Čtečky knih - zkušenosti Vyřešeno

Vše o vašich mobilních zařízeních…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

michal84
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž

Čtečky knih - zkušenosti

Příspěvekod michal84 » 29 črc 2024 14:49

Ahojte, chcel by som Vás poprosiť o skúsenosti s čtečkami knih ak niekto mate.

Na mobile sem tam nejakú knihu prečítam ale snažím sa tomu vyhýbať, tištěná kniha je proste lepšia.
Nicmene koli tomu že mám možnosť prečítať dosť zaujimavých knih v el.podobe tak rozmýšlam nad čtečkou.

• Vedeli by ste mi napísať vlastné skúsenosti? Je to čtení podobne “pohodlné” ako keď sa číta normálna kniha? Ide mi teda hlavne o ten pocit a menšiu náročnosť pre oči v porovnaní s mobilom. Do mobilu ma nebaví civieť?
• Je lepší model s podsvietením displaya? Používate podsvietenie alebo je lepšie použiť externé svetlo?
• Akú velkosť doporučujete? Nemal som zatial možnosť niekde čtečky reálne ošahať. Na nete sa píše že je najbežnejšia velkosť 6” ale to mi pocitovo pride že musí byť malé.
Ideálne by bolo mať čtečku vo velkosti cca bežnej knihy.
• Predpokladam že sa do čteček bežne dajú instalovať aplikace ako napr palmknihy?
• Sú nejaké funkce za ktoré sa oplatí doplatiť? Plánované využitie je jen pro čtení knih, cenovo úplne predstavu nemám, práve si začínam robiť prieskum a trochu urovnať požadavky.
Zatial som spíš naklonený variante zaplatiť co nejmíň :-) ale ne za cenu nejakého šuntu :-)

Ak mate niekto čo povedať k hociktorému z dotazov budem rád ak napíšete !

Reklama
Zivan
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Čtečky knih - zkušenosti

Příspěvekod Zivan » 29 črc 2024 15:57

V jakem formatu jsou ty knihy, ktere chces cist? Klasicky text (PDB, MOBI, EPUB)? Nebo PDF, nedejboze jeste jako naskenovane obrazky A4 a vetsi?

Cteni na ctecce se podoba knize, ani u podsviceneho/nasviceneho displeje to neni stejne jako u mobilu.

Podsviceni se da nekdy vypnout, nekde jen snizit na minimum a neobtezuje to. Naopak to muze chybet. Externi svetlo pouzit muzes, ale nutne ho nepotrebujes, nastavis intenzitu podsviceni a ctes i bez nej. Snad vsichni v mem okoli, kteri meli ctecku bez podsviceni a pouzivali ji, tak presli postupne na ctecku s podsvicenim.

6" je takovy klasicky zaklad, jsou ctecky i s vetsim displejem, ale za vyssi cenu. Novejsi Kindle Paperhite ma 6,8", ale ten je podle Heureky ve znamych obchodech za 4400 ve verzi s reklamou. A dalsi ctecky s vetsim displejem jsou jeste drazsi.

Bezne se do ctecky aplikace nedaji instalovat, coz je problem treba u pujcovani eknih v knihovne a nutnosti cteni pres aplikaci. Musela by to byt ctecka s androidem, existuji, ale opet to nejsou ty levnejsi.
Naposledy upravil(a) Zivan dne 29 črc 2024 16:38, celkem upraveno 1 x.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Airen
nováček

Příspěvekod Airen » 29 črc 2024 16:04

Ahoj, za mě je čtečka super alternativa knih (na mobilu jsem nikdy knihy nečetl, a ta představa se mi vůbec nelíbí). Osobně čtu převážně knihy, ale občas sáhnu po čtečce. Například při cestování a dovolené (je o dost lehčí a menší a vleze se tam x knih) nebo večer když chce žena spát tak se dá číst jen s podsvícením (je to v pohodě, ale většnou to velmi brzo uspí). Mám tu svou už dobrých 8 let a vlastně není důvod kupovat novou. Myslím, že mám paperwhite 3 což je podle netu těch 6 palců a příjde mi to celkem v pohodě ta velikost.

michal84
Level 2
Level 2

Příspěvekod michal84 » 29 črc 2024 20:24

Ďakujem Vám za zkušenosti. S tým instalovaním aplikací je to trochu problém, spíš som uvažoval číst práve knihy z knihovny. Kdysi som sem tam niečo stiahol z uloz.to :-) ale to už teraz nejde (alternatívy som nehladal) a kupoveď el.knihy to si radší kúpim klasickú knihu, cenou sa často moc nelíšia.
PDF knihy vobec nepočítam, to by som nad 6" vobec neuvažoval.

OK takže když už tak asi lepší aj podsvietenie ako potom prísť na to že mi chybí :-)

K tej velkosti sa ešte spýtam, jako jo to som si všimol s velkosťou cena hodne stúpa. Tých 6" je pocitovo OK? jako že v prípade že by ste šli kupovať teraz novú čtečku, šli by ste zase do 6"? Alebo je to skor rozumný kompromis ale ideál to nie je?

Nicmene ak potrebujem android tak to vypadá cca 4500 Kč za 6" / za 6,8" ešte o dalších 2000 odhadem víc ...

michal84
Level 2
Level 2

Příspěvekod michal84 » 30 črc 2024 11:10

Tak jak to tak vidím tak jediná možnosť by bola 6” ONYX BOOX Poke 5, ta sa ešte dá cez 4000 Kč akurát si nie som istý tou velikostí. Vačšia 7” čtečka už je o dalších 2000 víc a to už je pocitově dosť.
Asi budem musieť niekde pohledat aby som si ich ošahal v reale, tej velikosti sa bojím.

michal84
Level 2
Level 2

Re: Čtečky knih - zkušenosti  Vyřešeno

Příspěvekod michal84 » 15 srp 2024 19:02

Tak som v realite videl 6" modely a pocitovo je to dostatečné ale na domáce čtení bude pohodlnejší vačší display. Nakonec teda asi uprednostním ONYX BOOK PAGE 7".

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Čtečka E-knih cca 3500,-
    od Tazator » 15 lis 2023 08:33 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    7
    2632
    od Tazator
    15 lis 2023 11:07
  • Zkušenosti s nákupem repasovaných PC/notebooků
    od Zivan » 13 bře 2024 12:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    2429
    od Zivan
    13 bře 2024 12:48
  • Zkušenosti s e-shopy suntech vs mironet
    od p3v4x » 03 bře 2024 21:25 » v Vše ostatní (inet)
    13
    5905
    od Petison
    13 bře 2024 20:49
  • Asus AM5 (X870E/X870/B850) desky - infa, zkušenosti
    od FlanK3r » 03 zář 2024 16:08 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1283
    od FlanK3r
    02 říj 2024 08:47

Zpět na “Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení”