HTML/CSS: při úpravách se ztratí diakritika Vyřešeno

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: HTML/CSS: při úpravách se ztratí diakritika

Příspěvekod faraon » 23 pro 2011 08:49

Když ten soubor v PSPadu otevíráš k úpravám, jak pozná že je v UTF-8 a ne v nativním kódování které máš ve Windowsu? Tenhle program jsem nikdy nepoužíval, ale i v blbém Poznámkovém bloku už jde před otevřením souboru zvolit typ kódování ve kterém se má text načíst...

Napiš si tam nějaký testovací řetězec, ať vidíš všechny odlišnosti v diakritice, třeba Windows-1250 a ISO-8859-2 se liší jen několika znaky. Buď českou abecedu, nebo klasiku jako Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy.

Ten meta řádek tam dávej vždycky, i když to zrovna máš ve windowsím kódování které se ti náhodou zobrazuje správně. Neplatí to u všech návštěvníků, třeba mě na Linuxu se ty odkazy zobrazí blbě oba! Když se na ten tvůj web podívá někdo z mobilu nebo tabletu, které skoro stoprocentně na Widlích nejednou, budou na tom stejně jako já a nejspíš z něj zase rychle odejdou, navždy...
S tím souvisí i ta tvoje čeština, fakt na ní trochu zapracuj, tohle vypadá jak kdyby to psal třeťák. Doporučuji číst Jiráska (a starší knihy celkově), obzvlášť Staré pověsti české jsou naprosto prvotřídní fantasy na úrovni Pána prstenů! :wink:

UTF-8 sice není ideální řešení, ale je v něm možné zakódovat text psaný libovolným písmem existujícím v posledních pěti tisících let plus hromadu dalších značek a piktogramů, což u jiných osmibitových kódování nejde, tam máš jen 256 možností, tady dvě miliardy.
Navíc, na rozdíl od UTF-16 a UTF-32 nemá problém s endianitou, což je obzvlášť důležité při přenosu mezi různými platformami (díky tomu se text nemusí znečišťovat BOM). Ty to vytvoříš na x86, projde to přes routery a servery s PowerPC a Motorolou, a ten výše zmíněný tablet co to zobrazí bude mít procesor ARM, přitom každý z nich má úplně jinak seřazené bajty ve slově...
A pokud nebudeš psát zrovna čínsky, tak text v UTF-8 vyjde většinou menší než v kódování s pevnou délkou.

P.S. To kopírování - znáš Jamendo?
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Reklama
Ovce
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: HTML/CSS: při úpravách se ztratí diakritika  Vyřešeno

Příspěvekod Ovce » 23 pro 2011 14:59

jaj asi to bylo v tom co tu psal Myloš, ve formátu jsem u http://www.ovcex.ic.cz/create.html neměl nastavené UTF-8, jak jsem to přenastavil na UTF-8 tak se najednou diakritika zobrazila. (díky za help :D, myslel jsem že tam stačí pouze ta META)
|NB|Acer TimelineX 5830TG|DESKTOP|Intel Core i9 - 9900K, 16GB Kingstone Predator, GB RX 480,MSI 390Z ACE, Samsung 840EVO 120GB, Barracuda 3TB, SS Focus 850 Gold, Kraken X62, NZXT H500i

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • HTML editor
    od BigSandy » 21 led 2025 09:51 » v Programy ke stažení
    3
    12236
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    03 úno 2025 09:00
  • Kdo umí číst kód HTML? Doladit jednu podmínku. Příloha(y)
    od Minapark » 06 led 2025 09:21 » v Programování a tvorba webu
    22
    10008
    od Minapark Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 16:54

Zpět na “Programování a tvorba webu”