Jaký jazyk má budoucnost programovat? Vyřešeno

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Jaký jazyk má budoucnost programovat?

Příspěvekod X » 20 úno 2013 00:44

Záleží na co to budeš používat, třeba ovladače se programují ve strojáku (Assembler), to je co se týče složitosti na té nejvyšší příčce. Ale samozřejmě dělat v tom rozsáhlé věci by byl masochismus ... některý borci programovali stroják přímo z hlavy (bez Assembleru, rovnou čísla), třeba František Fuka (Fuxoft) v něm psal rovnou muziku (ale na procesoru Zilog Z80A, platforma ZX Spectrum):

Reklama
CrazyC0de
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CrazyC0de » 20 úno 2013 07:23

domitea: Já taky... :-D
Vtípek

Alenka v říši divů : <div> <div><div><div><div>ALENKA</div> </div> </div> </div></div>

Wordstar14
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 20 úno 2013 12:20

Ovladace sa uz celkom dost dlho pisu v C, zhruba od dob Multitask operacnych systemov. Si vsimni velkost ovladacov. Podaktore maju aj 60MB. Kto by to pisal v ASM a hlavne kolko by mu to trvalo? Sucastnost veli vyrabat rychlo pricom kvalita je niekedy az na poslednom mieste. Pred kvalitou su podaktore dolezitejsie veci ako zisk s predaja.
V strojaku sa robilo celkom beznev 80tych rokoch min.storocia a vpodstate kazdy, kto sa zaoberal vaznejsie programovanim strojak ovladal. Mnozstvo programov, ktore som spravil na PMD85 som robil prevazne takymto sposobom. Kde by sme v tej dobe zobrali ASM. O takom niecom sme mohli len snivat. Ano, dalo sa dostat k ASM na vymennom module ROM, ale musel si mat dobre vztahy s politickymi funkcionarmi v kluboch elektroniky. Bezne sa robili programy stylom pisania ASM instrukcii do zosita a po uistovani sa, ze je to ok, sme to kodili do tej zufalej techniky, co sa nazyvala osobny pocitac PMD85 za bratru 35tis korun co je na dnesne prachy zhruba asi 100tis.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 20 úno 2013 12:38

Na ZX Spectrech nebyl assembler problém, ZXko jsem měl z druhé ruky (použité, jel jsem pro něj do Prahy) a software se nechalo docela dobře sehnat v klubech mládeže a od ostatních uživatelů ...

Wordstar14
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 20 úno 2013 12:56

To je mozne, akurat podniky nemohli nakupovat Spectra, pretoze boli za devizy, ktore casto nedostali, takze neostalo nic ine ako PMD a jeho klony. Pametam si cenu 47tis za ktoru sa nakupovali do podniku. Tudiz vsetci profesionalny programatory, ktori zvycajne robili na SMEP-och a podobnych strojoch v Cobole, Pascale, a inych jazykoch sa stretavali na PMD len so zakladnym vybavenim. No a kedze zjazd KSC si dal ulohu vychovat buducu generaciu mladych ludi, ktori budu vediet narabat s novou technikou, neostavalo nic ine len sa ucit strojak pre i8080. PMD sa robilo doma u nas v Tesle Piestany a nebolo za devizy.
Inak povedane podniky nemohli kradnut a to ani v tej dobe, vsetko muselo byt legalne.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 20 úno 2013 13:27

Áááá. Spolek starců vzpomíná... :-D
To bývaly časy. Řadu programů a téměř všechny informace jsem tehdy získával okopírováním z fujtajblových amerických časopisů o počítačích, které jsem chodil studovat do vědecké knihovny v Praze. Jedna kopie A4 za deset tehdejších korun a za týden to bylo připravené k převzetí. Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že bude něco, jako internet, kde najdu tisíce odpovědí na jednu otázku za pár vteřin, že si budu na počítači prohlížet fotky a videa z dovolené, že si budeme psát, kamkoliv na světě, tak bych ho považoval za bláznivého snílka a fantastu. Ostatně, kdyby mi v lednu '89, během "týdne vodního dělostřelectva", kdokoliv tvrdil, že budu moci jezdit "na západ", kdykoliv si zamanu a bude mi stačit v kapse jen občanka a platební karta, myslel bych si, že je to estébácký provokatér a klidil bych se mu z cesty... :-D

Trochu jiný soudek:
Asi před rokem jsem šel na lovu kešek přes hranice do Německa. Cítil jsem docela zvláštní pocit, když jsem se blížil lesem k hranici v místech, kde jsem kdysi sloužil a posléze hranici i překročil a neslyšel při tom stěkot psů, volání: "Stůj!!!", střelbu... jen zpěv ptáků a šumění listí. V kapse GPS a telefon, které mi nedovolí zabloudit. Tenkrát také nesmysl, existující leda ve filmech... ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Shorty
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Shorty » 20 úno 2013 14:19

S programováním před přijímačkama bych nestrašil. Já jsem šel před rokem taky do prváku a nic jsem neuměl. Na přijímačkách byl klasicky ČJ/M a žadné programování po tobě chtít nebudou a začátky tě naučí v škole (algorytmy, deklarace atp.) pak pojedeš dopředu už sám ;)
Acer Aspire V15 Nitro II (VN7-592G-56MS)
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4
NVIDIA GeForce GTX 960M 4GB GDDR5
SSD Crucial BX200 - 480GB

Dwamin
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Dwamin » 20 úno 2013 14:33

Já si myslím, a už to tady i někdo psal, že na přijímačky není potřeba z programování umět vůbec nic. Stačí mít nápády a hlavně chuť je později realizovat, takže pokud by jsi chtěl ohromit tak přijít s nápadem, ale, že nevíš jak ho zrealizovat :)
Pc sestava : CPU Intel Core i5 6500 3,2Ghz | MB : MSI B150 PC MATE | GPU : MSI R9 280 3GB | RAM: 16GB Kingston HyperX Fury 2133hz | HDD: Seagate Baracuda 7200.14 1TB | Zdroj: Enermax NAXN ENP450AGT 450W | Case: CoolerMaster Elite 370

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 20 úno 2013 17:28

Teď sice můžeš jet kam chceš, ale jen pokud na to máš. Když už tehdy jsem tvrdil, že za pár let budou počítače všude a každý je bude mít, dívali se na mě jako na blázna a dost lidí tvrdilo, že oni nikdy počítače potřebovat nebudou a doma je nechtějí :lol: Byla tu řeč i o BASICu. Já bych ho zcela nezavrhoval, ale ten od MS je opravdu paskvil. Dříve sloužil na různých platformách něco jako MS DOS. Ten nejlepší BASIC byl na počítači Sam Coupé, pokračovateli ZX Spectra http://sam.speccy.cz/basic.html

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 20 úno 2013 20:35

Wordstar14 píše:Si vsimni velkost ovladacov. Podaktore maju aj 60MB.

To jo, ale z toho je 59MB korporátního spywaru a podobných zbytečností, které by tam vůbec nemusely být ;-)

Chvilku mi trvalo než jsem to našel, ale nakonec jsem se k tomu prokousal. Takže podle článku na sitepoint.com, jaký jazyk je nejlepší učit se v roce 2013? Takový jaký má nejlepší uplatnění na trhu práce, a tohle je počet hledaných odborníků pro konkrétní jazyky v loňském roce:

Kód: Vybrat vše

PHP             12,664
Java            12,558
Objective C      8,925
SQL              5,165
Android (Java)   4,981
Ruby             3,859
JavaScript       3,742
C#               3,549
C++              1,908
ActionScript     1,821
Python           1,649
C                1,087
ASP.NET            818
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

ToMMy,K.
nováček
Stav:

Příspěvekod ToMMy,K. » 20 úno 2013 21:57

Takže základy HTML umím teď už to jen udžet v hlavě, zařídil jsem si free doménu na webzdarma a už si frčím (zatím tam skoro nic nemám) :D. No každopádně se ještě jednou prokoušu tím co jsem se naučil a pak už to snad půjde samo a přejdu na php. Zdá se mi to jako velice jednoduchý začátek ze, kterého by se mohlo dobře přejít na Javu nebo C#. Takže myslím, že jsem začal dobře a hodlám se v tom pižlat tak měsíc, dva a něco taky vybudovat. Potom chci přejít spíše na Javu.

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 20 úno 2013 22:04

no z HTML nemůžeš přejít na žádný programování, protože HTML se neprogramuje, nýbrž koduje
kdybys dělal javascript tak to programování je ;-)
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Recenze Asus RT-BE58U – připraven na budoucnost
    od KingGustavo » 02 říj 2024 18:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1