro 2024 16:22
  • nové PC Příloha(y)
    od cemel » 24 led 2025 19:38 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    11
    19075
    od cemel Zobrazit poslední příspěvek
    30 led 2025 21:02
  • Nové PC - 18 až 22K vč.OS
    od H33inrich » 04 led 2025 14:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    3148
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    15 led 2025 19:05
  • Nové PC 20-25K
    od Kincl6 » 02 led 2025 19:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC