nenaběhne BIOS

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

jakubjezik
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

nenaběhne BIOS

Příspěvekod jakubjezik » 26 lis 2007 19:50

Zdravím a prosím o radu. Pokusím se stručne popsat problém. Na starším PC (parametry bohužel přesně nevím) - asi 1.8G procesor, 512 RAM, zdroj 250W jsem měnil starý disk za nový. Odpojil jsem to od sítě, odmašlil kabely a vyměnil disky. Po opětovném zapojení síťového kabelu a zapnutí nenaběhl ani BIOS. Ventilátor na procesoru jede, svítí ledka power, ale do monitoru nejde vůbec signál. Postupně jsem odpojoval všechny komponenty - oba disky, diketovku, DVD ROMku, zvukovku, grafiku, kabely disků jsem vytáhl z desky... Nic nepomohlo. Chybu zdroje jsem vyloučil tím, že jsem zapojil obdobný zdroj z jiného počítače - chování bylo stejné - v druhém PC zdroj jede. Vytáhl jsem paměti, pak i procesor, prohlédl, znovu osadil, chování stejné. Napětí na baterce desky je OK. Při zapnutí ani nepípne PC speaker a kromě toho, že běží ventilátor na proc. se nic neděje. Je mi taky divné, že když zapojím síťovou šňůru, tak hned začnou svítít všechny ledky na klávesnici přestože je PC vypnuté. Byl taky silně zanesený chladič procesoru (tak ze 2/3 úplně ucpaný). Ale 5 minut před tím, než jsem měnil disky systém normálně jel. Nevím, jestli jsem tomu mohl ublížit nějakým výbojem static. el. nebo shořel procesor nebo deska. Nevím. Kde byste hledali příčinu? Díky moc za reakce.

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Pic » 26 lis 2007 20:59

Zkusil jsi vrátit původní disk? Jaký je původní a ten nový?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Weslo
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Weslo » 26 lis 2007 21:17

zkusil bych clear CMOS a taky ten disk na jiném PC
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS

Magnat
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Magnat » 26 lis 2007 21:46

Me se jednou stal stejny problem,kdyz sjme na desku rval sitovku,kterou nezvladal(byla fakt stara).Delalo to uplne stejny veci,no a tak sjem si koupil nove PC.
"Pro zdravé jsou největším nebezpečím nemocní, silným hrozí zkáza nikoli od silnějších,nýbrž od těch nejslabších"

-Friedrich Nietzsche-

Tyrael
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Tyrael » 27 lis 2007 08:36

co za disk si tam cpal?:)
Cmos clear je dobra rada pokud vsak nepomuze tak se tam ten disk s necim asi bije!:)
PS: ze 2/3 ucpanej? se divim ze to este jede:D
Chyby budou dokud budou lidé!

jakubjezik
nováček
Stav:

Příspěvekod jakubjezik » 27 lis 2007 12:12

Ten novy disk byl WD 200G - presnou specifikaci ted nevim. Ten stary byl nejaky dost vrak navic z pulky po smrti. Ted je tu nemam po ruce, oznaceni z hlavy nevim. Ono to ale nejede ani bez disku - vsechny jsem odpojil. Presto se vubec nedostanu do biosu. Jakym zpusobem se dela clear te CMOSky? Nejakym tim zkratovacim jumperem? A pri vytazene baterce?

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 27 lis 2007 13:22

Pokud nenajede Bios, tak s tím HDD nemá nic společného. CMOS, O.paměť, nebo něco s čipem BIOSU.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 27 lis 2007 13:34

Každá rada drahá. V podstatě jsi již zkusil vše. Clear CMOS bude asi zbytečný, ale oba způsoby, které jsi uvedl, jsou správně. Buď jumper, nebo vyndat baterku. Do desky zapoj jen nejnutnější minimum. Jednu paměť, grafiku, klávesnici. Pokud nenajede, je možné, že opravdu něco odešlo, pak lze najít závadu tak, že užiješ systém "knihovník" a přendaváš jednotlivé komponenty do jiné desky. Název tohoto systému je odvozen od přístrojových lišt telefonních ústředen II.generace, kde byly elektronické desky, jedna vedle druhé, podobně, jako knihy v policích a jejich prohazováním se značně urychlilo hledání závady. Musíš však mít na paměti, že se velmi lehce může stát, že si odpálenou "knížkou" můžeš zmršit celou "knihovnu"... :cry:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

franticek
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod franticek » 27 lis 2007 13:53

Jak říká Karlos - vše ven a postupně zapojovat - podobný problem jsem zažil s vadnou síťovkou - taky nenajel ani bios, ještě že nebyla interní :-).
A zkoušeli jste to vypnout a zapnout?

guest

Příspěvekod guest » 27 lis 2007 14:41

Pokud byla baterka venku, pak je Clear CMOS opravdu k níčemu, ale zkontroloval bych jumper Clear/Keep CMOS. Taky se mi stalo, že po Clear jumper nesedl jak měl a dost mne to potrápilo, než jsem na to přišel. Clear je blízko baterky ale přesněji to uvidíš v manuálu k MB.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC nenaběhne
    od Tstugel » 23 bře 2025 21:12 » v Problémy s hardwarem
    4
    1559
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    23 bře 2025 21:49
  • Windows 10 nenaběhne
    od behavioralista » 30 lis 2024 11:39 » v Windows 11, 10, 8...
    7
    2812
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    30 lis 2024 16:21
  • nb Lenovo nenabehne do OS
    od matty » 07 říj 2024 15:53 » v Problémy s hardwarem
    11
    3757
    od matty Zobrazit poslední příspěvek
    08 říj 2024 12:23
  • Nenaběhne UEFI
    od Alesak83 » 25 říj 2024 19:45 » v Problémy s hardwarem