Radu, prosím - kde se začít vzdělávat o PC?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Radu, prosím - kde se začít vzdělávat o PC?

Příspěvekod jaojao » 01 zář 2011 13:15

OT...

a nejen to, ale se vzrůstajícím věkem slábne i zrak :D
což může být jak se zdá někdy výhodou :D
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )

Reklama
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 01 zář 2011 13:20

karlos: Řekl bych, že to platí stejně i obráceně, tzv. v názoru starých na mladé.. :D

jaojao: Pravda, takto jsem nepřemýšlel :lol:
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

Qwasyx0
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Qwasyx0 » 01 zář 2011 13:27

Ja třeba když jsem před rokem začal číst ty časopisy Extra HArdware apod, zacalo mne to bavit, chtel jsem vědět všechno...Dost věcem jsem taky nerozuměl...Ale mám kámoše, který skládá PC a jeho jsem se mohl na cokoliv zeptat a on mi to vysvětlil... Samozdrejme, dost jsem se toho naučil i denním čtením taky na pc-help.cz... Ale skoro každý den si čtu něco o počítačích a fakt vidím jak jsem stále vzělanější :D
CPU / AMD Ryzen 7 5800X + Be quiet! DARK ROCK 4 MB / MSI MAG B550 TOMAHAWK RAM / G.SKILL 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Trident Z RGB Neo GPU / ASROCK Radeon RX 6800 XT 16G PSU / Corsair RM750x (2018) SSD / Samsung 970 EVO 1TB HDD / Seagate IronWolf 2TB Case / Fractal Design Meshify C Tempered Glass + Fractal Design Prisma AL-14 ARGB 3-Pack

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 01 zář 2011 13:51

Před hafo roky jsem pracoval na montážích a domů jsem jezdil ve čtvrtek odpoledne. Samozřejmostí bylo, že jsem hned od vlaku zašel do hospody, vyzvědět, co je nového. Zde na mě vždy čekal kamarád a dost často začínal větou: "Mám problém...", za níž následoval výčet jeho trablů s počítačem. Vždy jsem se mu snažil pomoci radou a vysvětlením. Asi po roce jsem přijel domů, kamarád čekal v hospodě a zazněla historická věta: "Měl jsem problém..." a popsal mi co se přihodilo a jak to odstranil. Od té doby si staví a servisuje své počítače sám. Před nedávnem mi zavolal a ptal se, jak se dá opravit ohebný spoj v ploteru. Roste kluk jeden, co nevidět mu budu dávat na opravu své zápeky. A to je "jen" vyučený kovoobráběč :wink:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod jaojao » 02 zář 2011 04:42

karlos : přihodím obrácený příklad, jedni začínají - druzí končí :smile:

Před nedávnem jsem se nemoh dostat na net (bylo černo na LCD :-( ) tak jsem volal svého servismana, odpověděl mi, že už to nedělá, a že servis už v loňském roce zrušil :smile: a byl jsem "namydlený". :D
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )

TTenk
nováček
Stav:

Příspěvekod TTenk » 02 zář 2011 05:36

bileoko:

když to chceš takto obecně tak pak

1) Hardware (tam se dostaneš i k Biosu - ten asi zpočátku vynech, časem se k němu vrátíš)
2) Operační systémy
3) Zabezpečení PC (jak softwarově, tak i hardwarově)
4) Software (a specializovaný software)
5) Internet (opět software a hardware)
6) ... kdo ví co bude dál :)

jak tu několikrát padlo, ten svět se prolíná.
Tou "osnovou" se samozřejmě řídit nemusíš, ale je to "asi tak" posloupně jak se bežný - zkušený uživatel muže o informační technologie zajímat.

Na internetu a forech se dá najít spousta věcí, ale nic nezkazíš ani literaturou (knihkupectví, ale spíše prodejny s IT potřebami) a jak tu bylo zmíněno, tu Ti vždy někdo muže něco vysvětlit...

BTW: jdu spát :D

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 04 zář 2011 08:50

bileoko píše:ntb používám denně a prakticky nic o jeho fungování nevím.

Kolik toho víš o fungování televize, nebo třeba splachovacího záchodu? :wink:

Rad týkajících se studia počítačů třídy IBM-PC tu je dost, jde ale i o to jestli se budeš zajímat jen o omezený svět téhle dávno zastaralé skládačky z konce sedmdesátých let, založené na chybně navrženém procesoru, nebo o počítače všeobecně, od skutečných strojů na kterých závisí fungování dnešního světa, přes nepřekonatelné chroupače čísel, až někam k téměř mimozemským výtvorům, které se dají těžko pochopit bez rozvinuté schizofrenie :lol:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Tomina
Level 5.5
Level 5.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Tomina » 04 zář 2011 10:50

Připadá mi, že flame-u na podobná témata (jak začít programovat, jak se dozvědět více o PC, jak si namazat chleba máslem) tu začínám býti víc než dost. Pokud chce milá pisatelka něco vědět o PC, není nic snažšího, než si v knihkupectví koupit některou z milióny knih o informatice. Já sám jich doma mám 6 a věnují se naprosto všemu. Začíná to el. signály, poté HW, periferie, SW, atd. Na školách by se tento předmět měl dokonce i vyučovat. Tedy za předpokladu, že si studenti nevyhádají namísto probírání látky, internet.

34regulus
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod 34regulus » 04 zář 2011 11:47

Já bych docela doporučil časopis CHIP- je drahý ale pravidelně se tam dočtete o novinkách. Navíc v přibaleném DVDíčku jsou k mání i různý prográmky k vyzkoušení i poměrně velký a solidní programy k práci i ochraně a údržbě PC. Některý z nich jsou i jinak k mání pouze placeně, nebo kradeně. Chip nabízí jejich LEGÁLNÍ verzi. :smile: Co se týče té drahoty- je to měsíčník a vychází na začátku měsíce a ke koupi je za 195 kč.
Při předplatném cena klesá na 165 kč. :huh: Cena teda fakt nic moc, ale je to dost velká porce čtení a k tomu i softwaru, takže podle mně se to vyplatí! :wink: Možná bych vám zaslal i verzi v *.pdf - která je vždy na DVD ( na novém- zářijovém je *.pdf srpnové číslo ). Stačí poslat e-mailovou adresu. Teda udělám to jenom jednou- aby jste viděli co tam je, nastálo to dělat odmítám! :dontgetit: No a pokud všemu neporozumíte- tak vězte , že tento stav je u mne běžný u nejméně 25% článků. Jsou tam ale i takové jaksi "stravitelnější" a i ty odbornější se dají s pomocí wikipedie nakonec strávit. :smile: ps. jsem běžný uživatel PC- původně vyučený s dodělanou maturitou- takže , žádný strach ono se to časem poddá. Jo a nejsem ani distributor časopisů! :lol:
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 04 zář 2011 11:51

IMHO by pro začátek stačilo "Jak na počítač" třeba i pár starších čísel a postupně přejít na Chip nebo Computer World
http://jnp.zive.cz/
http://www.chip.cz/
http://computerworld.cz/
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Andrew98
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod Andrew98 » 04 zář 2011 12:04

Tomina píše:Na školách by se tento předmět měl dokonce i vyučovat. Tedy za předpokladu, že si studenti nevyhádají namísto probírání látky, internet.

u nás se vyučoval jenom 6 třídu a polovinu roku jsme strávili čáranicema v malování :/
Intel Xeon E3-1231v3 + SilentiumPC Fera 2
ASUS B85-PRO GAMER
Sapphire R9 270X Toxic Boost
Kingston HyperX Savage 16GB CL9 1600Mhz
Seasonic SS-620GM2 Evo 620W
Intel 520 120 GB + Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB
iiyama ProLite X2483HSU-B1

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Prosím o radu jak předělat PC