rád bych si pořídil nový mobilní telefon, neboť můj stávající (Nokia 5230) už mi delší dobu svými nedostatky pije krev. Prosím berte na vědomí, že jsem žádný chytrý telefon v ruce nedržel, tak nevím, jak jsou mé následující požadavky reálné, nebo jestli to naopak nejsou prkotiny, které mají všechny telefony.
Požadavky
1) OS: Asi cokoliv kromě Symbianu, pracovní aplikace ho nepodporuje. Nepočítám, že Apple bude něco do 3 tisíc prodávat, takže asi Android/Windows. S Win mám zkušenosti jen z PC, Android jsem ani neviděl.
2) Použitelný fotoaparát, ta 5230 ho má šílený. Předtím jsem měl Sony Ericsson G502 (který mi ukradli a já pak ve spěchu koupil tuto Nokii a později litoval) také s 2Megapixelovým foťákem a fotky byly pěkné, vyfocený text byl krásně čitelný. Nejde mi o to, že bych na potkání cvakal kolem sebe jako japonský turista, ale občas potřebuju udělat fotku a chci ji mít ostrou (onehdá mi lehce ťukli auto a z pojišťovny mi psali, že na těch fotkách nic nevidí), přečíst si text z vyfocené A4 atd.
3) Offline! mapy s navigací. To mě na 5230 naopak potešilo, že jí říkám "navigace, se kterou si můžu zavolat". Nečekal jsem od toho bůhvíjakou kvalitu, ale vždycky jsem díky nim dojel na místo určení a rád bych, aby to zvládal i nový telefon.
4) Podpora wifi, bluetooth, ta wifi mi dost chybí.
5) Přídavná pamět. V 5230 mám 8GB paměťovou kartu a rád bych využil v novém telefonu. Nevím, jak je na tom kompatibilita, ale dávat další peníze do nové karty úplně nemohu.
6) Nabíjení přes USB. G502 zvládal, 5230 naopak ne a při cestě bez nabíječky jsem byl v háji. Tohle není úplně nutnost, ale v nouzi je snaží si půjčit USB kabel než shánět specifickou nabíječku.
7) Široká qwerty klávesnice. U 5230 jsem si celkem zvykl, že když ji překlopím, mám k dispozici podstatně pohodlnější qwerty klávesnici, než na výšku (tam byla k dispozici klasická abc2..., v prohližeči pak i qwerty, ale na výšku se na tom moc nedalo psát).

MS Word a Powerpoint (v Excel ani nedoufám, ale bylo by to super), byl bych jen rád.
9) Jednoduchý e-mail klient. V 5230 jsem ho kvůli absenci wifi nepoužíval (jestli vůbec nějaký má), nepotřebuji něco ve stylu MS Outlook, jen s webovým rozhraním některých poskytovatelů mail služeb jsem měl docela problém.
10) Zábava. Rád bych si u článku občas přehrál instruktážní video (většinou Youtube), což se miu 5230 nedařilo, počítám tedy podpora flashe? Hrát na tom moc nehodlám, na to mohu využít PC, které mám doma, snad jen, kdyby to umělo emulovat Game Boy, což snad nemá požadavky na výkon stroje.
Abych to nějak shrnul, potřebuji něco, s čím se dovolám, napíšu smsku, můžu chatovat přes skype, dostanu se na místo určení, přečtu si aspoň PDF a maily a využiju firemní aplikaci (je to jen nenáročný file manager s podporou iOS,Android a Windows). Zkrátka něco pro snad nenáročného uživatele do školy a práce.
Děkuji za vaše rady, Pavel
p.s. Prosím opravdu o snahu dodržet finanční limit, stovku dvě nad přežiju, ale když jsem se tu zběžně díval do dalších témat, tak si někdo napíše limit 2 tisíce a sám pak navrhuje telefon za 4 a žádá jeho schválení.