WD Align a externí disk ve win XP

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Kleema
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

WD Align a externí disk ve win XP

Příspěvekod Kleema » 24 srp 2014 22:01

Zdravím, mám problém s externím diskem. :-(
Chystám se instalovat nový Windows, mám Win XP a potřebuji zálohovat data (Win 7 prý během instalace smaže celý disk !?! :-o ). Koupil jsem si velký disk Western Digital Green 4000GB 64MB cache + externí box s USB 3.0 (AXAGO EE35-XA3 ALINE). Všude u těchto disků jsem na internetu četl: "Pro správnou funkčnost pod Windows XP a staršími OS doporučujeme stáhnout WD Align utility" - myslel jsem, že lze teda disk použít i ve Win XP (také jsem četl, že i bez WD Align by mělo být vidět alespoň 2TB). WD má na stránkách tabulku o použití WD Align - podle ní by měl jít ve Win XP zprovoznit i USB-disk.
Obrázek
Windows mi rozpoznal nový HW, napsal, že je nainstalován a připraven k použití, ve Správci zařízení - Diskové jednotky je externí disk vidět a je u něj napsáno "Toto zařízení pracuje správně" - ale ve Správě disků disk vůbec není vidět ! (jako log.disk také ne)
(Při restartu nebo při zapojení usb disk bliká, jakoby pracoval.)
Zkoušel jsem jumperem spojit 7-8 pin, což má zpřístupnit disk Win XP, ale chovalo se to stejně.
WD Align mě ihned po spuštění (aniž bych mohl vybrat disk !) varuje, že před dalším pokračováním mám zálohovat data, protože hrozí jejich ztráta ! (to je hezké, koupil jsem disk kvůli zálohování a před jeho zprovozněním bych měl zálohovat data :? ).
Chci se zeptat, jestli opravdu hrozí reálné nebezpečí, že mi WD Align smaže data v PC a jestli je vůbec šance, že WD Align ten disk uvidí, když není vidět ve Správě disků...
Děkuji za rady a názory

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: WD Align a externí disk ve win XP

Příspěvekod petr22 » 24 srp 2014 22:22

WD align dela presne to same co jumper na pinu 7 a 8 - zarovnava diskovy oddil na 4K sektory.

To upozrneni o mazani dat je tam z velmi dobreho duvodu - protoze dokaze snadno zlikvidovat data pri nespravnem pouziti. Budto jumper, nebo pouzit WD aligh - nikdy soucasne.

XP z toho disku dokazi pouzit pouze 2 TB, vetdi oddil nejde vytvorit, protoze nepodporuji GPT.

Nejjednodussi bude nabootovat Live CD treba s Ubuntu, v nem disk nafotrmatovat (samozrejmne jako GPT) na plnou kapacitu a prekopirovat data. Pak na puvodni disk instalovat Windows 7.

Kleema
nováček
Stav:

Příspěvekod Kleema » 25 srp 2014 00:40

Je jasné, že když WD Align zarovnává disk, tak může nebo musí dojít ke ztrátě dat. Představoval jsem si ale, že si budu moci vybrat disk, který chci zarovnat, a s ostatními WD Align nic dělat nebude a tím nebude hrozit ztráta dat.

Pokud win XP nedokážou žádným způsobem použít víc než 2TB, tak je "úžasné", že u většiny prodávaných 4TB disků je napsaná ta věta o správné funkčnosti pod XP. :?

Děkuji za nápad s Live CD (snad Ubuntu ten disk uvidí) 8)

Kleema
nováček
Stav:

Příspěvekod Kleema » 25 srp 2014 17:18

Tak Ubuntu ten disk taky nevidí. :-(
Zkoušel jsem ve win xp program EASEUS Partition Master na správu oddílů - ten disk vidí, ale při vytváření oddílu hlásí chybu. :-(

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 25 srp 2014 17:38

Úplně stejnou mrchu a k tomu 3TB WD si koupil kolega. Nikdy to nerozchodil.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 25 srp 2014 17:53

Zapoj ten disk primo na SATA radic v pocitaci a skus znova to Ubuntu.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 25 srp 2014 18:20

To fungovat bude. Bude fungovat i na sata ve Win7 pomocí GPT. Dokonce bude fungovat jako MBR NTFS, pouze 2TB oddíl. Ale nic z toho nebude fungovat, až se připojí do USB.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 25 srp 2014 18:27

Doporučuji zvážit možnost vrácení a výběru vhodnějšího kandidáta, pokud budeš mít obdobné potřeby jako já:

Mám XP SP3 a 2x 3 TB síťové (NAS) disky WD My Book Live (jsou v dnešní době dostupné i 4 TB WD My Cloud - rozdíl v novějším softwaru, kosmetické úpravy vzhledu a + USB 3 konektor navíc k základnímu ethernet konektoru 1 000 / 100 / 10 Mb/s - doporučuji upravit síť na 1 Gb/s, je tím zaručena dostatečná rychlost). Nemám žádné problémy z XP (používám na data, ne na systém - tam by asi záleželo na podpoře XP startovat z LAN disků), vidím celé 3 TB v jednom oddílu (přežvejkává vlastní soft o kterém ani nevíš) a to i z Win Průzkumníka, mohu současně přistupovat z několika zařízení a hlavně i z TV (DLNA) ...

WD My Book Live (1 - 3 TB v 1 diskové verzi)
Obrázek

WD My Cloud (1 - 4 TB v 1 diskové verzi v současné době)
Obrázek

Kleema
nováček
Stav:

Příspěvekod Kleema » 05 zář 2014 17:45

Půjčil jsem si notebook s Windows 7 a připojil to přes USB. Správa disků to vidí, oznámilo mi to nutnost inicializace, ale při pokusu o inicializaci to hlásí chybu:
Chyba dat (cyklická redundantní kontrola) :mad:
Chtěl bych to mít jako externí disk, nevím, jestli se mám ještě o něco snažit, když s tím přes USB má problém i Win 7. Asi to byl fakt špatný nákup. :-(

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 05 zář 2014 18:08

Líná huba, holé neštěstí. Lépe se včas zeptat než vyhodit peníze. To jen rada pro budoucnost. Bohužel vícero účastníků tohoto fóra se ptá až, když má problém, který si způsobil tím, že se včas nezeptal zda je to reálné. Budiš to alespoň útěchou, že nejsi sám.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 05 zář 2014 18:23

Teoretická možnost by mohla být ve win7 vytvořit oddíl GPT. Pak by to mohlo fungovat. Ale pouze od systému Win7 a vyšším. Pod XP ne.

Kleema
nováček
Stav:

Příspěvekod Kleema » 05 zář 2014 18:37

Ve Win 7 mi to při té inicializaci nabízelo volbu buď MBR nebo GPT - zkoušel jsem oboje a v obou případech mi to vyhodilo tu pitomou hlášku Chyba dat (cyklická redundantní kontrola) :mad:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Externí dísk
    od Tondaaaa » 12 lis 2024 00:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    2912
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    18 lis 2024 12:22
  • PC mi nenajde externi hdd Příloha(y)
    od standacich » 18 úno 2025 11:57 » v Problémy s hardwarem
    10
    4866
    od standacich Zobrazit poslední příspěvek
    18 úno 2025 20:29
  • Externi dvd mechanika
    od shockwave » 25 srp 2024 15:13 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    2220
    od shockwave Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 09:51
  • Externí SSD pomalý přenos.
    od JHH1977 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem
    6
    3106
    od JHH1977 Zobrazit poslední příspěvek
    02 bře 2025 19:45
  • Externí bluetooth nenajde žádné zařízení Příloha(y)
    od Mates2004CZ » 15 zář 2024 17:51 » v Problémy s hardwarem
    4
    3218
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    16 zář 2024 16:22

Zpět na “Problémy s hardwarem”