nenaběhne BIOS
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
nenaběhne BIOS
Zdravím a prosím o radu. Pokusím se stručne popsat problém. Na starším PC (parametry bohužel přesně nevím) - asi 1.8G procesor, 512 RAM, zdroj 250W jsem měnil starý disk za nový. Odpojil jsem to od sítě, odmašlil kabely a vyměnil disky. Po opětovném zapojení síťového kabelu a zapnutí nenaběhl ani BIOS. Ventilátor na procesoru jede, svítí ledka power, ale do monitoru nejde vůbec signál. Postupně jsem odpojoval všechny komponenty - oba disky, diketovku, DVD ROMku, zvukovku, grafiku, kabely disků jsem vytáhl z desky... Nic nepomohlo. Chybu zdroje jsem vyloučil tím, že jsem zapojil obdobný zdroj z jiného počítače - chování bylo stejné - v druhém PC zdroj jede. Vytáhl jsem paměti, pak i procesor, prohlédl, znovu osadil, chování stejné. Napětí na baterce desky je OK. Při zapnutí ani nepípne PC speaker a kromě toho, že běží ventilátor na proc. se nic neděje. Je mi taky divné, že když zapojím síťovou šňůru, tak hned začnou svítít všechny ledky na klávesnici přestože je PC vypnuté. Byl taky silně zanesený chladič procesoru (tak ze 2/3 úplně ucpaný). Ale 5 minut před tím, než jsem měnil disky systém normálně jel. Nevím, jestli jsem tomu mohl ublížit nějakým výbojem static. el. nebo shořel procesor nebo deska. Nevím. Kde byste hledali příčinu? Díky moc za reakce.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Ten novy disk byl WD 200G - presnou specifikaci ted nevim. Ten stary byl nejaky dost vrak navic z pulky po smrti. Ted je tu nemam po ruce, oznaceni z hlavy nevim. Ono to ale nejede ani bez disku - vsechny jsem odpojil. Presto se vubec nedostanu do biosu. Jakym zpusobem se dela clear te CMOSky? Nejakym tim zkratovacim jumperem? A pri vytazene baterce?
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Každá rada drahá. V podstatě jsi již zkusil vše. Clear CMOS bude asi zbytečný, ale oba způsoby, které jsi uvedl, jsou správně. Buď jumper, nebo vyndat baterku. Do desky zapoj jen nejnutnější minimum. Jednu paměť, grafiku, klávesnici. Pokud nenajede, je možné, že opravdu něco odešlo, pak lze najít závadu tak, že užiješ systém "knihovník" a přendaváš jednotlivé komponenty do jiné desky. Název tohoto systému je odvozen od přístrojových lišt telefonních ústředen II.generace, kde byly elektronické desky, jedna vedle druhé, podobně, jako knihy v policích a jejich prohazováním se značně urychlilo hledání závady. Musíš však mít na paměti, že se velmi lehce může stát, že si odpálenou "knížkou" můžeš zmršit celou "knihovnu"... 

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
-
- Pohlaví:
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 1559
-
od petr22