Programování na VŠ aneb 0,1 vs génius

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Xiri
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Programování na VŠ aneb 0,1 vs génius

Příspěvekod Xiri » 09 led 2015 14:37

Dobrý den,

vím že podobných témat stylu : Jak se naučit programovat, chodím do 8. třídy apod., je tu mnoho, avšak můj dotaz se týká trošku jiné věkové kategorie. Jsem studentem FEL ZČU a od nového roku plánuji přestup na FAV - Informatika (opět do prváku...). Důvodem mého přestupu není ani tak náročnost, ale spíše špatně zvolený obor. Chtěl jsem se Vás zeptat, zda je možné naučit na na VŠ programovat a hlavně, být na stejné úrovni jako lidé, kteří pro to byli zapálení od dětství. Mám jednoho kamaráda z gymnázia, na programování opravdová hlava, zřejmě se to vše naučil sám, což pro mě bylo donedávna naprosto nepředstavitelné, protože jsem nevěděl, odkud se mám odrazit a na čem začít stavět (asi každý dospíváme jindy :-) ) V době, kdy ostatní řešili první malicherné problémy s děvčaty, on tvořil weby, podílel se na tvorbě módů do PC her a modeloval. Na FEL jsem šel s 0 znalostí programování. Mám za sebou půlrok Matlabu, takže lepší kalkulačky, ale základy jako if a cykly for,while mám za sebou (zkoušky na obzoru). V letním semestru mě čeká C (nevím co přesně, ale je to pro elektrotechniku takže asi nějaké +). Každopádně jsem se do toho tak ,,zažral,, že jsem se rozhodl právě pro tento obor, který dle mého přináší mnohem více než elektro (hlavně mě vždy zajímaly appky v telefonech a záviděl jsem lidem, kteří tomu rozumí, viz níže). Proto jsem projel několik článků na internetu ohledně Javy, jelikož, pokud mám nějákou představu kam by mé kroky měly směřovat, tak je to jednoznačně programování pro Android OS a obecně vše, co se týká mobilních zařízení. Pokud jsem narazil na spráné informace, Java by měla být dobrý začátek (s články které jsem projížděl jsem neměl problém, bohužel jsem musel tamnější seriál ukončit, neboť některé další lekce byly placené!) . Tak se stalo že jsem si v Vánocům vyškemral učebnici od Herberta Schildta - Mistrovství v Javě, abych se přes ten letňák nenudil. Takže otázka zní, mám vůbec nějakou šanci tyto geniální mozky, které se o tuto promlematiku začali zajímat o 8 let dříve dohnat ? Propadám mírným depresím, když si představím, že po 3 letech studia budou stále napřed a já nebudu schopen dosáhnout jejich úrovně (ano, jsem nezdravě ambiciózní člověk). Děkuji všem za jakékoliv postřehy.
//Xiri

Reklama
satik
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Programování na VŠ aneb 0,1 vs génius

Příspěvekod satik » 09 led 2015 14:46

Tak samozřejmě jejich úrovně nedosáhneš, pokud nejsi génius, ale přiblížit se můžeš. Hlavní je nespoléhat se jen na školu a programovat ve svém volném čase a nějakou dobu to zabere.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

Xiri
nováček
Stav:

Příspěvekod Xiri » 09 led 2015 16:22

Je pravda, že lidé co školu dodělali, nebo mají zkušenosti ze střední školy tvrdí, že programovat se člověk naučí jedině sám, škola poskytne jen jakýsi odrazový můstek.

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 09 led 2015 16:24

Přesně tak to je.
Znám spoustu lidí, co IT VŠ stylu ČVUT mají za sebou a neumějí programovat... a spoustu lidí, co VŠ ani nedodělali a programují perfektně.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 09 led 2015 17:40

No, on je "geniální" a geniální mozek.

Ono dneska dělání webů je o tom vzít tuhle "kostičku", tuhle "kostičku" a nějak to splácat dohromady... Krásně je to vidět na školním informačním systému, který napsali ZČU :lol: (bez urážky, ale ten starší byl prostě lepší...)

Když by jsi dostal úlohu vypsat pole a ty by jsi věděl jak na to, tak víc umět k programování nepotřebuješ, protože základ už máš ;)

Dám ti radu. Javu se naučíš vždycky, z jakéhokoliv jazyka, z jakéhokoliv paradigmatu se snadno naučíš Javu a její pojetí objektového programování. Zato Céčko, to je jazyk. Možná tu bude pár lidí hanit ten 40 let starý jazyk, ale dávej při hodinách pozor. Céčko je silně spjaté s HW, můžeš si tam natvrdo alokovat paměť, můžeš dokonce zahltit celou paměť, ale díky Céčku zjistíš, že Java je jen otrava, která za tebe všechno hlídá.

V Céčku máš nad vším plnou moc, což je výborná věc, ale pro "nezkušeného" cesta do pekel :lol: BTW: V Androidu mám baklářku, takže bych možná i něco věděl...

P.S: Na úroveň kašli, když tě to baví, tak tě to prostě baví...

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 09 led 2015 19:13

Xiri píše:... ale základy jako if a cykly for,while mám za sebou (zkoušky na obzoru). V letním semestru mě čeká C (nevím co přesně, ale je to pro elektrotechniku takže asi nějaké +)

Tak to znáš to úplně nejdůležitější, protože jakýkoliv program se dá poskládat z pouhých dvou stavebních bloků, nazývaných rozhodování a zpracování. Ten první je podmíněný skok, je-li vpřed, pak jde o větvení, je-li zpět, pak jde o cyklus (a těch je zase několik druhů), ten druhý je nějaký příkaz nebo sekvence příkazů, přežvýkávajících data. A pak samozřejmě základní pravidlo pro složený příkaz, ať uvnitř obsahuje jakkoliv složité skákání, musí mít vždy pouze jeden vstup a jeden výstup. Toť vše.
Volání podprogramů a předávání parametrů je pak takový bonus, který tyhle věci usnadňuje, a umožňuje dělat kouzla jako je rekurze nebo sdílení kódu.

Jazyk C je něco jako ostře nabroušená břitva, můžeš se s ní velmi rychle a naprosto dokonale oholit, ale stačí ti jediný špatný pohyb, a uřízneš si půlku obličeje. Ta Java je proti tomu takový moderní elektrický holící strojek, stačí mačkat čudlíky a občas vyměnit baterku, nemůže se ti prakticky nic stát. Ale někdy je ta břitva prostě nenahraditelná, jsou věci které s tím strojkem neuděláš.

Céčko můžeš použít třeba na programování mikrokontrolérů, ale nejen takových jako je Arduino s nabušeným RISCovým procesorem, ale třeba na něco z řady 8051, kde máš 4096 bajtů EPROM na program a 128 bajtů paměti pro data. Mnoho osmibitových procesorů vyvinutých v sedmdesátých letech se stále vyrábí a používá, najdeš je úplně všude kam se podíváš. Jeden máš ve své klávesnici, další v myši, třetí v MP3 přehrávači, jiný ti dělá řadič ve flash disku a i microSD karta ve tvém mobilu má vlastní procesor, pro který někdo musel naprogramovat firmware buď v assembleru, nebo o dost pohodlněji v C. Ty čtyřicet let staré vykopávky mají totiž jednu vlastnost, kterou modernější procesory nemají, jsou strašně jednoduché, a proto mají (vyrobené dnešními technologiemi) nepatrnou spotřebu. Zkus si nějaký dnešní procesor provozovat rok nebo dva nepřetržitého běhu s napájením jedinou knoflíkovou baterií!

O Javě jako začátečnickém jazyku se dost diskutuje, kdysi byl pro podobné účely používán velmi rozšířený BASIC, a nebyla to dobrá volba (i když jde o jeden z nejvýznamnějších programovacích jazyků v historii). Víc se dozvíš zde: http://www.itnews.sk/spravy/software/20 ... om-je-java

S tím, že spolužáci, kteří si s počítači hrají tři čtvrtiny života a programují od základky, jsou proti tobě napřed, si hlavu vůbec nelam. Vždycky potkáš někoho kdo začal dřív a umí toho víc, záleží jenom na tobě co uděláš proto, aby se jejich náskok nezvětšoval. Stejně se budeš muset učit celý život, protože budou přicházet stále nové technologie a nové jazyky, které budeš muset používat. A až toho jednou budeš znát opravdu hodně, zjistíš že všechno to zdánlivě nové tu už o pár desítek let dřív bylo, jen v jiném obalu a na počítačích s milionkrát menším výkonem, které ale udělaly stejnou práci stejně dobře a často i rychleji než ty dnešní...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Xiri
nováček
Stav:

Příspěvekod Xiri » 09 led 2015 23:16

Ten článek odkazuje na informace od lidí, kteří se v tom zřejmě vyznají. Svoje tvrzení podložily zjevně pádnými argumenty. Na FAVce se začíná v prváku také Javou, a pak tam je ještě dobrovolně : Základy objektového programování, nebo tak nějak se to jmenuje. Pracuje se tam s BlueJ sw.

To Domitea :
Pokud to vyjde, taky bych chtěl udělat něco podobného ( s tou bakalářkou myslím), ale je to ještě daleko. Nejdřív se chci po zkouškovým naučit Javu, ta učebnice má 1000+ stran, takže by něco naučit měla. Reference na ní jsou ale rozdílný, člověk má sto chutí číst jenom ty kladný aby neměl pochybnosti, tak snad to nebude ztráta času se z toho učit :-)

Díky všem

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 10 led 2015 10:07

Knížka podle obsahu vypadá dobře, mělo by tam být všechno, co v JDK je. Jen je už Java 8, některé věci jdou napsat trochu jinak, resp. funkcionálně...

Na ty základy bych možná i šel, ono v BlueJ se to OOP může dělat tak, že nakreslíš diagram a vygeneruje ti to kód :D . Každopádně se tam dozvíš, jak se má s objketovým návrhem pracovat a to se hodí, teď je "in"

cosmosD
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod cosmosD » 10 led 2015 15:49

Něco z vlastní zkušenosti. Studuji na ČVUT FIT a teď jsem v 3. ročníku. Já když jsem nastoupil, tak jsem také uměl jen základy - cykly, nějakou tu strukturu programu, trochu OOP. Pak tam byli tací, kteří neuměli vůbec nic a tací, kteří uměli úplně všechno (co se týče programování). Bylo to tak, že ti, co ještě neprogramovali byli z gymplu a zase si ty ostatní dávali v matice. Ti, co to neuměli se programovat naučili, ale stálo to hodně času. Měli jsme programovací úlohy, na každý týden jednu po celý semestr. Ty člověka prostě donutí se to učit a trávit nad tím čas. Ten čas, co nad programováním strávíš, bude opravdu dlouhý, ale je to nutnost. Bez tréninku to nepůjde. Klidně bych programování přirovnal ke sportu. Je běžné, že přijdeš domů a ve volném čase budeš jen tak programovat - trénovat i když už budeš zvládat pokročilejší algoritmy a techniky. Já jsem se tam programovat tak nějak naučil, ani mi nic jiného nezbylo a bavilo mě to. Našel jsem si i práci, kde programuji. To znamená, že programuji každý den, a to pak jde tvůj skill nahoru docela rapidně.

Co se týče jazyků, tak nás učili prvně C, potom C++ a pak co kdo chtěl. Nauč se prvně C a C++ (abys pronikl do objektů) a potom už pro tebe nebude žádný jazyk nějaký větší problém.

Zpět na “Programování a tvorba webu”