Jeden známý se se mnou vsadil, že mu nedokáži sehnat digitální transformátor, který by měnil napětí z 220V -> 110V. Já jsem mu říkal, že se určitě vyrábí seriově, ale on argumentoval, že to ne, a ani na zakázku to málokterá firma dokáže vyrobit.
V práci má na starý transformátor zapojené nějaké zařízení, vypadalo na na pekárnu chleba, ale to není podstatné. Jen jsem chtěl zdruraznit, že odběr bude zřejmě kolem 0,5kW čí víc. A potřeboval by nějakou menší krabičku, narozdíl od starého "analogového transformátoru", který mu zabírá polovinu stolu.
Ale jak se to vlastně s frekvencí? pokud se nepletu, tak přístroje z US mají 60Hz a u nás 50Hz...a má to vliv na funkčnost přístroje? jelikož jsem četl, že transformátor dokáže změnit napětí ale né frekvenci a v případě se může zařízení zahřívat..
ELEKTROKOV, a. s. ZNOJMO - Závod ELEKTRO
- kvalitní, ale veliké..
GES Electronics
- vůbec netuším který..
PS Electronic
- trafa skladem a i na zakázku
Emo.cz
- do 150VA, což by zřejmě nestačilo, pokud je to právě to 150W
Elektro Maňák Louka
- docela perfektní, ale vypadá to na Čínu..
přinejhorším navinout na zakázku: http://www.trafo.cz/
Kdyby mi dokázal někdo poradit, byl bych velice rád.
Transformátor - pro všechny fandy elektra Vyřešeno
Re: Transformátor - pro všechny fandy elektra
Stačí použít autotrafo, které má při stejném výkonu obvykle menší rozměry, než transformátor. Sekundár je ale spojený galvanicky se sítí. To by zde nemělo vadit. Navine ho každá navijárna traf podle požadovaných parametrů. 0,5 kW je relativně malý výkon.
Autotransformátor má několik výhod. Odpadá sekundární napětí, je zde jen jedno vinutí s odbočkou. Společnou částí vinutí prochází jen rozdíl proudů spotřebiče a sítě, takže stačí drát o menším průměru. Průřez jádra (a tím i jeho velikost) se volí jen podle průchozího (rozdílového) výkonu, nikoliv výkonu odebíraného.
Ve frekvenci sítě 50 nebo 60 Hz není v podstatě rozdíl, u tepelného spotřebiče se nemůže nijak projevit.
Jestli to má ale pekárnu chleba, tak pochybuju o výkonu 0,5 kW, tak spíš 5 kW.
Pak existují měniče napětí, které pracují podobně, jako zdroj v počítači, ale výstupní napětí není stejnosměrné, ale střídavé. Jsou to takzvané střídače. Ovšem pokud má být frekvence 50 Hz, tak ten střídač nebude menší, než autotransformátor, nehledě k jeho možné vyšší poruchovosti.
Autotransformátor má několik výhod. Odpadá sekundární napětí, je zde jen jedno vinutí s odbočkou. Společnou částí vinutí prochází jen rozdíl proudů spotřebiče a sítě, takže stačí drát o menším průměru. Průřez jádra (a tím i jeho velikost) se volí jen podle průchozího (rozdílového) výkonu, nikoliv výkonu odebíraného.
Ve frekvenci sítě 50 nebo 60 Hz není v podstatě rozdíl, u tepelného spotřebiče se nemůže nijak projevit.
Jestli to má ale pekárnu chleba, tak pochybuju o výkonu 0,5 kW, tak spíš 5 kW.
Pak existují měniče napětí, které pracují podobně, jako zdroj v počítači, ale výstupní napětí není stejnosměrné, ale střídavé. Jsou to takzvané střídače. Ovšem pokud má být frekvence 50 Hz, tak ten střídač nebude menší, než autotransformátor, nehledě k jeho možné vyšší poruchovosti.
To né, ta pekárna nemá 5kW, vždyť naše trouba v kuchyni má odběr kolem 3kW. Něco právě přes 0,5kW, třeba tato 800W.
Já měl vždy v paměti, že výstupní napětí u zdroje v PC je vždy stejnosměrné, ale ty tvrdíš střidavé. Pokud se nepletu, základní deska pracuje s 3,3V a zdroj zvládá dovávat napětí právě od 3,3V až 12V...
Jinak jsem zjistil, že měnič zvládá měnit nejenom stejnosměrné na střídavé, ale i obráceně, měnit frekvenci atd.
Já měl vždy v paměti, že výstupní napětí u zdroje v PC je vždy stejnosměrné, ale ty tvrdíš střidavé. Pokud se nepletu, základní deska pracuje s 3,3V a zdroj zvládá dovávat napětí právě od 3,3V až 12V...
Jinak jsem zjistil, že měnič zvládá měnit nejenom stejnosměrné na střídavé, ale i obráceně, měnit frekvenci atd.
Jestli to je opravdu příkon do 1 kW, tak to autotrafo by nemělo být větší než tak dvě cihly položené na sobě.
Já netvrdím, že výstupní napětí PC je střídavé, naopak. Původně je střídavé, ale usměrní se. U tepelného spotřebiče by bylo jedno, jestli je napětí stejnosměrné, nebo střídavé.
Počítačový zdroj je proto tak malý, že pracuje s vysokou frekvencí a tím se dá na jádro použít feritový materál. Čím je pracovní ferkvence transformátoru větší, tím lze použít menší jádro při stejném výkonu.
Na frekvence okolo 50 Hz nelze použít ferit, jádro musí bát z transformátorovývh plechů.
Lepší řešení, než autotrafo těžko existuje.
Já netvrdím, že výstupní napětí PC je střídavé, naopak. Původně je střídavé, ale usměrní se. U tepelného spotřebiče by bylo jedno, jestli je napětí stejnosměrné, nebo střídavé.
Počítačový zdroj je proto tak malý, že pracuje s vysokou frekvencí a tím se dá na jádro použít feritový materál. Čím je pracovní ferkvence transformátoru větší, tím lze použít menší jádro při stejném výkonu.
Na frekvence okolo 50 Hz nelze použít ferit, jádro musí bát z transformátorovývh plechů.
Lepší řešení, než autotrafo těžko existuje.
Ok. Jinak co si myslíš o tomto jednofázovém autotranformátoru, konkrétně T76.2715 se 1000VA a váhou 7,9Kg za 4250Kč? ale zdá se mě docela drahý...
Trafa jsou dnes drahá. Jinak mně připadá dobré. Tu cenu musí uvážit známý, jestli kvůli tomu, aby měl na stole menší krabici, dá za to ty peníze.
Taková autotrafa se dají sehnat z druhé ruky značně levněji. Dříve se používaly hojně v místech, kde byl elektrický rozvod 120 V. V některých částech Prahy to prý bylo ještě v osmdesátých letech.
Trafa byla ze 120 na 220 V, různých výkonů. Dá se zapojit obráceně, z 220 na 120.
Taková autotrafa se dají sehnat z druhé ruky značně levněji. Dříve se používaly hojně v místech, kde byl elektrický rozvod 120 V. V některých částech Prahy to prý bylo ještě v osmdesátých letech.
Trafa byla ze 120 na 220 V, různých výkonů. Dá se zapojit obráceně, z 220 na 120.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Transformátor - pro všechny fandy elektra Vyřešeno
Vidím, že se zde matou pojmy. Pro napájení počítačů a nejenom nich, ale dnes v drtivé většině spotřební elektroniky, se používají spínané zdroje. Princip je následující: nejprve se usměrní střídavé napětí el. sítě. Pomocí měniče (integrovaný obvod + další) se ze získaného usměrněného napětí el. sítě "vyrobí" střídavé napětí, ale o podstatně vyšším kmitočtu (50 - 200kHz). V transformátoru, který je díky použitému kmitočtu podstatně menší, získáme potřebná napětí, která se následně usměrní. Díky právě měniči je takový zdroj značně menší než klasický.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”