Dobrý den chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl v html a css vím že oba jazyky se používají na tvorbu webu když mám navržený webdesign v grafickém editoru a chci ho zprovoznit a připravit k nahrání na doménu jak mám postupovat potřebuju znalos obou jazyků nebo mi stačí jeden potřebuju vědět které je k čemu.
Prosím o trochu podrobný popis jak mám pokračovat v tvorbě webu grafický návrh už mám ale nevím co dál bych měl dělat.
rozdíl v HTML a CSS :D
Re: rozdíl v HTML a CSS :D
http://www.jakosatweb.cz zde najdeš všechno.
Jinak, CSS je externí soubor, kde definuješ vzhled html
A zkus používat čárky mezi větami je to totíž hrozné když někdo piše bez toho pak aby to každý lušil
Jinak, CSS je externí soubor, kde definuješ vzhled html
A zkus používat čárky mezi větami je to totíž hrozné když někdo piše bez toho pak aby to každý lušil

HTML - značkovací jazyk, kterým si vytvoříš strukturu webu (nadpisy, formuláře atd.)
CSS - tímto jazykem těm elementům, které jsi si vytvořil v HTML, dodáš nějaký vzhled (barvičky, pozadí, font...)
Pokud se chceš webařině věnovat, tak bez těchto jazyků se neobejdeš. Až je budeš mít zvládnuté, tak se nauč javascript, se kterým si vystačíš jak na serveru (nodejs), tak na klientovi (angular, react, jQuery) a i v databázi (mongoDB). Hlavně se neuč PHP a další serverový voloviny, ty jsou mrtvý. Ať žije node!!!!
CSS - tímto jazykem těm elementům, které jsi si vytvořil v HTML, dodáš nějaký vzhled (barvičky, pozadí, font...)
Pokud se chceš webařině věnovat, tak bez těchto jazyků se neobejdeš. Až je budeš mít zvládnuté, tak se nauč javascript, se kterým si vystačíš jak na serveru (nodejs), tak na klientovi (angular, react, jQuery) a i v databázi (mongoDB). Hlavně se neuč PHP a další serverový voloviny, ty jsou mrtvý. Ať žije node!!!!
exoslav píše:Hlavně se neuč PHP a další serverový voloviny, ty jsou mrtvý.
S tím moc nesouhlasím. Když je PHP, podle tebe mrtvé, tak proč se v něm pořád píše většina webů?
Je to jen můj subjektivní názor. Ale já kdybych se měl nyní od nuly učit webařinu, šáhnul bych hned po javascriptu, s kterým uděláš věci na serveru, v DB i na klientovi a není to nikterak složité. Právě díky této komplexnosti má javascript obrovskou výhodu a potenciál, který si ne každý uvědomuje. Na druhou stranu, PHPko je už odzkoušené a vyladěné, zatímco takový node je stále celkem nová technologie. A samozřejmě přejít na nějakém velkém projektu z PHP na node, to je dost obtížné (řekl bych).
Jasně, všechno nasrat, totiž napsat v JavaScriptu. Ať se místo dvaceti kilobajtů stahují megabajty sktiptů, které pak běží v prohlížeči a vytěžují procesor. Otevřu si víc vebů najednou, a zabrzdí mi to počítač tak, že se sotva hýbe myš, já mívám otevřených někdy i pár desítek webů současně, což je stav který dokáže utahat i osmijádro! JS je výborná věc, jenže náročná na zdroje a používá se zbytečně i tam kde není třeba. Navíc je to hromada dalších bezpečnostních děr navíc...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 12230
-
od pcmaker
Zobrazit poslední příspěvek
03 úno 2025 09:00
-
-
Kdo umí číst kód HTML? Doladit jednu podmínku. Příloha(y)
od Minapark » 06 led 2025 09:21 » v Programování a tvorba webu - 22
- 10007
-
od Minapark
Zobrazit poslední příspěvek
20 led 2025 16:54
-
Zpět na “Programování a tvorba webu”