chytrý mobil do 3 tisíc

Vše o vašich mobilních zařízeních…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pavel95
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

chytrý mobil do 3 tisíc

Příspěvekod Pavel95 » 17 kvě 2014 09:32

Dobrý den,
rád bych si pořídil nový mobilní telefon, neboť můj stávající (Nokia 5230) už mi delší dobu svými nedostatky pije krev. Prosím berte na vědomí, že jsem žádný chytrý telefon v ruce nedržel, tak nevím, jak jsou mé následující požadavky reálné, nebo jestli to naopak nejsou prkotiny, které mají všechny telefony.

Požadavky
1) OS: Asi cokoliv kromě Symbianu, pracovní aplikace ho nepodporuje. Nepočítám, že Apple bude něco do 3 tisíc prodávat, takže asi Android/Windows. S Win mám zkušenosti jen z PC, Android jsem ani neviděl.
2) Použitelný fotoaparát, ta 5230 ho má šílený. Předtím jsem měl Sony Ericsson G502 (který mi ukradli a já pak ve spěchu koupil tuto Nokii a později litoval) také s 2Megapixelovým foťákem a fotky byly pěkné, vyfocený text byl krásně čitelný. Nejde mi o to, že bych na potkání cvakal kolem sebe jako japonský turista, ale občas potřebuju udělat fotku a chci ji mít ostrou (onehdá mi lehce ťukli auto a z pojišťovny mi psali, že na těch fotkách nic nevidí), přečíst si text z vyfocené A4 atd.
3) Offline! mapy s navigací. To mě na 5230 naopak potešilo, že jí říkám "navigace, se kterou si můžu zavolat". Nečekal jsem od toho bůhvíjakou kvalitu, ale vždycky jsem díky nim dojel na místo určení a rád bych, aby to zvládal i nový telefon.
4) Podpora wifi, bluetooth, ta wifi mi dost chybí.
5) Přídavná pamět. V 5230 mám 8GB paměťovou kartu a rád bych využil v novém telefonu. Nevím, jak je na tom kompatibilita, ale dávat další peníze do nové karty úplně nemohu.
6) Nabíjení přes USB. G502 zvládal, 5230 naopak ne a při cestě bez nabíječky jsem byl v háji. Tohle není úplně nutnost, ale v nouzi je snaží si půjčit USB kabel než shánět specifickou nabíječku.
7) Široká qwerty klávesnice. U 5230 jsem si celkem zvykl, že když ji překlopím, mám k dispozici podstatně pohodlnější qwerty klávesnici, než na výšku (tam byla k dispozici klasická abc2..., v prohližeči pak i qwerty, ale na výšku se na tom moc nedalo psát).
8) Čtení dokumentů. Rád bych, aby to zvládalo alespoň PDF a obyčejný textový dokument. Pokud v tom navíc otevřu (pro čtení, nepotřebuji úpravu
MS Word a Powerpoint (v Excel ani nedoufám, ale bylo by to super), byl bych jen rád.
9) Jednoduchý e-mail klient. V 5230 jsem ho kvůli absenci wifi nepoužíval (jestli vůbec nějaký má), nepotřebuji něco ve stylu MS Outlook, jen s webovým rozhraním některých poskytovatelů mail služeb jsem měl docela problém.
10) Zábava. Rád bych si u článku občas přehrál instruktážní video (většinou Youtube), což se miu 5230 nedařilo, počítám tedy podpora flashe? Hrát na tom moc nehodlám, na to mohu využít PC, které mám doma, snad jen, kdyby to umělo emulovat Game Boy, což snad nemá požadavky na výkon stroje.

Abych to nějak shrnul, potřebuji něco, s čím se dovolám, napíšu smsku, můžu chatovat přes skype, dostanu se na místo určení, přečtu si aspoň PDF a maily a využiju firemní aplikaci (je to jen nenáročný file manager s podporou iOS,Android a Windows). Zkrátka něco pro snad nenáročného uživatele do školy a práce.

Děkuji za vaše rady, Pavel

p.s. Prosím opravdu o snahu dodržet finanční limit, stovku dvě nad přežiju, ale když jsem se tu zběžně díval do dalších témat, tak si někdo napíše limit 2 tisíce a sám pak navrhuje telefon za 4 a žádá jeho schválení.

Reklama
Rewqa
Moderátor
Master Level 9
Master Level 9
Stav:
Kontakt:

Re: chytrý mobil do 3 tisíc

Příspěvekod Rewqa » 17 kvě 2014 10:37

Jediný rozumný do tří tisíc co se dá pořidit je http://www.alza.cz/nokia-lumia-520-black-d414380.htm Všechno co chceš to umí. Akorát si zjisti jestli ta tvoje aplikace umí Windows Phone.

Do Androidu v týhletý cenový kategorii nemá cenu jít, protože by si se u toho akorát vztekal jak je to pomalý.
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | ASUS ROG Strix GTX 1070 OC | 32GB Kingston DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help

Geek3
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Geek3 » 17 kvě 2014 14:19

Rozhodně souhlasím už se zmíněnou Lumií 520. Sám ji vlastním a nikdy jsem s telefonem nebyl spokojenější (vlastnil jsem 2 androidy). Má veliký display, slušný foťák, rychlá odezva, jako snad všechny Nokie má mapy i navigaci pro ČR a SK zdarma, rychle se rozrůstající počet aplikací a navíc skvěle vypadá. V balení má navíc ještě sluchátka. !Jenom upozornění. potřebujete micro Sim kartu! Na pobočce operátora by vám ji ale měli seříznout.
I have not failed, I´ve just found 10 000 ways that won´t work.
-T. A. Edisson-

lucaso84
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod lucaso84 » 17 kvě 2014 15:09

Ve čtvrtek jsem si tu Lumii koupil a za těch pár dní mohu říct, že je dobrá na tu cenu. Na menu se dá zvyknout aplikací a her tam je spousta. Vypadá pěkně, fotí a natáčí taky dobře. Za tu cenu jedině tu Lumii 520.
CPU: Intel Core i5 10400F 2,9GHz
OP: 16GB Kingston 2666MHz
GFX: ASUS Dual Radeon RX 7600 V2 OC Edition, 8GB GDDR6
MB: GIGABYTE B460M DS3H - Intel B460
HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB
SSD: Samsung 860 EVO 500GB
Zdroj: CHIEFTEC zdroj GPS-600A8 600W
Case: Evolveo Ray 4
Chladič: Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2

Pavel95
nováček
Stav:

Příspěvekod Pavel95 » 18 kvě 2014 19:06

Děkuji za odpovědi. Zběžně jsem si projel nějakou tu recenzi a často tam bylo zmiňován velmi slabý fotoaparát, čehož jsem se trochu obával. Když jsem si našel nějaké fotky pořízené lumií 520, tak jsem zjistil, že je to skutečně slabší, než jsem čekal, ale myslím, že pro mě dostatečné. V ostatních ohledech to vypadá, že splňuje přesně to, co po telefonu požaduji.

lucaso84
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod lucaso84 » 19 kvě 2014 06:10

Fotoaparát je dobrý. Sice nemá ledku, ale to nevadí. Jen se mě zatím nepodařilo najít nějaké rozšířené funkce toho fotoaparátu, ale snad tam někde jsou.
CPU: Intel Core i5 10400F 2,9GHz
OP: 16GB Kingston 2666MHz
GFX: ASUS Dual Radeon RX 7600 V2 OC Edition, 8GB GDDR6
MB: GIGABYTE B460M DS3H - Intel B460
HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB
SSD: Samsung 860 EVO 500GB
Zdroj: CHIEFTEC zdroj GPS-600A8 600W
Case: Evolveo Ray 4
Chladič: Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2

DeNNI85
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod DeNNI85 » 19 kvě 2014 10:23

Zkus tohle: http://mobilni-telefony.heureka.cz/zte- ... e/#section mám zte v967s, předtím jsem měl zte tania a vždy spokojen. S dvoujádrem a 1Gb ram nebude telefon pomalý. navíc má větší displej než ta lumia. Foták mají na hov... všechny mobily do 6tis Kč :-) to si nevybereš, jestli chceš dobrej fo´ták, kup si kompakt a ne mobil :-) do 3000
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED

Geek3
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Geek3 » 20 kvě 2014 08:58

Rozhodně bych neřekl slabý fotoaparát. Nevím kde jste ty fotky našel, ale mohu vám poslat nějaké vlastní.

--- Doplnění předchozího příspěvku (20 Kvě 2014 09:25) ---

Obrázky focené na dením světle, bez jakéhokoliv filtru:
http://i61.tinypic.com/2ziue54.jpg
http://i58.tinypic.com/wh1ky.jpg
http://i58.tinypic.com/28ro4g7.jpg

Fotka upravená v Instagramu:
http://i62.tinypic.com/3133ozr.jpg

Vyfocený text s velmi drobnými údaji:
http://i62.tinypic.com/2hdyy52.jpg

I když ten text není zrovna ostrý, lze vše bez problémů přečíst (okraj stránky nečitelný, foceno z časopisu)
I have not failed, I´ve just found 10 000 ways that won´t work.
-T. A. Edisson-

Pavel95
nováček
Stav:

Příspěvekod Pavel95 » 21 kvě 2014 08:08

Děkuji za fotky. Má reakce na kvalitu fotoaparátu byla dána tím, že jsem před pěti lety měl telefon s 2Mpix fotoaparátem, který mě kvalitou fotek velmi příjemně překvapil. Tak jsem předpokladál, že o 5 let novějšího stroje s 5Mpix fotoaparátem budou ty fotky podstatně lepší. Asi jsem předpokládal přímou úměru, což mi došlo, že je dost nereálné. Jak jsem ale psal, kvalita mi určitě stačí.

Co se týče ZTE, tak se přiznám, že o této značce slyším poprvé. Navíc si nejsem úplně přesvědčem, že android je něco pro mě (už jen proto, že o něm prakticky nic nevím a to málo, co vím, mě také nepřesvědčuje) a pokud tu ostatní tvrdí, že v této cenové relaci je lepší se androidu vyhnout, je to další hřebíček do jeho pomyslné rakve u mě.

DeNNI85
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod DeNNI85 » 21 kvě 2014 08:18

Co se týče ZTE, je to čínská značka a na čínském trhu tuším druhá největší. V ČR dlouho prodávala své mobily třeba pro vodafone nebo tablety pod označením Vodafone a nějaké číslo. Android do 3tis je hřebíček do rakve, pouze pokud tomu neodpovídá hardware. To znamená, že musíš mít minimálně dvoujádro a 1GB ram a je to v pohodě. Asi vím o čem mluvím, když mám už druhé ZTE :-)
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 21 kvě 2014 08:23

Ona ta kvalita lepsi je, jenze ne z telefonu za 3 tisice ktery ma mrnavy 1/4" snimac. Ty fotky jsou mizerne i na telefon, ale kvalita odpovida cene telefonu.

Po zmenseni na nejakych 1,5 megapixelu bude vypadat lepe kazda fotka, ale i tak je videt ten sum a neostrost v rozich. Staci srovnat s 5mpx snimacem Samsungu, ktery ac 5 let stary produkuje lepsi vysledky (no aby ne - kdyz je vetsi). Ty Samsungy ovsem nestaly 3 tisice nove a o tom to je. Nejlevnejsi telefony na trhu kvalitou nemohou byt srovnatelne s 3-4x drazsimi modely a to se tyka i fotoaparatu.

Pavel95
nováček
Stav:

Příspěvekod Pavel95 » 21 kvě 2014 09:57

Ten 5 let starý telefon s 2Mpix fotoaparátem mě stál kolem 2 tisíc, tak jsem počítal, že srovnávám v rámci té nejnižší cenové kategorie. O tom, že mezi 5Mpix foťákem na telefonu za 15tisíc a 5Mpix na telefonu za 3 tisíce je rozdíl, se asi nemá cenu bavit.
Co se tu snažím říct je, že jsem měl 2Mpix fotoaparát na 5 let starém telefonu za 2 tisíce a teď se rozhoduji pro 5Mpix fotoaparát na necelý rok? starém telefonu za 3 tisíce, tak bych logicky počítal, že tam bude jasný posun. Ten je však minimální, oproti mé současné Nokii je naopak velký, z čeho bych si vyvodil závěr, že Nokia v té nízké cenové úrovni na fotoaparátech šetří, kdežto Sony Ericsson to nedělal (a asi šetřil na něčem jiném, ale to už zabíhám mimo).

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • mobil
    od vlkosek » 19 srp 2024 13:24 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    2533
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    19 srp 2024 13:38
  • Herní PC do 30 tisíc
    od Seismosaurus » 05 črc 2024 17:05 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC