Neato by měl mít algoritmy od MIT, pokud to nejsou jen reklamní žvásty.
Koukám že Roomba už také přešel na tvar podkovy dle Neata (lepší úklid rohů). Stejně ale počítej, že jednou za čas budeš muset uklidit sám + 1 - 2 cm od stěny to stejně nepokryje. Kde jsou ještě problémy je místo, kde Neato jede napůl po pevné podlaze a napůl po koberci, to některé nečistoty nevezme. Když je celý na podlaze nebo na koberci nejsou problémy, pokud nemáš koberec s dlouhými chlupy / třásněmi.
Ten Roomba je docela drahý, připlácíš za nabíječku s vycucnutím vnitřní nádobky odpadu (kdysi to měli jen průmyslové robotické vysavače). Ale stejně počítej s tím, že to nadlouho nevydrží a budeš muset vysypávat často, i když budeš mít doma naklizeno. Neato má větší vnitřní nádobku (zhruba 3/4 litru) a i když ho pošlu jednou za čas do místnosti, kam skoro nechodíme a je tam naklizeno + koberce, vždy naplní minimálně 1x nádobku po okraj. Budeš v šoku odkud pořád bude vozit smetí

Když ho pošlu do ložnice kde jezdí i pod postelí a kde má právě pod postelí skrýš pes, tak je schopen i z čisté místnosti přivést 3 - 5 nádobek smetí! Nechtěl jsem tomu zpočátku ani věřit.
Já měl na cenu štěstí, nakoupil jsem nový kus výhodně za 15 500 Kč, jinde ten stejný kousek za 23 000 - 26 000 Kč