Bastlírna (Slaboproud)
- Teedok
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Schéma (slaboproud) Blikač aktivovaný nízkou intenzitou osvě
Trochu jsem se zmátl....určitě chci aby to bylo jako stavebnice takže to udělám každý plošnák zvlášť...
Freerapid 4ever
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Tak s pravdivostní tabulkou sem si já blb trochu šlápnul do h... Ono je to tak že 3 čítače MHB4024 řetězené Q7 na CLK zvládnou ve dvojkové soustavě napočítat 21 úrovní H tedy 21 jednotek. Což je v desítkové soustavě číslo 2 097 151.
Já trubka pořád proč ta pravdivostní tabulka nebere konec. Kdybych jí chtěl udělat kompletní musela by obsahovat oněch 2097151 řádků. To doopravdy nedám. Něco vymyslím abych mohl pokračovat ve vysvětlování.
Já trubka pořád proč ta pravdivostní tabulka nebere konec. Kdybych jí chtěl udělat kompletní musela by obsahovat oněch 2097151 řádků. To doopravdy nedám. Něco vymyslím abych mohl pokračovat ve vysvětlování.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.
- Teedok
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
já vůl jsem spadl když jsem šel ze školy a zlomil jsem si 2 prsty(malíček a prsteníček)a celej den lítal po doktorech....navíc mám něco se zápjestím...jediná výhoda že budu možná nějakej den doma....snad zejtra dodělám ten tišťák, jsem v naprosto finální fázi...
Freerapid 4ever
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Tvoje zlomeniny mě sice mrzí ale pokud se na věci mám dívat pozitivně bude dostatek času věnovat se teorii a být tak dostatečně připraven než se se zdravýma rukama vrhneš do praxe.
Ještě jednou dávám odkaz a doplňuji další na učební texty okolo číslicové elektroniky.
Při hledání podkladů pro další naše povídání na konkrétní téma jsem našel velmi pěkně zpracovaný projekt Led barevné hudby (zařízení měnící barvu světla v závislosti na zvukových podnětech) Postavené do koupelnového mléčného svítidla. zpracováním a odhadnutou výslednou cenou celého projejtu jsem byl tak nadšen že celý projekt doporučuji posunout před ten náš jako praktické cvičení. http://www.dep.fmph.uniba.sk/~kundracik ... _Lucia.pdf
A nyní k našemu problému a to stylu propojení několika IO dvojkových čítačů.
Nejprve si představýme staršího bráchu čítače CMOS MHB4024 a to čtyř bitový binární asynchronní čítač TTL MH7493.
Odkaz na DATASHEET ekvivalentu SN7493 v PDF.
Bohužel pokračování později.
Ještě jednou dávám odkaz a doplňuji další na učební texty okolo číslicové elektroniky.
- Seriál číslicová elektronika časopisu ABC
- Učební texty SPŠ Zlín - Čítače Ke stažení nebo zobrazení ve formátu PDF
Při hledání podkladů pro další naše povídání na konkrétní téma jsem našel velmi pěkně zpracovaný projekt Led barevné hudby (zařízení měnící barvu světla v závislosti na zvukových podnětech) Postavené do koupelnového mléčného svítidla. zpracováním a odhadnutou výslednou cenou celého projejtu jsem byl tak nadšen že celý projekt doporučuji posunout před ten náš jako praktické cvičení. http://www.dep.fmph.uniba.sk/~kundracik ... _Lucia.pdf
A nyní k našemu problému a to stylu propojení několika IO dvojkových čítačů.
Nejprve si představýme staršího bráchu čítače CMOS MHB4024 a to čtyř bitový binární asynchronní čítač TTL MH7493.
Odkaz na DATASHEET ekvivalentu SN7493 v PDF.
Bohužel pokračování později.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.
- Teedok
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Takže ted me zmátla jedna věc jak jsou ty výstupy(3, 15, 5,17) tak ty přijdou jak? Původně jsem myslel ze to půjde na binární citac podle těch Q. Ale moc to nevychází...
Freerapid 4ever
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Takže řeč nebo spíše dotaz je na svorky koncových (Výstupních) bloků s tranzistory ovládající Led? Pokud je tomu tak - Ano tebou zmiňované svorky půjdou na výstupy Qx binárních čítačů jen to tam nejde namrskat jak tě napadne. Musíme ctít určité zákonitosti. Rád bych ti o tom napsal více ale nechce se mi v návodu skákat jako kamzík tam a zpět. Poprosil bych o trpělivost.
Pokud jsi četl můj předchozí příspěvek a zmátlo tě to. Snažím se funkci a propojení jednotlivých IO vysvětlit na něčem co má méně výstupů a editace funkční tabulky má méně kroků. Ale i tak to bude opruz pokud použiji pouze 2/3 IO 7493 tedy 3 výstupy při použití tří IO a propojím poslední výstup se vstupem dalšího čítače dostanu se na binární číslo 111 111 111 což v desítkové soustavě představuje 511 kroků tedy 511 řádků pravdivostní tabulky. Na tabulce dělám.
Pokud jsi četl můj předchozí příspěvek a zmátlo tě to. Snažím se funkci a propojení jednotlivých IO vysvětlit na něčem co má méně výstupů a editace funkční tabulky má méně kroků. Ale i tak to bude opruz pokud použiji pouze 2/3 IO 7493 tedy 3 výstupy při použití tří IO a propojím poslední výstup se vstupem dalšího čítače dostanu se na binární číslo 111 111 111 což v desítkové soustavě představuje 511 kroků tedy 511 řádků pravdivostní tabulky. Na tabulce dělám.
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Já se tu jako trouba snažím něco vysvětlit a přitom tě stále odkazuji ne seriál kde už je to napsané.
Začni se čtením zde kapitola 22 a dočti alespoň do kapitoly 34.
Zajímá nás hlavně rozšíření početního cyklu a pravdivostní tabulky. Získané zkušeností pak využijeme pro práci s naším binárním čítačem MHB4024. Což je vlastně 1 a 2/3 čítače MH7493 v jednom pouzdře. Tedy sedum Qx výstupů.
Začni se čtením zde kapitola 22 a dočti alespoň do kapitoly 34.
Zajímá nás hlavně rozšíření početního cyklu a pravdivostní tabulky. Získané zkušeností pak využijeme pro práci s naším binárním čítačem MHB4024. Což je vlastně 1 a 2/3 čítače MH7493 v jednom pouzdře. Tedy sedum Qx výstupů.
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Nyní bychom si mohli ukázat jak si rychle odvodit do kolika umí binární čítač počítat. Z předchozího textu lze dovodit že stačí znát počet Q výstupů a vědět jak snadno a rychle převést z dvojkové do desítkové soustavy. Použil sem strejdu Googla a vypadl na mne tenhle online převodník. http://www.converter.cz/baster/baster.php Nyní jen stačí zadat číslo ve dvojkové sestavě .. kolik Q vývodů tolik jednotek a zadat převod do desítkové soustavy. Převedené číslo značí počet impulzů + 1 na vstupu CLK IO, které jsou třeba odeslat aby se binární čítač vrátil do výchozího stavu.
Nyní si povíme jak se rychle dopracovat k dělení impulsů u binárního čítače. Ono je to v podstatě to samé jako v předchozím případě kolik vývodů Q tolik jednotek + 1 v desítkové soustavě.
Fiktivní čítač má pouze jeden Q vývod. Jedna ve dvojkové soustavě se rovná 1 v desítkové soustavě. Nyní přičtu 1 v desítkové a každý prvňák ti na prstech ukáže že 1+1=2.
Fiktivní čítač má 2 Q vývody 11 jsou ve dvojkové soustavě 3 přičtu +1 = 4 a takto se dá jet dál.
Pokud budu rozšiřovat početní cyklus záleží kam na které Qx zapojím vstup CLK dalšího čítače. Budeme li rozšiřovat početní cyklus MHB4024 o další IO a zapojíme li CLK IO3 (dle našeho schématu) na Q7 IO2 bude vývod Q1 IO3 již osmým v pořadí. Bude tedy potřeba (11 11 11 11 = 256) 256 +1 impulz aby se vstup Q1 IO3 (dle našeho schématu) vrátil do původního stavu.
Pokud tedy zachovám zapojení z předchozího odstavce bude pro výstup Q7 IO3 (dle našeho schématu) zapotřebí (111 111 111 111 11 = 4095) 4095+1 impulz aby se celý čítač IO3 vrátil do výchozího stavu.
DOMÁCÍ ÚKOL
Stejným stylem propojíme (dle našeho schématu) IO3 a IO4...Q7 IO3 na CLK IO4 dostaneme tak čítač o 21 vývodech Qx.
Myslím že máš konečně dost zavařenou hlavu. Příště neco o tom jak to bude fungovat když použijeme pro pohon dalšího čítače například výstup Q1 čítače předchozího.
Nyní si povíme jak se rychle dopracovat k dělení impulsů u binárního čítače. Ono je to v podstatě to samé jako v předchozím případě kolik vývodů Q tolik jednotek + 1 v desítkové soustavě.
Fiktivní čítač má pouze jeden Q vývod. Jedna ve dvojkové soustavě se rovná 1 v desítkové soustavě. Nyní přičtu 1 v desítkové a každý prvňák ti na prstech ukáže že 1+1=2.
Fiktivní čítač má 2 Q vývody 11 jsou ve dvojkové soustavě 3 přičtu +1 = 4 a takto se dá jet dál.
Pokud budu rozšiřovat početní cyklus záleží kam na které Qx zapojím vstup CLK dalšího čítače. Budeme li rozšiřovat početní cyklus MHB4024 o další IO a zapojíme li CLK IO3 (dle našeho schématu) na Q7 IO2 bude vývod Q1 IO3 již osmým v pořadí. Bude tedy potřeba (11 11 11 11 = 256) 256 +1 impulz aby se vstup Q1 IO3 (dle našeho schématu) vrátil do původního stavu.
Pokud tedy zachovám zapojení z předchozího odstavce bude pro výstup Q7 IO3 (dle našeho schématu) zapotřebí (111 111 111 111 11 = 4095) 4095+1 impulz aby se celý čítač IO3 vrátil do výchozího stavu.
DOMÁCÍ ÚKOL
Stejným stylem propojíme (dle našeho schématu) IO3 a IO4...Q7 IO3 na CLK IO4 dostaneme tak čítač o 21 vývodech Qx.
- Kolik impulzů je třeba aby se vývod Q5 IO3 vrátil do původního stavu?
- Kolik impulzů je třeba aby se vrátil vývod Q2 IO4 do původního stavu?
- Kolik impulsů je třeba aby se celá sestava IO2 až IO4 vrátila do původního výchozího stavu?
Myslím že máš konečně dost zavařenou hlavu. Příště neco o tom jak to bude fungovat když použijeme pro pohon dalšího čítače například výstup Q1 čítače předchozího.
- Teedok
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Takže pravdivostní tabulku nějak nezvládám, ale snážím se stále studovat tvé podklady nicméně škola mě dosti vytěžuje...
konečně jsem dodělal plošňák ale nepřechroustalo mi to koncovku z toho programu takže jsem to překreslil ručně a vyfotil...
http://img201.imageshack.us/my.php?image=nvrhplokune555jpg.jpg
Ps.: zobrazovalo se špatné rozlišení(buďto malé nebo velké) takže tu je pouze odkaz...pokud y se to někomu povedlo tak to sem klidně hoďte jako obrázek.
konečně jsem dodělal plošňák ale nepřechroustalo mi to koncovku z toho programu takže jsem to překreslil ručně a vyfotil...
http://img201.imageshack.us/my.php?image=nvrhplokune555jpg.jpg
Ps.: zobrazovalo se špatné rozlišení(buďto malé nebo velké) takže tu je pouze odkaz...pokud y se to někomu povedlo tak to sem klidně hoďte jako obrázek.
Freerapid 4ever
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Provádím kontrolu tvého tištěného spoje chyby:
Nyní ke konstrukci spoje upravil bych:
Pokud mi to vyjde pokusím se o vlastní návrh a dám ti k posouzení.
Nyní k pravdivostním tabulkám.
Když ti to hlava nebere zkusíme časový diagram asynchronního čítače:
- Trimr P1 chybí ploška pro běžec stojaté trimry mají vývody uspořádané do trojúhelníku
- Nevidím žádné otvory pro upevnění desky do krabice
- V takto přemalovaném stavu nejsem schopen desku posoudit rozměrově
- Dioda zadní modrá se bude umísťovat do zadní stěny krabice vůbec bych ji nedával na desku
- Přepínač pro zastavení impulsů to samé jako 1
- Dráto-spojka z vývodu 4 lze zlikvidovat protažením cesty mezi špičkami IN a OUT
- Rozměry celé desky se dají zmenšit stojatou montáží odporů potažmo dalších součástek
Pokud mi to vyjde pokusím se o vlastní návrh a dám ti k posouzení.
- Teedok
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Jan Pašek píše:Provádím kontrolu tvého tištěného spoje chyby:
Trimr P1 chybí ploška pro běžec stojaté trimry mají vývody uspořádané do trojúhelníku
Nevidím žádné otvory pro upevnění desky do krabice
Dioda zadní modrá se bude umísťovat do zadní stěny krabice vůbec bych ji nedával na desku
Přepínač pro zastavení impulsů to samé jako 1
Dráto-spojka z vývodu 4 lze zlikvidovat protažením cesty mezi špičkami IN a OUT
Za prvé - trimr opravím nevšiml jsem si
Za druhé - mám větší desku takže zkusím co nejvíce nahustit spoje a pak až udělám díry(počítám s nimy) a pak až to ostřihnu
Za třetí - diodu a přepínač taky předělám
Za čtvrté - ještě mě napadlo že bych provedl spoj místo pod tou "dráto-spojkou" tak skrz integráč tvoje varianta by se mi tam dost pletla
Ps.: z toho obrázku je to krásně vidět
Freerapid 4ever
Nakresli si to na čtverečkovaný papír. Rozteč součástek je v rastru (násobku) 2,5 mm. Tedy např. na miniaturní odpory zvolíš vzdálenost pájecích bodů 10 nebo 12,5 mm atd., ostatní podle součástek, které máš.
Příklad:
Příklad:
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”