Nokia G22 - Marné čekání na Android 14

Vše o vašich mobilních zařízeních…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

simio.simsoft
Level 2
Level 2
Bydliště: Blovice, Plzeňský kraj, CZ, EU, Europa, Earth, Solar System, Milky Way, Space
Pohlaví: Muž

Nokia G22 - Marné čekání na Android 14

Příspěvekod simio.simsoft » 08 kvě 2025 01:59

Telefon Nokia G22 jsem zakoupil v lednu 2025 a očekával jsem aktualizaci na Android 14, protože byla výrobcem (HMD Global) slíbena před více než rokem. Po prvním spuštění telefonu se nainstalovalo spoustu aktualizací, ale moje úplně poslední verze systému je Android 13 s bezpečnostní aktualizací z 5. června 2024 (číslo sestavení 00WW_2_520_SP01, poslední před vypuštěním Androidu 14). Zkoušel jsem chatovat s podporou v aplikaci HMD My Device, ale ty lidi tam nemají kompetence cokoliv složitějšího řešit (navíc mám silné podezření, že se jedná o boty). Zkoušel jsem i trochu googlit, ale nic užitečného jsem nenašel. Telefon je zakoupený a používaný v ČR (Alza.cz). Aktualizaci vyhlížím kvůli bezpečnostním záplatám a doufám, že vyřeší nějaké problémy s Bluetooth, sluchátky (jack 3,5 mm) a obrazovkou. Někdo nějaký nápad, jak to čekání na aktualizaci zkrátit? Už začínám ztrácet naději, že Android 14 někdy uvidím...

Pardon, psal jsem to na anglické fórum a byl jsem líný to psát znovu, takže předchozí odstavec je přeložený pomocí DeepL.

Popravdě řečeno neočekávám, že by se někomu zde podařilo problém vyřešit (pokud ano, zasloužil by alespoň pozvání na večeři). Spíš mě zajímalo, jestli má někdo v ČR podobný problém (v jiných státech aktualizace normálně chodí, lidi se na sockách chlubí) a vzhledem k tomu, že nevím kam napsat (novodobá Nokia v ČR opravdu nemá vybudovanou komunitu), napadlo mě napsat sem.

Pokud disponujete zařízením Nokia/HMD a/nebo máte podobný problém, klidně se podělte, případně přidejte nějaký svůj postřeh. V opačném případě přeji krásný den :-)

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Re: Nokia G22 - Marné čekání na Android 14

Příspěvekod petr22 » 08 kvě 2025 07:21

Aktualizace na Android 14 vysla srpen 2024.

Pokud se nenainstaluje sama, budes muset preflashnout cely telefon.

Kdyz das vyhledat na Google, Nokia/Sunfire_00WW/SFI:14/UP1A.231007.014/00WW_3_570:user/release-keys
mel by to byt ten firmware ktery chces, ma cca 3 GB.

Nicmene vsechny diskuze rikaji, ze to rozbije vic veci, nez opravi.

simio.simsoft
Level 2
Level 2
Bydliště: Blovice, Plzeňský kraj, CZ, EU, Europa, Earth, Solar System, Milky Way, Space

Příspěvekod simio.simsoft » 08 kvě 2025 19:27

Děkuji za rešerši fór, já narazil asi jen na jedno vlákno na Redditu a tam byly dojmy tak pade na pade a asi nejvíc tam nadávali právě na Android 13.

Asi ještě vyčkám, minimálně dokud nevyprší záruka telefonu, a třeba se do té doby update ještě objeví.

Snažím se brát bezpečnost vážně, na druhou stranu, do ledna letošního roku jsem fungoval s Androidem 10 a bezpečná pravidla chování na internetu mi nejsou cizí. Jen z bankovnictví asi budu mít strach. Momentálně mám v mobilu jen svůj separátní bankovní účet, kam si z hlavního účtu posílám "kapesné", ale obávám se, že banka mě do bankovnictví v mobilu časem natlačí. Do teď mobil používám jen pro 2FA přihlášení do bankovnictví na PC, ale KB chce do budoucna spojit Mobilní banku a KB klíč do jedné aplikace, tak nevím nevím...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 08 kvě 2025 20:33

Ta podpora vyrobce neni zrovna dlouha.

Apple garantuje 7 let a dodrzuje to, coz je dvojnasobek nez u te G22.

simio.simsoft
Level 2
Level 2

Příspěvekod simio.simsoft » 09 kvě 2025 12:41

Ano, to máš pravdu. Kdybych šel vyloženě po podpoře, určitě bych zvážil některý z Pixelů. Já se přiznám, že jsem tento telefon kupoval čistě jako srdcovku v souvislosti s oznámením konce značky Nokia (článek zde: https://mobilmania.zive.cz/clanky/znacka-nokia-u-smartphonu-definitivne-konci-a-u-tlacitkovych-telefonu-je-to-jen-otazka-casu/sc-3-a-1361774/default.aspx) - prostě jsem si řekl, že za 3k to snad nebude úplně úlet. A ve finále bych neřekl, že je na tom telefon výkonově nějak špatně (4 GB RAM se dají rozšířit o další 4 GB virtuální paměti), ale prostě mě strašně zklamala ta odladěnost softwaru. V budoucnu už si určitě telefon pod 5k nekoupím.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Android studio - Picovoice
    od BigSandy » 22 úno 2025 07:53 » v Programování a tvorba webu
    0
    5326
    od BigSandy
    22 úno 2025 07:53
  • TCL 40S615 - Cant load Android system
    od Daniel_Jackson » 25 zář 2024 10:58 » v Vše ostatní (hw)
    2
    2995
    od Daniel_Jackson
    27 zář 2024 22:17
  • Android 15 sledování objemu dat na sim kartě
    od Tazator » 10 dub 2025 07:40 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    4
    3666
    od Tazator
    10 dub 2025 11:02
  • Přesun whatsapp z iPhone na android
    od DeNNI85 » 15 led 2025 21:02 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    11
    8242
    od DeNNI85
    04 úno 2025 08:23
  • Jak nastavit android tablet, aby fungoval jako router
    od xCloudGirl » 20 čer 2024 08:53 » v Vše ostatní (sw)
    2
    3683
    od xCloudGirl
    20 čer 2024 10:32

Zpět na “Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení”