šachovnice ve small basicu Vyřešeno

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Anonym_
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: šachovnice ve small basicu

Příspěvekod Anonym_ » 31 kvě 2011 19:26

Děkuju Vám moc, šlape to krásně. jenom se chci zeptat, co znamená "zbytekpox" a "zbytekpoi" a ještě "math.remainder", kdyby se mě náhodou ptal učitel.. my jsme si říkali jenom základní věci, jak nakreslit čáru, jak sečíst dvě čísla a pak dostaneme za úkol tohle. myslela jsem, že omdlím, když jsem to viděla! :D My jsme loni dělali v Žlevě, což je asi dost směšný, ale tam jsem to ještě jakž takž chápala. Programování a celkově informatika není nic pro mě a tak nějak polovinu z toho, co probíráme, nepobírám. Ale tak některé to baví, třeba jako mě baví jazyky, takže to ještě necelý měsíc přetrpím. :D
Díky ještě jednou moc. Jestli chcete ještě něco napsat, určitě napište, ale ráda bych pak tenhle dotaz smazala, aby si ho můj učitel nenašel. Z toho bych asi měla nějaké problémy a 5! :D

Reklama
domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 31 kvě 2011 19:53

proměnné zbytekpox a zbytekpoi jsou zbytky po celočíselném dělení - pro připomenutí 3 děleno 2 je 1 a zbytek 1 --> to je funkce reminder - vrátí zbytek po celočíselném dělení

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 31 kvě 2011 19:54

Math.Remainder(x,2) spočítá zbytek po dělení, neboli "x modulo 2". Vyjde tu buď 0 nebo 1, což ukazuje jestli x v tu chvíli bylo sudé nebo liché. V podstatě proběhne něco jako kdybys od něj odečítala dvojku dokud by bylo x>=2. Normální jazyky jako Pascal na to mají funkci mod ;-)
No a do proměnných zbytekpox a zbytekpoi se ti uloží právě ten zbytek, a podle jejich kombinace se kreslí buď černé nebo bílé pole.

Edit: byl jsi rychlejší 8)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Anonym_
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Anonym_ » 31 kvě 2011 19:56

Děkuju moc, to si musím zapamatovat, abych potom zaperlila. Myslím, že mi neuvěří, že jsem tohle stvořila sama. :D

Děkuji vážně moc, moc, moc! :)) A teď tohle téma raději smažu. :D

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 03 čer 2011 19:35

Microsoft tvrdí že Small Basic je podobný QBasicu, a že z něj vychází. Tak jsem si to pro zajímavost a pro srovnání v tom QBasicu zkusil:

Kód: Vybrat vše

SCREEN 12
pix = 40
LOCATE 30, 1
INPUT "Zadej velikost sachovnice: ", strana
LINE (0, 0)-((strana + 2) * pix, (strana + 2) * pix), 1, BF

FOR radek = 1 TO strana
  FOR sloupec = 1 TO strana
    IF ((radek MOD 2) + (sloupec MOD 2)) - 1 THEN
      COLOR 15
    ELSE
      COLOR 0
    END IF
    LINE (pix * radek, pix * sloupec)-(pix * (radek + 1) - 1, pix * (sloupec + 1) - 1), , BF
  NEXT sloupec
NEXT radek
SLEEP

sachovnice.png
sachovnice.png (8.15 KiB) Zobrazeno 222 x
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Zpět na “Programování a tvorba webu”